Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Creativiteit en uitstraling dankzij modulaire gevelbouw
Het bijzonder elegante aanzicht met ‘kadereffect’ wordt gerealiseerd door de glaslatten die aan de buitenzijde in verstek aangebracht zijn. (Beeld: Adam Stirling)

Creativiteit en uitstraling dankzij modulaire gevelbouw

Hoogbouw is de toekomst. Vroeger bestond er een aversie tegen hoogbouw. Echter, vandaag wordt wel gekozen voor hoge woontorens, kantoor- en multifunctionele gebouwen, vaak opgebouwd uit prefab betonelementen en staalconstructies. Daarbij moet men rekening houden met hoge technische eisen op het vlak van comfort en energie-efficiëntie, veiligheid en stabiliteit.

De windbelasting vormt een belangrijk thema en de gevel moet daarop afgestemd worden. Met het vliesgevelsysteem WICTEC EL evo biedt WICONA, een merk van de internationale aluminium groep Hydro, een modulaire oplossing voor de realisatie van gevels met complexe glaspartijen. Volgens de fabrikant is het meteen ook het eerste aluminium gevelsysteem dat minimaal uit 75% ‘gerecycleerd post-consumer’ aluminium bestaat. Dit is uniek binnen de sector en meteen een echte duurzame oplossing voor toekomstige generaties.

Modulaire gevelbouw

Door de aanhoudende groei van de wereldbevolking en de daaruit ontstane toenemende verstedelijking binnen onze hedendaagse maatschappij, gaan de toekomstige bouwontwikkelingen letterlijk de hoogte in. Ook bij de planning van centrumsteden wordt gekeken om niet meer in de breedte, maar wel in de hoogte uit te breiden. Een modulaire aanpak, waarbij elementen in de fabriek voorgefabriceerd worden en met beperkte ruimte op de bouwplaats gemonteerd worden, dringt zich op. Door de elementen in de fabriek te produceren, kan een hoge afwerkingsgraad gegarandeerd worden. Dat geldt ook voor complexe elementen, waar toenemende automatisering, ventilatie, zonwering, akoestiek, functionaliteit van bewegende delen en veiligheidsaspecten gecombineerd worden met een ruim scala van bouwmaterialen om ook te voldoen aan de architecturale wensen. Modulaire elementen kunnen na gebruik gemakkelijk vervangen worden door een nieuwe gebouwschil die op dat moment weer voldoet aan de toekomstige wensen en eisen.

WICTEC EL evo is een modulair vliesgevelsysteem van WICONA, ideaal voor de realisatie van gevels met complexe glaspartijen. (Beeld: Alexandra Melcher)

Elegante geveloplossing

Het vliesgevelsysteem WICTEC EL evo is een modulaire oplossing van WICONA voor de realisatie van gevels met complexe glaspartijen. “Het bijzonder elegante aanzicht met ‘kadereffect’ wordt gerealiseerd door de glaslatten die aan de buitenzijde in verstek aangebracht zijn. De hoekverbinding is erg betrouwbaar en stabiel dankzij hoekstukken. Speciale bevestigingsankers zorgen voor een eenvoudige montage van de elementen op de bouwplaats”, stelt project manager Raimond Stassen.

“We ontwikkelden tevens een nieuw afwateringsprincipe, waarbij de dwarsafdichting als een doorlopende strook geïnstalleerd wordt. Zo kunnen bijvoorbeeld afdekplaten naadloos aan het bouwkundige bevestigd worden. En een nieuw type horizontale- en verticale afdichting met geëxtrudeerde folies maakt een continue overlapping mogelijk. Dankzij de afwatering langs de stijlen kunnen de gevels nu ook zonder problemen bij regenweer gemonteerd worden.”

Vervaardigd uit post-consumer aluminium

Voor het productieproces van WICTEC EL evo wordt aluminium met de Hydro CIRCAL 75R legering gebruikt, wat betekent dat het voor minimaal 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium bestaat, dat gerecupereerd werd uit aluminium ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur gekomen zijn door afbraak, renovatie of transformatie. Het productieproces van
Hydro CIRCAL 75R is traceerbaar en gecertificeerd door de DNV GL Business Assurance Noorwegen AS. 

“Deze nieuwe oplossing kreeg net als vele andere WICONA-systemen het Cradle-to-Cradle (C2C) zilver certificaat, meteen een aanvulling voor bekende bouwcertificaten (DGNB, LEED, BREEAM, enz.), waarbij de criteria aan het gebouw gerelateerd zijn”, sluit Stassen af. “Met deze legering beperken we de voetafdruk van onze projecten. Aluminium kan tot in het oneindige gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies. We helpen hiermee actief om de klimaatdoelstellingen te halen.”    ′

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details