Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
De gevel is de blikvanger van  nieuwe hoofdzetel Ferrero

De gevel is de blikvanger van nieuwe hoofdzetel Ferrero

Goede samenwerking tussen partners cruciaal voor goede afwerking glasgevels en glazen dak

In december 2019 werd de nieuwe moderne hoofdzetel van voedingsmiddelengroep Ferrero in Findel (Luxemburg) opgeleverd. Het ontwerp is gebaseerd op een ruim atrium omgeven door twee kantoorvleugels met meerdere verdiepingen. Dankzij GROVEN+PORTAL en Schüco straalt de gevel van het gebouw een unieke, tijdloze klasse uit.

Meer dan 100 meter straatgevel

Hoewel de strokengevels van de verdiepingen oorspronkelijk als glasgevels uitgevoerd zouden worden, werden ze toch op basis van een raamwerk gemaakt zodat men de ruiten vanuit het gebouw kon plaatsen en tegelijk de breedte van de centrale stijl van het venster beperkt hield.

Zo kon GROVEN+PORTAL gebruik maken van het bestaande systeem Schüco AWS 75 SI. Dankzij een speciaal ontwikkeld profiel op maat sluiten de profielen perfect op het vensterpatroon aan en ontstaan schijnbaar doorlopende glazen stroken. De geoptimaliseerde, geprefabriceerde kaders, 3500 m² in totaal, werden op de werf naast elkaar geplaatst en uitgerust met een driedubbele beglazing.

schuco5_p1311686-kopieren

Een toegangsas van meer dan 10 meter hoog in het midden van de glasgevel, doet dienst als verstijver, waardoor de secties redelijk konden blijven.

 

Glasgevels

De straatgevel kreeg op het gelijkvloers een klassieke glasgevel (Schüco FWS 50 SI), die ook terugkeert op de bovenste verdieping, die voor twee derde deel uit technische ruimtes bestaat. Boardroom, vergaderzalen en receptieruimtes, die ook op de bovenste verdieping ondergebracht zijn, hebben een glasgevel met FWS 50 in hele kleine secties, die rechtstreeks op de metalen palen van de ruwbouw aan de binnenzijde aangebracht zijn. “Voor de glasgevel van ongeveer 500 m² aan de hoofdingang werd geopteerd voor een staalstructuur, dragend uitgevoerd van vloer tot plafond en steunend op de zijdelingse betonwanden.
Een toegangsas van meer dan 10 meter hoog in het midden van de glasgevel, doet dienst als verstijver, waardoor de secties redelijk konden blijven”, zegt Christophe Rademaker, project and customized solutions engineer bij Schüco Belgium. “Om te vermijden dat een aluminiumstructuur op de staalstructuur geplaatst moest worden, werd het systeem Schüco AOC 60 ST gebruikt. Dit kleine profiel met afdichtingshouder wordt rechtstreeks op de metalen structuur bevestigd. De structuur werd in de werkplaats voorgeboord en de profielen werden koud voorgemonteerd, waarna ze in de werkplaats gedemonteerd werden om op de werf opnieuw te monteren. De afdichtingen in neopreen werden vervolgens over de profielen uitgerold en de accessoires geplaatst, zodat de beglazing en de afwerkingskappen voor de buitenkant geïntegreerd konden worden.”

Lichtrijke piazza

Het ruime atrium wordt overspannen door een indrukwekkend glazen dak van 800 m² met een aluminium structuur en twee technische bijzonderheden: de heel zwakke helling van slechts twee graden en de weerstand aan temperatuurschommelingen van 200°, in overeenstemming met de uitgevoerde brandsimulaties. “Als oplossing voor de zwakke helling creëerden we een specifiek aluminium profiel, geïnspireerd op ons AOC 50-systeem.
Zo kon op de drie dakvlakken een ononderbroken afdichting in neopreen uitgerold worden die de constante drainage van de nok tot de goot mogelijk maakt,” vult Rademaker aan. “Om de weerstand aan temperaturen tot 200° te garanderen, was de statistische stabiliteit van het aluminium skelet cruciaal. GROVEN+PORTAL stemde daarom de afmetingen van de secties af op de vereisten en voorzag uitzettingsvoegen van 30 mm tussen elk vak.”

schuco6_p1311676-kopieren

Het ruime atrium wordt overspannen door een indrukwekkend glazen dak van 800 m² met een
aluminium structuur.

 

Geoliede machine

Dit project en de toegepaste producten zijn vrij klassiek, maar de twee grote glasgevels en het glazen dak waren toch een uitdaging.

De goede samenwerking tussen Félix Giorgetti, GROVEN+PORTAL en Schüco was doorslaggevend voor de succesvolle afwerking. “We werken al heel lang met Schüco samen.
Ze bieden een uitstekende technische ondersteuning en helpen bij de ontwikkeling. Ze werken intern ook goed samen met hun studiebureau in Bielefeld”, stelt Corentin Habran, projectleider bij GROVEN + PORTAL. “We kunnen altijd rekenen op hoogstaande producten en een technische ondersteuning die we elders niet meteen vinden.” Christophe Rademaker sluit af: “We zijn trots dat we altijd aan alle eisen van de klant konden voldoen. Voor projecten van deze omvang ontwerpen we regelmatig aangepaste profielen op basis van onze bestaande systemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details