Venster Techniek
01:41
14-09-2018

De ideale maatwerkdorpel komt uit de Achterhoek

Fabrikanten van kunststof kozijnen die reeds zaken doen met Venster Techniek uit het Achterhoekse Zelhem weten de door het bedrijf geproduceerde dorpels op waarde te schatten. Het in eigen beheer ontwikkelde EEAL-systeem lost namelijk verschillende problemen in een keer op. 

We spreken met Jurgen Rensen, eigenaar en directeur bij Venster Techniek, over wat in zijn ogen de ideale dorpel is. “Onze dorpels worden gemaakt uit glasvezel versterkt polyester, met 70% glasvezel in matten en langsdraden en 30% polyester. Dit levert een extreem sterk product op, door ons altijd op maat aangeleverd. Daarmee waarborgen we de kwaliteit, omdat we voorkomen dat een fabrikant met diamantgereedschap aan de slag moet”, aldus Rensen.

Venster TechniekDe kozijnenfabrikant kan alle kozijnen volledig afgemonteerd, inclusief dorpel, afleveren op de bouwplaats.

Per profielhuis een eigen dorpel
Om een optimale passing te garanderen, produceert Venster Techniek de EEAL-dorpels op maat per profielhuis. “We werken uitsluitend vanuit de vragen die binnenkomen van onze klanten en produceren derhalve volledig onafhankelijk de betreffende dorpels. Het rijtje met namen van profielhuizen waar we dorpels voor maken is onlangs aangevuld met Schüco. Wederom geldt dat dit op aanvraag van onze klanten gedaan is.”

De EEAL-dorpels hebben dezelfde breedte als het kunststof profiel, waardoor de kozijnenfabrikant geen hinder ondervindt van uitstekende delen. “De neuten zijn voorzien van centreerpunten, zodat de stijl niet verdraaid kan worden ten opzichte van de neut”, vervolgt Rensen zijn verhaal. “De EEAL-dorpels zijn licht van gewicht en de koppelstijlen en koppelprofielen worden geïntegreerd in de neut. We nemen altijd de sponningmaat over bij de productie van de dorpel en bij een vast en een draaiend gedeelte worden er gelijke dorpelhoogtes toegepast. Is er sprake van een tussenlicht of zijraam, dan nemen we de glaslijn over op de dorpel.”

Venster TechniekDeur en raamopstelling, profiel van Gealan.

Perfecte eigenschappen
“Dankzij het feit dat de EEAL-dorpels super isolerend zijn, is dit systeem ideaal voor toepassing in de energie-neutrale bouw. De kozijnenfabrikant kan bovendien alle kozijnen volledig afgemonteerd, dus inclusief dorpel, afleveren op de bouwplaats. Dat neemt een boel druk weg bij de afmontage”, schetst Rensen. Hoe zit het met de kleurstelling, willen we weten. “95% van de marktvraag draait om zwarte dorpels, in stone look. Momenteel kijken we naar de mogelijkheden en markt voor grijze dorpels. In principe kunnen we op aanvraag elke gewenste kleur dorpel leveren, waarbij we moeten aanmerken dat de neuten altijd in de standaard kleur komen.”

Venster Techniek
Profine profiel, vast glas buitenschrift.

Renoveren gaat moeiteloos
De renovatiemarkt heeft ook alle baat bij de extreem sterke dorpels van Venster Techniek. Om die reden levert het bedrijf de EEAL-dorpel ook als inhaaksysteem. Rensen licht toe: “Het inhaakprofiel kan in een bestaande dorpel of stelkozijn worden gehaakt, de inhaaksponning is standaard 20 mm diep. Dorpelbreedte en aanslagneus komen daarbij overeen met die van het betreffende profielhuis, voor de afdichting is in de neus een dichtingsprofiel aangebracht. Dit alles met behoud van dezelfde voordelen als de normale EEAL-dorpel.”Venster TechniekProfine profiel, dubbele aanslag.

Meer informatie, waaronder tekeningen van het EEAL-systeem, gesorteerd op profielhuis, is te vinden op de website van Venster Techniek.   

Tekst: Jan Mol   Beeld: Venster Techniek

Profiel partners

LecotOp weg naar 2020 in de hoogste versnelling