Verduurzaming en energiebesparing zijn actuele thema’s in de (woning)bouw. In navolging van spouwisolatie en dakisolatie is de toepassing van hoogwaardig isolatieglas een goede manier om de energieprestatie van een woning te verhogen. Een gemiddelde woning heeft circa 20 m2 aan beglazing in de gevel. Dit vertaalt zich in zo’n 80 m1 aan afdichtingen, die correct aangebracht moeten worden! Bijvoorbeeld om het binnenklimaat op pijl te houden en energieverlies door luchtlekkages te voorkomen. De afdichting beschermt bovendien tegen weersinvloeden.
Bostik beschikt over een compleet assortiment producten die duurzaamheid, energiezuinigheid en verwerkbaarheid naar het hoogste niveau brengen en die exact volgens de Nederlandse beglazingsrichtlijnen zijn ontwikkeld.
Voor de uitvoering en constructie van beglazingssystemen zijn de NEN 3576 en NPR 3577 van kracht. Deze norm en praktijkrichtlijn hebben betrekking op:
• het beglazen van gebouwen;
• nieuwe en bestaande kozijnen;
• ramen en deuren van hout, metaal of kunststof;
• verticaal geplaatste, aan vier zijden opgelegde, rondom in de sponning gevatte ruiten;
• met een oppervlakte van maximaal 5 m2 per ruit;
• en een maximale stuwdruk van 1,6 kN/m2.
In de NPR worden twee afdichtingssystemen voor de beglazing genoemd:
• Systeem K (afdichting met elastische kit, ofwel natte beglazing).
• Systeem P (afdichting met rubberprofielen, ook wel droge beglazing genoemd).
Voor systeem K wordt in de NPR aangegeven dat als beglazingskit gebruik moet worden gemaakt van elastische kitten die voldoen aan de certificering voor beglazing conform CE EN 15651-2: G-CC met een bewegingsopvang en klasse van 20LM, 20HM, 25LM of 25HM. Op de beglazingsproducten van Bostik staat deze certificering vermeld op de koker en op het technisch specificatieblad.
Voor het afkitten van beglazing zijn verschillende elastische beglazingskitten mogelijk. “De keuze is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de eis voor overschilderbaarheid, het soort glas, de grootte van de voeg en de vaardigheden van de verwerker”, vertelt Rick Bouhuizen, accountmanager bij Bostik. Om de keuze gemakkelijker te maken, heeft Bostik een productselector met de belangrijkste productkenmerken opgezet. Dit overzicht geeft in één oogopslag weer welke soort kit voor welke toepassing het meest geschikt is.
Het assortiment van Bostik telt in totaal vier beglazingskitten. Met stip op één staat de Zwaluw® Hybriseal® 2PS (Two Paint System); een duurzame en zeer elastische beglazingskit voor bouwkundige en sanitaire toepassingen waarop zowel watergedragen als synthetische verf uitstekend hechten. “Zwaluw® Hybriseal® 2PS garandeert een rek/bewegingsruimte van 25%, wat betekent dat een kitvoeg van 4 mm een druk van 1 mm naar binnen en naar buiten kan verwerken”, aldus Bouhuizen. “Hierdoor wordt het scheuren of breken van de ruit voorkomen. Bijvoorbeeld als tijdens de jaarwisseling een strijker in de straat wordt afgestoken. Dankzij een ISEGA certificering is de Zwaluw® Hybriseal® 2PS ook dé excellente keuze voor omgevingen waar contact met voedsel mogelijk is.”
Nieuw in het assortiment van Bostik is de Zwaluw® Window Seal® Easy, die zich onderscheidt door een gemakkelijke verwerking. “Net als de Zwaluw® Hybriseal® 2PS is ook de Zwaluw® Window Seal® Easy uitstekend geschikt voor watergedragen en acrylverven”, aldus Bouhuizen. “Ook zijn beide kitten uitstekend UV-bestendig. Doordat de elasticiteit van de Zwaluw® Window Seal® Easy met 20% iets lager ligt, is deze gemakkelijker aan te brengen en glad te strijken.” De Zwaluw® Monustop® is speciaal ontwikkeld voor de monumentenbranche waarin men vaak een alternatief voor stopverf wenst, maar wel met de vertrouwde look & feel. “De Zwaluw® Monustop® voldoet hieraan en is geschikt voor alle soorten glas. De kit is eenvoudig aan te brengen en hardt snel door, waarna deze uitstekend overschilderd kan worden met wederom een watergedragen of synthetische verf.”
Met de Zwaluw® Window Seal® Plus levert Bostik tevens een siliconenkit, die gretig aftrek vindt in de modulaire/prefab bouw. “De siliconenkit is gemakkelijk te verwerken en glad te strijken, waarna de kit permanent elastisch blijft. Het velletje dat op de kit ontstaat, zorgt er bovendien voor dat er geen bouwstof of vuil aan de kit kan hechten. Hierdoor blijft de voeg mooi schoon. Ook tijdens transport en montage.”
Naast een uitgebreid gamma producten, zijn glaszetters, timmermannen en modulaire/prefab bouwers bij Bostik verzekerd van een goed advies, door een team van ervaringsdeskundigen. Zo heeft Rick Bouhuizen ruime ervaring in de wereld van beglazingskitten. Na enige tijd gewerkt te hebben bij een producent van beglazing, heeft hij in driekwart jaar de fijne kneepjes van het glaszetten ontdekt. Met deze ervaring kan hij de markt goed adviseren. Glaszetters, timmermannen en modulaire/prefab bouwers zijn bovendien welkom voor een praktijkgerichte training in de Bostik Academy.
Neem dan rechtstreeks contact op met Bostik Benelux.
Contact opnemen