Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
De papierloze fabriek is in opmars en niet te stoppen

De papierloze fabriek is in opmars en niet te stoppen

Ondanks dat bij menigeen de voordelen van papierloos werken goed bekend zijn, willen we toch graag een aantal van deze pluspunten opnoemen. Papierloos werken – lees: volledig gedigitaliseerd werken – is in de eerste plaats goed voor het milieu. Minder papierverbruik verkleint de CO2-footprint behoorlijk. Dat het de ondernemer daarnaast helpt om sneller, secuurder en efficiënter te werken, is een ander positief feit. Centralisatie van gegevens, digitale communicatie tussen kantoor en productie en het snel oproepbaar maken van belangrijke gegevens terwijl je bij de machine staat, zijn zomaar een paar troeven.

2020-02-07_11-53-56-kopieren

Het mooie is dat papierloos werken aanwezig is binnen MatrixKozijn Project.

 

Voor iedereen weggelegd

Maar hoe kom je tot een situatie waarin je papierloos kunt werken? We spreken met Hans Storms, branchemanager kozijnindustrie bij het Nijmeegse Matrix Software. “Een papierloze fabriek staat bij veel bedrijven hoog op de verlanglijst, maar men weet niet hoe men dit kan bewerkstelligen. Dat komt omdat men vaak niet genoeg kennis heeft om tot deze digitaliseringsslag over te gaan en men denkt er te moeilijk over. Daar heeft Matrix Software een zeer elegante en laagdrempelige oplossing voor. Met ons Manufacturing Execution System -MES – komt alle data direct in beeld. Daarmee kun je de start naar een papierloze fabriek gewoon eenvoudig maken. Het enige dat je nodig hebt, is de wil om te veranderen. Voor een papierloze fabriek moet er echt omgeschakeld worden en mensen moeten de discipline opbrengen om niets meer te printen. Dat is voor velen – we zijn nu eenmaal routinedieren – best een opgave. Maar het is volledig mogelijk met onze MatrixKozijn MES.”

Storms ziet dat bedrijven die inmiddels de transformatie hebben ingezet naar papierloos werken daar zo tevreden over zijn, dat er geen weg terug is. “De efficiëntieslag die gemaakt wordt, is zo groot, dat terugkeren naar de ‘papieren wereld’ gewoon onbespreekbaar is. De voordelen van papierloos werken zijn duidelijk. Papierloos werken is namelijk een proces waarin alle informatiestromen van zowel het kantoor als de productie worden meegenomen. Zo heb je de digitale uren- en aanwezigheids­registratie. Je kunt zelfs op kozijnniveau uren registreren. Medewerkers kunnen per onderdeel aangeven in de productie hoever men is in het proces, of waar het product zich bevindt. Schade aan een product? Dat kan meteen digitaal teruggekoppeld worden aan kantoor, waar men meteen – uiteraard ook digitaal – een nieuw product kan bestellen.”

GRONINGEN - Reportage van Kumij kozijnen in Groningen. Op de foto één van de beweegbare tafels waarop de afwerking wordt gedaan. Op een beeldscherm onder deze tafel wordt op basis van een streepjescode de juiste tekening getoond.

Er is geen speciale hardware nodig om zo te werken, alles is web based opgebouwd en draait op elk apparaat met toegang tot de Cloud. Of dat nu een PC, telefoon of tablet is. (Beeld: Arnold Reyneveld)

 

Klaar voor de toekomst

Het mooie is dat papierloos werken aanwezig is binnen MatrixKozijn Project. Storms: “Je hoeft alleen maar te besluiten er gebruik van te maken. Alles kan digitaal, je beschikt over live data en je kunt genieten van digitaal tweerichtingsverkeer tussen alle stations, van kantoor, productie tot aan de logistiek. Daarbij komt dat je het zo uitgebreid kunt inrichten als je zelf wilt. Stel dat een productiemedewerker behoefte heeft aan een montagehandleiding van beslag dat hij op dat moment moet monteren. Via het beeldscherm kan hij in het systeem de handleiding opvragen en doornemen. Er is geen speciale hardware nodig om zo te werken, alles is web based opgebouwd en draait op elk apparaat met toegang tot de Cloud. Of dat nu een PC, telefoon of tablet is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details