Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
De spagaat van de (gevel)bouw?
Het congres werd goed bezocht.

De spagaat van de (gevel)bouw?

‘Circulaire producten in de bouw zijn niet altijd gezond voor de mens!’

Realiseren we ons wel dat in veel gevallen het streven naar duurzaamheid van de planeet gevaar oplevert voor de gezondheid van de mens…?  Een pijnlijke spagaat dus. Voor de bouw. Voor Nederland. Voor de wereld. Heel goed dat organisator C2C Bouwgroep hier het gesprek over aanjaagde tijdens een wervelend congres in Hoofddorp in maart.

Een sterke presentatie van Vince Limpens meteen bij de opening van het congres. De knuppel in het
hoenderhok: circulaire bouwmaterialen kunnen ongezond zijn voor… de mens!

Voor de pauze waren er vier sprekers en na de pauze was er nog een uitgebreide debatronde. In dit artikel pikken we er enkele highlights uit, zoals de presentatie van Vince Limpens (C2C Bouwgroep / EPEA). 

Hij was in ieder geval helder. “Wat zijn de (gezondheids)effecten van het gebruik van bepaalde materialen in de bouw? En, hoe urgent is het om hier wellicht een andere richting in op te slaan. Want, als in een gebouw de verkeerde materialen zijn verwerkt – die weliswaar duurzaam zijn – dan heeft dit invloed op het gestel van mensen. De kwaliteit van hun beslissingen gaat omlaag, mensen die er werken verliezen er door de invloed van die materialen zelfs IQ-punten waardoor verkeerde keuzes worden gemaakt. Circulaire producten zijn dus niet per sé altijd gezonde materialen!”

Volgens Limpens kan dit inzicht zelfs een beperking inluiden van het opschalen van de circulaire economie. “We weten namelijk nog te weinig, we zullen effecten moeten gaan onderzoeken. Het is de hoogste tijd om risico’s in kaart te gaan brengen. Ik pleit er dan ook voor om veel meer gedefinieerde materialen te gaan gebruiken waarmee je een positieve footprint kunt nastreven op allerlei vlakken: dus ook in het belang van de gezondheid van de mens.”

Spreker Erik Roerdink (De Zwarte Hond) pleitte hierna voor meer recyclebaarheid van steden. “We zullen dus niet alleen naar gebouwen individueel kijken maar veel meer de samenhang moeten zien. Denk daarbij aan een stop op slopen en dan bekijken of we gebouwen andere functies kunnen geven. Voor de toekomst ligt daar een ontwerpopgave voor de architectuur: er moet meer vanuit die multifunctionaliteit worden gedacht.” Volgens Roerdink betekent dit dat vooral de constructie – als grootste bestanddeel – aangepakt moet worden. “Ik denk niet dat de grootste winst is te behalen in de gevels.”

Veel interactie met de zaal. Want, de bezoekers werden getriggerd en wilden méér weten!

DEBAT

Na de lunch werd het publiek uitgedaagd. Bijvoorbeeld al met de eerste stelling: ‘Je moet alleen kiezen voor duurdere gezonde materialen als je die volledig kunt doorberekenen aan de klant!’ De meerderheid van de aanwezigen was het niet eens met de stelling. Zo vond een aantal debaters het fair om dan genoegen te nemen met wat minder marge maar waardoor je wél betere materialen kon toepassen. Toch vond een deel van de deelnemers ook dat je niet alles moet willen doorberekenen. Het streven naar duurzaamheid hoeft namelijk niet altijd in geld te worden uitgedrukt.

Niemand ontkomt aan wet- en regelgeving. Zijn er bijvoorbeeld te veel regels die het gebruik van gezonde materialen in de weg staan? Daar ging het tweede debat over. Echte consensus was er niet want hoewel men het er wel over eens is dat regels ten aanzien van het streven naar meer circulaire economie best wel eens wat strenger zouden mogen worden, zo stelde de ‘andere kant’ tegelijkertijd dat veel regels de innovatie en keuzevrijheid juist in de weg zitten.

Nee, het was niet het doel om tijdens dit congres al tot de ultieme oplossingen te komen. Maar… het gesprek is wél goed op gang gebracht. Dit zal ongetwijfeld een vervolg krijgen!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details