In het verleden werden deuren geopend en gesloten met een sleutel. Maar ook hier is de toekomst digitaal en werden producten en systemen ontwikkeld, die het mogelijk maken om deuren automatisch te ontsluiten en zelfs te openen en van toegangscontrole te voorzien. Zo biedt specialist SIEGENIA architecten, verwerkers en consumenten verschillende innovatieve digitale sluit- en toegangscontrolesystemen: digitaal, flexibel en future-proof.
De innovatieve sluittechniek van KFV is al meer dan 150 jaar een succesverhaal. De Duitse specialist, die sinds 2006 tot de SIEGENIA Groep behoort, blijft immers continu inzetten op de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor het ontsluiten en openen van deuren voor toegangscontroles. De evolutie naar een slimmere manier van wonen en werken heeft opnieuw voor heel wat uitdagingen gezorgd. “De zogenoemde ‘smart buildings’ van vandaag moeten gebruikers comfort, veiligheid, energiezuinigheid en gemak garanderen. Verlichting, verwarming, computers, televisie, audio, beveiligingssystemen en camera’s worden daarvoor in één digitaal gebouwbeheersysteem gekoppeld en communiceren met elkaar.
De gebruiker kan elk element vanuit eender welke ruimte aansturen, maar ook van op afstand via een smartphone, tablet, computer of ander apparaat”, vertelt André Zech, productmanager bij de SIEGENIA Groep. “Naast de gekende sleutelbediende vergrendeling biedt de markt nu ook innovatieve digitale sluit- en toegangscontrolesystemen die eenvoudig in die domotica van het gebouw geïntegreerd kunnen worden.”
SIEGENIA introduceerde onlangs een aantal innovatieve toegangscontrolesystemen – een transponder, een keypad en een vingerscanner – die voor architect, verwerker en consument nieuwe deuren openen. Zo worden ze gekenmerkt door een elegant design met een LED-verlichting over de gehele oppervlakte, die eenvoudig aan de kleur van de deur aangepast kan worden.
“We hebben veel aandacht besteed aan de flexibiliteit en het gebruikscomfort. In tegenstelling tot vroegere systemen moet de gebruiker bijvoorbeeld niet langer met de hand over het volledige sensoroppervlak bewegen, maar volstaat één enkele vingertip. Deze oplossingen kunnen aangestuurd worden met RIFD-kaarten, NFC-compatibele smartphones en zijn ook uitgerust met wifi en bluetooth, waardoor ze met een afstandsbediening, mobiele telefoon of de SIEGENIA Comfort-app bediend kunnen worden”, licht de product manager toe.
“Met deze app kunnen niet alleen de toegangscontrolesystemen, maar ook de ramen en deuren van SIEGENIA bediend worden. Bovendien kunnen ook producten, die later in het gebouw geïntegreerd worden, snel en eenvoudig aan de app toegevoegd worden.”
Er werd uiteraard ook aan de veiligheid gedacht met onder meer een toegangsregistratie, een tijdsbesturing en een online-beheersysteem. Zo kunnen eigenaars, bedrijfsleiders, security en facility managers bevoegde personen eenvoudig de toegang tot het gebouw verlenen. De keypad kan bijvoorbeeld ook met een eenmalige – of vakantie-PIN-functie uitgerust worden.
De digitale technologie met de innovatieve SI-BUS van SIEGENIA als basis, maakt deze nieuwe systemen uiterst flexibel en future-proof. “Zo is er een directe communicatie tussen de motorbediening en de toegangscontrole mogelijk zonder apart besturingselement. In de toekomst kunnen ook probleemloos nieuwe producten van SIEGENIA en zelfs systemen van andere firma’s toegevoegd worden. En de integratie in de domotica opent ook mogelijkheden om zonder bijkomende leidingen bijvoorbeeld huisdeuren in alarmsystemen te integreren of garagepoorten met de KFV transponder te bedienen”, vult André Zech aan. “In het verleden hebben we vaak oplossingen voor één bepaalde toepassing ontwikkeld, maar als we nu een vingerscanner introduceren, moet deze voor deuren, maar bijvoorbeeld ook voor ramen, schuifsystemen en de meest uiteenlopende andere producten ingezet kunnen worden.”
Het design en het gebruiksgemak overtuigen de architect en de consument, terwijl de verwerker veel belang hecht aan een eenvoudige verwerking en montage. “We hebben ons ook in de plaats van die verwerker gesteld en zo een oplossing op zijn maat bedacht”, sluit product manager Zech af. “De gelijke infrezing voor alle varianten, de plaatsbesparende installatie zonder apart besturingselement en de eenvoudige en snelle bekabeling met standaard plug & play-verbindingen zijn voor hen belangrijke troeven.”