Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
De veiligheid van een steiger wordt steeds belangrijker

De veiligheid van een steiger wordt steeds belangrijker

Aandacht voor veiligheid bij werken op hoogte
Wie op hoogte werkt, moet dat veilig kunnen doen. Daarom is er de laatste jaren veel aandacht voor de veiligheid van werknemers die op de daken van gebouwen, rolsteigers of andere hoge plekken werken. Er doen zich elk jaar namelijk gemiddeld zo’n 35 ongelukken voor, waarbij mensen gewon raken door het gebruik van rolsteigers. Hierbij vallen enkele doden en zwaargewonden. Vaak waren deze ongelukken, zo blijkt uit onderzoek, te voorkomen geweest als er veiliger en bedachtzamer gebruikgemaakt werd van de rolsteigers. Dus was het tijd voor gerichte actie. En die kwam er, via de Inspectie SZW.

Belangrijke wijzigingen in de regelgeving sinds 2018
Om de opbouw en het gebruik van rolsteigers veiliger te maken, ging de Inspectie SZW aan de gang met nieuwe regels rond rolsteigers. Nadat in 2016 werkgevers en werknemers om tafel hadden gezeten, kwam er een nieuwe regelgeving rond rolsteigers die sinds 1 januari 2018 wettelijk verplicht gesteld is. Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de regels rond rolsteiger gebruik? De grootste wijziging is de eis dat er, voordat degene die een rolsteiger gebruikt een nieuwe platform betreedt, er op heup- en kniehoogte val-leuningen aangebracht moeten worden om valpartijen te voorkomen. De steigers bij Steigervoorweinig.nl voldoen aan deze eisen. Ook zijn er nieuwe eisen als het gaat om het opbouwen van steigers, de plek waar steigers al dan niet mogen staan en het bevestigen van rolsteigers aan de panden waar aan gewerkt wordt.

Steekproeven door Inspectie SZW
Door middel van steekproeven controleert de Inspectie SZW of de nieuwe regels, die wettelijk verplicht zijn, wel door de gebruikers van rolsteigers -met name bouwbedrijven en schoonmaakbedrijven – toegepast worden. Is dat niet het geval, dan kunnen (bouw)projecten stilgelegd worden of worden er boetes uitgedeeld. Daarom is het belangrijk om zowel bij steigerhuur als particulier, maar zeker ook als aannemer of uitvoerder in bedrijfsverband, de nieuwe regelgeving goed te kennen en je hieraan te houden. Zo voorkom je hoge boetes en geldverlies door bouwprojecten die stil komen te liggen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details