Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Deceuninck kiest met Phoenix voor 100% gerecycleerde profielen.
Deceuninck is de grootste recycleerder van harde kunststof in de Benelux.

Deceuninck kiest met Phoenix voor 100% gerecycleerde profielen.

Circulaire projectbouw

Deceuninck, Belgisch producent van kunststof en aluminium profielen voor ramen en deuren, is de grootste recycleerder van harde kunststof in de Benelux. Het bedrijf ijvert al langer voor een duurzame toekomst en verwerkt al jaren gerecycleerde kunststof in hun profielen, maar Phoenix is de eerste reeks die voor 100% uit gerecycleerde kunststof bestaat. Het nieuwe gamma profielen schenkt oude materialen een nieuw leven door ze te recupereren en te recycleren, waardoor hun levenscyclus verlengd wordt. Net zoals een feniks die uit zijn eigen as herrijst. Deceuninck wil zich met de nieuwe reeks vooral richten op de evoluerende projectmarkt waar circulariteit in een hoog tempo aan invloed wint.

Deceuninck’s hoogtechnologische recyclagefabriek in Diksmuide heeft een capaciteit van 45.000 ton kunststof of 2,3 miljoen oude ramen per jaar.

Eerste projecten in Nederland

Nederland stelde in 2018 ambitieuze circulaire doelstellingen voorop. Zo wil men vanaf 2023 alle overheidsopdrachten met recycled materiaal laten uitvoeren. Tegen 2030 wil men het CO2-verbruik in de bouw halveren om tegen 2050 volledig circulair te bouwen. Het valt dus ook geen toeval te noemen dat de eerste Phoenix-projecten in Nederland gerealiseerd werden. Begin dit jaar werd de school Aloysius Stichting in Eindhoven voorzien van Phoenix-ramen. Raamfabrikant Ploeg kozijnen koos ook voor de Phoenix-reeks voor de duurzame renovatie van hun kantoren.

Het Elegant Infinity design voor ramen en deuren werd geselecteerd voor uitvoering in 100% gerecycleerde kunststof. Een minimalistisch terugliggend design met een Forthex-versterkte kader en staalversterkte vleugel. Er is een inbouwdiepte van 76mm beschikbaar voor de Belgische markt en een van 115mm voor de Nederlandse markt.

Elegant reeks als basis

Het herwerken van kunststof heeft geen invloed op de kwaliteit, aangezien het materiaal tot wel tien keer opnieuw gebruikt kan worden. Recycleren levert bovendien een energiebesparing van 90% in vergelijking met het aanmaken van nieuwe kunststof grondstof. Deceuninck roept de markt dan ook op om uitgebroken kunststof schrijnwerk naar hen op te sturen, zodat het gerecycleerd en hergebruikt kan worden voor de productie van nieuwe profielen. De Phoenix kunststof profielen scoren even sterk op het vlak van vormvastheid, weerstand en thermische isolatiewaarden als Deceuninck’s andere profielen. Men selecteerde het minimalistische ‘Infinity’ design uit de Elegant-reeks als design voor de Phoenix-lijn. Dit zorgt voor een uiterst hedendaagse look voor de circulaire raam- en deurprofielen.

De school Aloysius Stichting in Eindhoven kreeg meteen de primeur voor deze nieuwe reeks Phoenix raamprofielen.

Circulaire inspanningen

“Bij Deceuninck zijn we in 2012 al gestart met recycleren. We namen toen een hoogtechnologische recyclagelijn in onze compounding site in Diksmuide in gebruik”, aldus Tom Driessens, Materials & Sustainability Business Manager bij Deceuninck. “In 2018 verviervoudigden we onze recyclagecapaciteit tot 45.000 ton kunststof, wat overeenkomt met 2,3 miljoen oude ramen per jaar. Dat zijn 2,3 miljoen ramen die jaarlijks niet worden gestort of verbrand. Met deze inspanningen is Deceuninck voorbereid op de toekomstige vereisten voor de bouwsector, aangezien het gebruik van een maximaal percentage aan gerecycleerd materiaal de norm wordt.

Voor de duurzame renovatie van de kantoren van Ploeg kozijnen in Nederland werd de Phoenix-reeks toegepast.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details