Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Deuren / Deurpanelen / Deurroosters

Deuren / Deurpanelen / Deurroosters

Het gieten van aluminium deurroosters is een specialisme dat in Nederland bijna niet voorkomt. Bijna, want in Haaksbergen verricht MPH Aluminiumgieterij dit ‘kunstje’. Oud, hoogwaardige ambachtelijke kwaliteit komt hier tot leven.

Zo maakt het familiebedrijf van ten Hagen gebruik van het eerste smelt blokmateriaal van de smelterij, zodat de hoogwaardigste kwaliteit aluminium wordt toegepast.

“Deurfabrikanten importeren ook aluminium deurroosters uit bijvoorbeeld het Oostblok waarbij niet het primaire materiaal is gebruikt. Dat gaat na verloop van tijd oxideren waardoor de coating er vanaf spat. Iets dergelijks komt bij onze deurroosters absoluut niet voor,” stelt Gerald ten Hagen resoluut vast.

Gerald leidt samen met zijn vader Harry het bedrijf dat in 1996 is begonnen. De werkstukken worden op oude, ambachtelijke wijze in zand gegoten, zoals de gieterijen het al honderden jaren doen.

“Er zijn nog twee gieterijen die op deze manier aluminium deurroosters gieten. Wij gebruiken aluminium omdat het veel lichter is dan gietijzer en je geen last van roest hebt, mits je het goed behandeld. Voordeel van het lichte gewicht is dat een deurenfabrikant bijvoorbeeld minder zwaar hang- en sluitwerk hoeft toe te passen. Daarbij komt dat aluminium veel makkelijker (na) te bewerken is.”

MPH besteedt veel aandacht aan die nabewerking, zoals het verwijderen van de bramen. “Op uit Oostblok geïmporteerde deurroosters zie je vaak de braampjes nog zitten. Dat vind ik dus echt niet kunnen!” vindt ten Hagen.

Deurroosters op maat

De markt voor aluminium deurroosters is als gevolg van de economische crisis iets ingezakt. Niettemin kan MPH er nog een behoorlijke boterham aan verdienen. Waar in eerste instantie de regio Twente als afzetmarkt diende, zit het bedrijf nu door heel Nederland Duitsland en België. Onze oosterburen maken momenteel een inhaalslag als het gaat om deurroosters. Deurfabrikanten erkennen de hoge artistieke en technische kwaliteit van de aluminiumgieterij in Haaksbergen. Harry maakt de ingewikkelde motieven op een stuk hout waarna de modellen worden uitgesneden.

“In de modelmakerij gaat de meeste tijd en dus het meeste geld inzitten,” weet Gerald. “Gelukkig kunnen we de modellen vaker gebruiken.”
In stalen vormkasten wordt het aluminium met een temperatuur van 1000 graden gegoten. Vooral bij monumentale oudere gebouwen en bij renovaties kunnen roosters met specifieke maten worden gevraagd.

“We kunnen in het zandbed een nieuwe rand in het model snijden. De rand vormt namelijk de stevigheid en bevestiging van het deurrooster. Daarna kan het rooster in één gang worden afgegoten. Dat is van belang voor de kwaliteit,” legt ten Hagen uit.
Naar wens van de klant kan het rooster worden gestraald en gepoedercoat in elke denkbare RAL-kleur. Dat poedercoaten besteedt MPH uit. “Dat is het enige dat we uitbesteden. We verzorgen het proces van ontwerp tot nabewerking.”

Een deurrooster wordt meestal in drie weken geleverd. Hoe het rooster vervolgens op de deur wordt gemonteerd is voor rekening van de deuren- of timmerfabrikant.. De fraaiste manier van de bevestiging is als het rooster achter het sierprofiel valt. Achter het rooster wordt meestal het draaikiepsysteem gemonteerd. Op deze manier kan het raam achter het deurrooster ook worden schoon gehouden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details