Wanneer we kijken naar de vaderlandse deurenindustrie, dan kunnen we rustig zeggen dat er in ons land expertise aanwezig is vanaf het eerste uur. Eén van de bedrijven die niet meer weg te denken is in de branche, is KEGRO deuren uit Groesbeek. Jan Kersten bedient de markt al vanaf 1974 en draait nog steeds mee aan de top, met mooie ontwikkelingen.
Detail doorsnede scharnierhoek buitenzijde.
We spreken met hem op zijn kantoor in Groesbeek, over de evolutie in de deurenindustrie, nieuwe technieken die weleens normbepalend konden worden en de drang om te blijven innoveren, op weg naar een duurzame samenleving.
De kunststof kozijnenbranche vraagt om hout
“De markt voor kunststof en aluminium kozijnen trekt enorm aan. Volgens de eigen ‘branchebarometer’ is deze markt met 40% gegroeid”, vertelt Kersten. “Qua design nemen de wensen ook toe, architecten kijken derhalve vaak naar houten buitendeuren. Kunststof kozijnen en houten deuren gaan van oudsher echter geen goed huwelijk aan. Oplossingen in kunststof worden regelmatig afgekeurd door de architect, een esthetisch verantwoorde kunststof deur tegen een goede prijs vinden is een probleem. Vaak kiest men dan voor een volledig houten kozijn met houten deur. Op de drempel van 2020 neemt de wens toe om wel een goede oplossing te vinden om houten deuren te combineren met kunststof kozijnen. Aan die vraag hebben we gehoor gegeven en we kunnen met gepaste trots melden dat we een mooie oplossing ontwikkeld hebben.”
Detail scharnierhoek buitenzijde.
Een echte houten deur combineren met een kunststof of aluminium kozijn
“Met ons nieuwe concept – voor zover ik weet het enige in de wereld – kun je vanaf nu een echte houten deur combineren met een kunststof of aluminium kozijn, zonder nadelige gevolgen. De deur is opgebouwd uit een houten frame compleet met staal versterkte koudebrug vrije stabilisatie. Ook het stabiele houten plaatmateriaal draagt bij aan het stabiel houden van de deur. De buitenplaat is gemaakt van HDF, waaronder een laag van aluminium plaatmateriaal is aangebracht, dit houdt de deur recht en vormt een barrière tegen vocht”, legt Kersten uit.
“De deur gaat daarna in een pers, waarna deze geïnjecteerd wordt met PU-schuim voor isolatie en stijfheid. We spreken over een drukbestendig schuim van 85 tot 95 kg per m3. Daarna callibreren we de deur en wanneer deze volledig vlak is, brengen we de buitenplaat aan, gemaakt van Tricoya hout. Als laatste is het design aan de beurt, in de vorm van freeswerk en kunnen we de sierbewerkingen aanbrengen. We kunnen op deze manier een heel eind mee, met de ontwerp ideeën die architecten hebben.”
Op maat voor ieder profielhuis
Kersten beschrijft hoe tenslotte de deur omgefreesd wordt en de dichtingen worden aangebracht. “We passen de dikte van de deur aan, zodat deze past in het kunststof kozijn van het betreffende profielhuis. Momenteel is 80 mm de grootste productiedikte voor opdekdeuren die door de markt gevraagd wordt. Mocht dit wijzigen, dan kunnen we zonder moeite deuren maken voor diepere profielsponningen”, belooft hij.
Detail doorsnede hoek sluitzijde.
“De scharnieren worden onzichtbaar voorgemonteerd. Weer een voordeel ten opzichte van kunststof deuren, waarbij er ontsierende scharnierelementen op de deur liggen. Onze scharnieren zijn 3D verstelbaar, waarmee een perfecte sluiting bereikt wordt. We hebben dan ook een certificaat voor passief huisdeuren met dit scharnierwerk. De deuren zijn te voorzien van triple beglazing, wat men maar wenst. De coating wordt in elke kleur geleverd, wie echter gaat voor de ultieme houtlook, kan standaard kiezen voor eiken en mahonie, of voor noten en Oregon pine.”
Goede samenwerking voor een topresultaat
Bij een dergelijke deur hoort ook de best denkbare dorpel. KEGRO is niet over één nacht ijs gegaan in de keuze: een samenwerkingsverband met Venster Techniek uit Zelhem is een feit. Kersten: “Venster Techniek verzorgt de dorpel en de afdichtingen, zodat we kunnen garanderen dat de houten deur ook perfect sluit in een kunststof of aluminium kozijn. Samen met onze 3D scharnieren kunnen we spreken over een speciale deur, de hele set is gegarandeerd luchtdicht, met een waterdichtheid van 600 Pa (waarden voor toepassing aan de kust, op 100 meter hoogte).
Tot besluit zegt Kersten: “We hebben hiermee een probleem opgelost dat al lang bestond en hebben daarbij onze decennialange expertise goed kunnen gebruiken.”
Tekst: Jan Mol | Beeld: KEGRO
Uitgelichte afbeelding: Met Jan Kersten kan de branche al sinds 1974 door één deur.