Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Dieptereiniging van buitenschrijnwerk om macro- én microvervuiling aan te pakken

Dieptereiniging van buitenschrijnwerk om macro- én microvervuiling aan te pakken

Door schrijnwerk te voeden, kan de originele kleur zich herstellen

Het is belangrijk om ramen en deuren goed te onderhouden. En dan spreken we niet alleen over de visueel waarneembare macrovervuiling, maar ook over de onzichtbare laag microscopische vervuiling die tijdens de periodieke reinigingsbeurten vaak gewoon achterblijft. Een grondige dieptereiniging van buitenschrijnwerk is essentieel en Novatio biedt hiervoor de ideale producten: FA Clean, Safety Clean en Multifoam. Het is evenzeer belangrijk om het schrijnwerk te voeden, zodat de originele kleur zich kan herstellen, bijvoorbeeld met de Surface Renewer van Novatio.

Een dieptereiniging van buitenschrijnwerk is belangrijk om zowel macro- als microvervuiling te verwijderen.

Coating- en kunststofoppervlakken kunnen eenvoudig met water gedragen reinigingsmiddelen gereinigd worden. Vaak wordt dan echter enkel de visueel waarneembare vervuiling weggenomen en blijft de microvervuiling, die met het blote oog niet waargenomen wordt, achter. 

“Apolaire vervuiling, zoals gecondenseerde VOC’s en roetneerslag, vormt samen met vingerafdrukken de belangrijkste oorzaak van problemen bij de verlijming. Om een perfect resultaat tijdens het verlijmingsproces te bekomen, moet men elke vorm van vervuiling aanpakken”, stelt brandmanager Novatio Geert Vanlommel. 

Schuimreiniger Multifoam van Novatio is de ideale oplossing voor het verwijderen van vingerafdrukken en andere microvervuiling.

“Ook na de plaatsing blijft een goed onderhoud bij ramen en deuren belangrijk. Het gelakte oppervlak wordt immers continu blootgesteld aan stof, zand, zure regen, UV-straling en andere vervuiling. Het wordt mat en/of ‘verkrijt’, m.a.w. er ontstaat een dof, wit poederlaagje, dat steeds dieper in de lak verankert en op langere termijn de ondergrond onherstelbaar kan beschadigen. Om dat te voorkomen, is het essentieel om naast de periodieke reiniging zeker twee keer per jaar een grondige dieptereiniging uit te voeren en daarvoor hebben we de geschikte producten in ons gamma.”

Verschillende reinigingsmiddelen voor dieptereiniging

Voor het verwijderen van de zichtbare stof- en vuillagen stelt Novation FA Clean voor, een water gedragen reinigingsmiddel dat zeer efficiënt is voor het weghalen van wateroplosbare en polaire vervuiling, waaronder stof, zand en andere minerale deeltjes. De solvent gebaseerde reiniger Safety Clean is aangewezen voor het losweken en oplossen van petrochemische en natuurlijke apolaire vuilresten. Het grootste gedeelte van het vuil wordt weggenomen door het oppervlak met een absorberende doek af te vegen, maar de specialisten van Novatio raden aan om alles na te reinigen met Multifoam om de laatste resten van het solvent en de verontreiniging te verwijderen. Deze schuimreiniger is trouwens eveneens de ideale oplossing voor het verwijderen van vingerafdrukken en andere microvervuiling.

Verbleekt schrijnwerk een nieuw elan geven

Het is sowieso niet aangewezen om werkzaamheden aan ramen, deuren en poorten uit te voeren in vol zonlicht of als het oppervlak warm is. Vervuiling in combinatie met weersinvloeden, zoals UV-straling, geeft de lak van buitenschrijnwerk na verloop van tijd een verouderde uitstraling. Na de grondige dieptereiniging is het belangrijk om het schrijnwerk te voeden, zodat de originele kleur zich kan herstellen. 

“Hiervoor brengt men met een zachte, zuivere, droge spons onze Surface Renewer aan. Dat is een kant-en-klare oplossing voor het reinigen en vernieuwen van UV-verweerde coatings, bijvoorbeeld de lakken en poederlakken op ramen, deuren, luiken, balustrades, poorten, …. Ze kan ook gebruikt worden op PVC-oppervlakken bij ramen, deuren, serres, pergola’s, caravans, boten, …. Een regelmatige behandeling zorgt ervoor dat de ondergrond gevoed wordt en het oppervlak er als nieuw blijft uitzien”, licht Geert Vanlommel toe. 

“Nieuwe ramen, deuren of andere oppervlakken kan men één keer per jaar preventief met de Surface Renewer bewerken. Als het gelakte oppervlak door de jaren heen echter al wat geleden heeft, raden we aan om het product twee keer – bijvoorbeeld in april en oktober – aan te brengen. Een opgefrist oppervlak kan men gewoon onderhouden alsof het om een recente of nieuwe installatie gaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details