Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Duitse kozijnfabrikant heeft sporen in Nederland ruimschoots verdiend’
Eén van de twee lasstraten.

‘Duitse kozijnfabrikant heeft sporen in Nederland ruimschoots verdiend’

28 jaar later nam zoon Peter het roer over en voegde meteen een nieuwe strategie toe: het produceren en monteren van kunststof kozijnen, ramen en deuren. “De welbekende firma Schüco uit Bielefeld werd hofleverancier voor de profielen en machines; een samenwerking die nog altijd van kracht is”, vertelt Sales & Marketing Manager Benelux Anthonius Gabeler. “Sinds enkele jaren zijn we zelfs Premium Partner van Schüco.”

De derde en vierde generatie van Gerdes: Thomas Gerdes (l) en Peter Simon-Höke (r).

Uitbreiding naar Nederland

De eerste jaren gaan de kunststof kozijnen, ramen en deuren vooral naar Duitse bouwplaatsen, in een straal van ca. 50 km rond Lengerich en op een halfuur rijden vanaf Twente. In 1999 komt hier verandering in, wanneer een grote bouwmaterialenhandelaar enkele Nederlandse aannemers wijst op de kozijnen van Gerdes. “Aanvankelijk waren we niet zo gretig op deze uitbreiding”, bekent Gabeler. 

“Met name omdat Nederland een afwijkende bouwmethode heeft, waarbij kozijnen van buiten naar binnen worden geplaatst. Bovendien beschikken veel Nederlandse kozijnen over een intrekrand/aanslag en zijn de inbouwdieptes groter. Onze zaagbladen waren hiervoor niet geschikt. Daarom zijn de eerste producten met een handcirkelzaag gemaakt. In 2002 kregen we de beschikking over nieuwe machines en zaagbladen, speciaal voor de Nederlandse markt.”

Inmiddels komt meer dan 60% van de orders uit Nederland, waar het bedrijf in de volksmond ook wel ‘Gerdes Kozijnen’ wordt genoemd. Drie vrachtwagens rijden continu af en aan om nieuwbouw- en renovatieprojecten in heel het land te bevoorraden. Naast kunststof kozijnen, ramen, deuren zijn met name de hefschuifpuien populair, weet Gabeler. “Niet alleen vanwege de zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding, maar ook door de uitstekende isolatiewaarden, afdichtingen en inbraakveiligheid.” Daarnaast groeit de vraag naar ecologisch en passiefhuis inherente ramen en deuren, waarin Gerdes al verscheidene jaren ervaring heeft. “En ook in BENG- en NOM-projecten kunnen we met onze producten uitstekend participeren.”

CNC bewerkingsmachine.

‘Een kozijn van Gerdes is gewoon goed’

Volgens Gabeler draagt onder meer de meertalige dienstverlening van Gerdes bij aan het enorme succes in Nederland. “Wij kunnen heel goed de vertaalslag maken van de Nederlandse werk- en denkwijze naar de Research & Development-afdeling van Schüco in Duitsland”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld Peter Simon-Höke – de neef van huidige directeur Thomas Gerdes – neemt regelmatig plaats aan de tekentafel van Schüco en wordt actief betrokken bij proefopstellingen. Een samenwerking waarop we enorm trots zijn en die al tot hele mooie (product)resultaten en referenties heeft geleid. ‘Een kozijn van Gerdes is gewoon goed, die hoef je nauwelijks nog af te stellen’, horen we vaak terug uit de branche. Dat houden we graag zo. De kwaliteit is bovendien bevestigd met certificaten van VKG en SKG-IKOB.”

Trouw klantenbestand

Thomas Gerdes staat sinds 1999 aan het roer van Gerdes Fenster und Türen. Onder zijn vleugels is het familiebedrijf in 2011 verhuisd naar een nieuwe fabriek, die op dit moment wordt verbouwd en uitgebreid van 1.200 naar 4.700 m². In de nieuwe fabriek wordt de complete dienstverlening van Gerdes geclusterd, behoudens de werkvoorbereiding voor Nederlandse klanten, die in de vestiging Oldenzaal is ondergebracht. Ook worden de nieuwste bewerkingsmachines opgesteld en verkent Gerdes de mogelijkheden voor robotisering. Dankzij deze inspanningen kan bijvoorbeeld de productiecapaciteit van de hefschuifpuien worden verdubbeld. 

“Als organisatie kijken we continu naar hoe processen geoptimaliseerd kunnen worden”, aldus Gabeler. “Bovendien volgen we trends in de markt op de voet en sparren we regelmatig met onze achterban, over hoe we blijvend op deze ontwikkelingen kunnen aansluiten. Dit heeft geleid tot een uitgebreid en zeer trouw klantenbestand. Van dealers tot en met aannemerspartijen, architecten en projectontwikkelaars.”

Maar innovatie heeft volgens hem ook betrekking op het interne proces. “We kijken continu naar hoe we werkzaamheden minder belastend én leuker kunnen maken, met als doel om medewerkers langdurig te boeien, binden en behouden en de productkwaliteit naar het hoogste niveau te tillen.”

Totaalpakket onder één dak

Binnenkort wordt de dienstverlening van Gerdes uitgebreid met Schüco aluminium kozijnen, made by Gerdes. Een logische ontwikkeling, volgens Gabeler, omdat in de markt steeds vaker om een totaalpakket wordt gevraagd. “Naast kunststof kozijnen, ramen en deuren groeit de vraag naar grotere ramen en brandwerende deuren, die het best van aluminium gemaakt kunnen worden. In het verleden moesten we deze werkzaamheden uitbesteden, maar binnenkort is dat verleden tijd. Dan kunnen we onder één dak een compleet pakket realiseren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details