Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in Enschede

Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in Enschede

‘Renovatie appartementen steeds vaker met kunststof kozijnen’

Modernisering en verbetering van het wooncomfort stonden voorop bij de renovatie van twee galerijflats aan de Hertmebrink in Enschede. Een veelomvattend project waarin goede communicatie en planning een belangrijke rol speelden, vertelt Marko Sheridan van Weneko.

De opdrachtgever, woningcorporatie Ons Huis, liet in 2018 een complete make-over uitvoeren op de uit 1969 stammende galerijflats met 160 appartementen. Hiervoor werden de kopgevels, het dak en de plafonds van de bergingen geïsoleerd en werden nieuwe buitenkozijnen met HR++-glas geplaatst. De mechanische ventilatie in de appartementen werd verbeterd. Elk appartement kreeg een nieuwe keuken met keramische kookplaat, waarmee beide flats compleet gasloos werden. Doordat de betonnen balustrade plaatsmaakte voor transparant veiligheidsglas, genieten de bewoners nu van een beter, weidser uitzicht.

Bewoners informeren

Ons Huis had een huiskamer ingericht waar bewoners tijdens het project terechtkonden met vragen. “Bewoners bleven tijdens de renovatie in de woningen, dus was het belangrijk dat ze precies wisten waar ze aan toe waren. De communicatie werd goed verzorgd door Ons Huis en door Trebbe Bouw, dat ons bij het project had betrokken.” Bewoners kregen tijdig te horen wanneer aan de voor- en achtergevel van hun appartement werd gewerkt. “De ene dag werd de achtergevel gedaan en de andere dag de voorgevel. Overdag lag de woning dan open. Bewoners reageerden daar verschillend op. Er waren mensen die daar geen moeite mee hadden, maar anderen vonden het vreselijk dat er van buiten in de woning kon worden gekeken.”

Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in Enschede

Planning

Goede afstemming vooraf was noodzakelijk. “Wanneer het om hoogbouw gaat, is dat ingewikkelder dan wanneer je alleen rijtjeshuizen hebt. Er moest met kranen gewerkt worden. Omdat meerdere bedrijven daar gebruik van gingen maken, werd dat heel precies gepland.” Opslagruimte was een andere uitdaging. “Bij bestaande bouw is de opslagruimte vaak beperkt. Glas dat op de locatie werd geleverd, moest ook diezelfde dag worden geplaatst. De afspraak was dat de woning ’s avonds weer wind- en waterdicht moest zijn, dus ook wanneer de levering van glas vertraging opliep. De montageploeg heeft daar steeds perfect voor gezorgd.” Plaatsen van glas gebeurde van binnenuit. “Daar was maar weinig werkruimte voor. Vooraf is zorgvuldig vastgesteld hoe we dit arbotechnisch verantwoord konden doen.” Renovatieprojecten vragen in de voorbereiding relatief veel tijd, maar in de uitvoering betaalt zich dat uit volgens Sheridan: “Als het treintje eenmaal gaat rijden, rijdt het ook goed door.”

Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in Enschede

Keuze voor kunststof

Weneko leverde voor het project kunststof kozijnen op basis van het VEKA profielsysteem SOFTLINE 82 NL, met inbouwdiepte 116 mm. “We werken al jaren samen met Trebbe Bouw, dat bewust kiest voor de kwaliteit van Weneko.” Kunststof kozijnen zijn ook zeer geschikt voor duurzame nieuwbouwprojecten waarin alternatieve verwarmingssystemen worden toegepast. “Met het VEKA profielsysteem SOFTLINE 82 NL kunnen namelijk optimale thermische isolatiewaarden worden gerealiseerd.”

Gevelroosters

Bij alle woningen van de galerijflats is achter de kunststof kozijnen in de borstwering een Climarad ventilatiesysteem geplaatst. “Hierbij is een gevelrooster geplaatst. Daardoor zijn de openingen voor de luchttoevoer alleen binnen zichtbaar en ziet het er aan de buitenkant strak uit.” Het is een oplossing die bijdraagt aan de fraaie, nieuwe uitstraling van de flats: “Een heel verschil met de oude situatie!”

Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in Enschede

Groeien met tijdbesparende oplossingen

Bij Weneko zijn ze inmiddels druk bezig met andere projecten. “In het afgelopen half jaar is de productie alweer gegroeid. We hebben een goede mix van nieuwbouw- en renovatieprojecten.” In beide segmenten groeit het aandeel van kunststof kozijnen. “Woningbouwverenigingen kiezen steeds vaker voor kunststof kozijnen, ook bij appartementencomplexen.” Weneko speelt op de groeiende vraag in met hoogwaardige oplossingen die tijdbesparend werken. “Samen met zusterbedrijf Westerveld & Nederlof bieden we kunststof kozijnen gemonteerd in HSB-elementen aan. Daarnaast bieden we als Weneko kunststof kozijnen in combistel aan. De kunststof kozijnen monteren we hiervoor in het stelkozijn. Het geheel wordt vervolgens voorzien van beschermfolie en daarna geleverd, bijvoorbeeld bij betoncascobouwers. Dit bespaart montagetijd op de bouwplaats, waardoor eerder met de binnenafwerking kan worden begonnen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details