Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
EEAS-dorpel voor kunststof  hef-schuifpuien wordt doorontwikkeld voor andere profielhuizen
Thomas Keizer (links) en Herben Heino.

EEAS-dorpel voor kunststof hef-schuifpuien wordt doorontwikkeld voor andere profielhuizen

Comfortabel schuivend en met uitstekende prestaties op alle vlakken

Eind 2020 maakten we in dit magazine melding van de ontwikkeling van de EEAS-dorpel, door Venster Techniek uit Zelhem. De EEAS-dorpel is vanuit een marktvraag ontwikkeld, als variant op de beproefde EEAL-dorpel voor kunststof kozijnen, ditmaal voor toepassing bij de kunststof hef-schuifpuien van Gealan. Thomas Keizer van Venster Techniek vertelde destijds: “Speciaal voor de S9000 serie van Gealan hebben we nu de EEAS-pui voor kunststof kozijnen ontwikkeld, helemaal aangepast op het S9000 profiel van Gealan. De dorpel is 190 mm breed en sluit dankzij speciale vulstukken naadloos aan op het kozijn.” Gealan werd daarmee het eerste profielhuis waarvoor de befaamde glasvezelversterkte dorpel voor hef-schuifpuien beschikbaar is. Destijds werd aangekondigd dat de EEAS-dorpel ook voor andere profielhuizen zou worden ontwikkeld. Venster Techniek hield woord, we spreken erover met Thomas Keizer en Herben Heino.

De EEAS-dorpel is super isolerend en bijzonder stabiel.

Uitgebreid getest

“Samen met HEBO kozijnen en Ventana ­Deutschland zijn er uitgebreide testen gedaan met de EEAS-dorpel voor Gealan, met succes”, opent Thomas het gesprek. “Ventana heeft zodoende de EEAS-dorpel omarmd en past deze naar keuze toe op de door hen gefabriceerde GEALAN hef-schuifpuien.” 

Herben vult aan: “De EEAS-dorpel voor ­GEALAN is helemaal klaar en staat naast de andere producten in het bestelsysteem. De techniek is volledig vertaalbaar naar andere profielhuizen. De gesprekken daarover lopen nu met andere merken. Zodra een profielhuis ‘ja’ zegt, is Venster Techniek er klaar voor om de details uit te werken en de EAAS-dorpel te testen. We investeren dan in de matrijzen, we ontwikkelen de juiste aansluitblokken. Er is dus veel 3D-prototyping nodig (printwerk in eigen beheer), er wordt het nodige aan tekenwerk verricht en we testen alles.” 

In eigen huis wordt er uitvoerig getest.

De voordelen komen binnen ieders handbereik

Thomas vervolgt: “Iedereen kan straks genieten van de vele voordelen van de glasvezelversterkte EEAS-dorpel. Bij interne testen heeft de dorpel zich al bewezen met extreem hoge waarden op het gebied van wind- en waterdichtheid. We hebben een mooi ontwateringsprincipe in het ontwerp toegevoegd. Binnenkort vinden er bij GEALAN intern ook testen plaats, om alles officieel te valideren. Het profielhuis neemt dan de testwaarden over in de eigen technische documentatie.”

Doorsnede van de EEAS-dorpel.

Kijken we naar de voordelen van de EEAL-dorpels (en dus ook van de EEAS-dorpel) dan zien we dat deze voldoen aan het Bouwbesluit. Ook valt de enorme stabiliteit op. ­Herben legt uit: “Deze goede eigenschappen komen voort uit het feit dat deze dorpel gemaakt wordt uit glasvezelversterkt materiaal. Standaard wordt er geproduceerd in een Stone-Look, die qua uiterlijk wordt mee geproduceerd in het productieproces.” 

Thomas: “Dat maakt de dorpel uitermate stabiel, goed voor een comfortabele schuifwerking. De neuten worden concept specifiek in huis geproduceerd zodat koppelstijlen en profielen geen probleem vormen, maar netjes in de neut integreren.”

Perfecte passing

De dorpel heeft dezelfde breedte als het kunststof profiel, waardoor de productie van het kozijn geen hinder ondervindt van een uitstekende dorpel. “Er zijn centreerpunten in de neut gemonteerd om het verdraaien van de stijl ten opzichte van de neut te voorkomen”, legt ­Thomas uit. “De EEAL-dorpels voor kunststof kozijnen die Venster Techniek ontwikkelt voor profielhuizen worden op diverse punten op maat geproduceerd. Deze maatwerkdorpels zijn licht in gewicht. De koppelstijlen en profielen zijn concept-specifiek en zitten in de neut geïntegreerd. Verder is de dorpel super isolerend. De dorpel wordt onder het kozijn bevestigd, zonder uitstekende delen. We produceren tot een lengte van maar liefst 7 meter. De EEAS-dorpel voor hef-schuifpuien is om bovengenoemde redenen zeer stabiel.” 

Er is dus sprake van een perfecte passing. Venster Techniek innoveert voortdurend om optimale prestaties te kunnen garanderen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details