Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Een deur van 54 millimeter dik:  klein verschil, groot resultaat
Woningen met deuren vervangen in 54 mm. (Beeld: fotones.nl)

Een deur van 54 millimeter dik: klein verschil, groot resultaat

Rondom het isoleren van gevels spelen deuren een belangrijke rol. Zeker als het gaat om de dikte ervan. Dat zegt ook Henk Breel, directeur van het vanuit Arnhem opererende GND Garantiedeuren, al meer dan 35 jaar de koepelorganisatie van toonaangevende Nederlandse houtendeurenfabrikanten. “Wanneer je een bestaande deur met een dikte van 38 millimeter vervangt door een exemplaar van 54 millimeter dik neemt de isolatiewaarde enorm toe en de tocht sterk af. En dát zorgt weer voor een prettig en comfortabel huis, lagere energierekeningen én een stevige CO2-reductie.”

GND-zekerheidslabel met QR-code die toegang geeft tot deurprestaties.

Dikkere deuren geven toegang tot welkome opbrengsten. De vraag blijft echter wáár op onderdeelniveau precies aan voldaan moet worden om energiebesparingen te behalen en de geformuleerde klimaatdoelstellingen voor 2050 te realiseren. 

“Behalve een standaard voor de gehele woning heeft de overheid ook streefwaarden opgesteld wanneer een of meerdere afzonderlijke bouwdelen van een huis worden verduurzaamd”, start Breel zijn antwoord. “Deze streefwaarden geven aan wanneer een bouwdeel – bijvoorbeeld een deur – met zekerheid als toekomstbestendig mag worden betiteld. Anders gezegd: de isolatie van een bouwdeel conform deze streefwaarde betekent dat het betreffende bouwdeel absoluut voldoende is geïsoleerd en bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niet meer hoeft te worden gemodificeerd.”

Tabel isolatiewaarden verduurzamen bestaande woningen.

Streefwaarden 

Voor nieuwbouwwoningen geldt de 54 mm dikke deur al ruim 20 jaar als de standaard. Om bij het verduurzamen te kunnen voldoen aan de genoemde streefwaarden heeft de overheid deze deurdikte overgenomen. Een deur moet dan een minimale waarde hebben van u= 1,4W/m2K, een waarde die ruim wordt behaald bij toepassing van een 54 mm dikke deur met HR++-glas en een kaderdichting. “In de praktijk worden in bestaande woningen de slecht isolerende 38-mm-deuren vaak vervangen door nieuwe, matig isolerende en tochtwerende deuren met dezelfde dikte”, schetst Breel. “Geen slimme keuze, aangezien de beperkte meerkosten voor een deur van 54 millimeter dik snel worden terugverdiend en de woning tegelijk voldoet aan de klimaatdoelstellingen voor 2050.” 

Plaatsing 

Om een deur met een dikte van 54 mm te plaatsen, zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen deur en kozijn goed worden overbrugd en ontstaat er een optimale dichting. Enkel bij plaatsing in een binnendraaiende situatie (zoals bij een voordeur) is het zaak om specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur te kijken.

Isolatieklasse 

Aan een deur zélf zijn de energetische eigenschappen niet af te lezen. Sinds kort kan iedereen inzicht krijgen in de isolatieprestatie van elke deur die door een bij GND aangesloten fabrikant is vervaardigd. 

“Aan de scharnierzijde van de deur is een garantie- en zekerheidslabel aangebracht met daarop een QR-code”, legt Breel uit. “Door deze te scannen, zie je direct alle eigenschappen van de deur. 

De isolatiewaarde (zie tabel en https://gnd.nl/thermische-isolatie/) is er daar één van. Door toevoeging hiervan maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of het allemaal voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Bovendien wordt bij controle door een energieadviseur eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft. Deze kan vervolgens gemakkelijk worden meegenomen in de berekening van de woningindex.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details