Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Een geestesgesteldheid vertaald in architectuur: Grepen van FSB in het Duitse Romantiekmuseum, Frankfurt am Main

Een geestesgesteldheid vertaald in architectuur: Grepen van FSB in het Duitse Romantiekmuseum, Frankfurt am Main

Het gerenommeerde bureau MÄCKLERARCHITEKTEN leverde het ont-werp voor de onlangs geopende nieuwbouw van het Duitse Roman-tiekmuseum (Deutsches Romantikmuseum) – wereldwijd het eerste museum dat zich wijdt aan het tijdperk van de Duitstalige romantiek als een geheel. In het museum worden unieke originele stukken getoond in innovatieve tentoonstellingsvormen die de tijd van de romantiek als sleuteltijdperk voelbaar maken. In het nieuwe museumgebouw dat on-geveer 1.600 m² tentoonstellingsruimte op drie verdiepingen beslaat, zetten de architecten tot in het kleinste detail in op een hoogwaardige uitbouw. Deur- en raambeslagen van FSB werden in alle delen van het gebouw in verschillende uitvoeringen gebruikt en, naast het door Chris-toph Mäckler zelf ontworpen model FSB 1106, ook in het kader van speciale „FSB Handmade“ uitvoeringen.

Christoph Mäckler ziet de stad, haar straten en pleinen als openbare ruimten die door de gevels van de bebouwing vorm worden gegeven. „De buitenmuren van de huizen zijn de binnenmuren van de straat- en plein-ruimten“, aldus de gerenommeerde architect en planoloog die ook stelt dat architectuur in het beste geval verderbouwt op de gegeven omstan-digheden van de gegroeide stad en ze op een zinvolle manier verder door-voert. Zijn ontwerp voor het romantiekmuseum doet dit met een gevelvor-mgeving die een eenheid vormt met het naburige Goethe-huis. De nieuwbouw van MÄCKLERARCHITEKTEN opent zich naar de stad op drie fronten die zich in hoogte, verhouding, kleurtoon en materiaalstructuur onderscheiden en zo plaats bieden aan de verschillende gebruiksfuncties van het gebouw: museum, wisseltentoonstelling en cultuuroverdracht. „Met de gedifferentieerde ingangen, de bijzondere vormgeving van het raam, de blauwe erker en het kleine dakraam treedt de binnenkant in wis-selwerking met de buitenkant en wordt zo de geestesgesteldheid van de romantiek in het straatbeeld tot uitdrukking gebracht“, aldus Christoph Mäckler nog.

Weidse gebaren, zachte vormen en fraaie details

Om de straatgevels van een museum, wiens gevoelige tentoonstellings-stukken geen daglicht verdragen, überhaupt met ramen uit te rusten, hebben de architecten de ontsluitende trap langsheen de gevel georiën-teerd. Hierbij wordt de zogenaamde hemeltrap een highlight van de bin-nenruimtevormgeving: de volledig in het blauw gedompelde trapruimte verjongt zich in zijn verloop en misleidt de bezoeker zo met zijn illusionair perspectief – hij lijkt in het oneindige op te stijgen. Een helderblauwe er-ker verwijst naar de blauwe bloem als centraal symbool van de romantiek voor passie, liefde en het streven naar het oneindige. Een tweede trap binnen het museum maakt, om een elliptisch trappenoog heen geslin-gerd, een weids gebaar.

Christoph Mäckler werkt al twee decennia nauw samen met FSB. Het door hem vormgegeven model FSB 1106, dat reeds gebruikt werd bij prestigeprojecten zoals in het Portikus-tentoonstellingshuis, het kantoor- en commercieel gebouw Goethestraße 34, het project „Wohnen am West-hafen“ in Frankfurt of ook in het Augustinermuseum in Freiburg, vindt nu toepassing bij de nieuwbouw van het Duitse Romantiekmuseum (Deut-sches Romantik-Museum) – gedeeltelijk in een bijzondere eindafwerking. Met zijn zachte rondingen en de traditionele vormtaal past de greep per-fect in het romantisch geïnspireerde interieur van het museum. Het mo-del FSB 1106 werd aangepast als raamkruk, deurkruk en profieldeurkruk. Passend bij de imposante museumdeuren van zwart staal werd het op-pervlak van de deurkruk voorzien van een matzwarte roestvrijstalen-PVD-coating. Ook het barrièrevrije deurkrukgarnituur FSB 4240 werd op wens van de architecten gecombineerd met Mäcklers eigen ontwerp FSB 1106 in matzwart. In het kader van „FSB Handmade“ kunnen deur- en raamkrukken bovenop het bestaande productportfolio volgens individuele wensen worden gerealiseerd. Zo werd de klassiek bolvormige deurknop FSB 0802 onder impuls van MÄCKLERARCHITEKTEN voorzien van een edele gekartelde rand die de knop van roestrvrij staal een bijzondere hap-tiek en een sieraadgevoel bezorgt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details