Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Een goed kozijn heeft een stevige basis nodig

Een goed kozijn heeft een stevige basis nodig

De dorpel vormt het fundament van een kozijn. Als de dorpel niet goed is, dan zie je dat terug in een aantal zaken, zoals de haaksheid van het kozijn, de mate van lucht- en vochtdichting en de totale levensduur van het kozijn. In ons kikkerlandje waar we blootgesteld worden aan weerbarstig weer, vormt de dorpel letterlijk een barrière om tocht en vocht te weren. Daarmee speelt de dorpel een cruciale rol in het energie neutraal bouwen. Nederland kent verrassend veel bedrijven die van dorpels hun specialisme hebben gemaakt. De markt voor kozijnen is zo groot, dat iedereen een boterham kan verdienen met een eigen ontwikkelde dorpel.  Innovatief als de industrie is, wordt er gezorgd voor dorpels die met zo min mogelijk moeite zo mooi mogelijk aansluiten bij profielen van middelgrote en grote profielhuizen. De kozijnenfabrikant kiest zelf welk merk dorpel het beste past binnen zijn ideeën over hoe een kozijn er in zijn geheel uit moet zien. Profiel neemt u in vogelvlucht mee langs een aantal prominente ontwikkelaars binnen de dorpeltechniek.

Door het aanbrengen van Ventistone profielen blijft het onderliggende kozijn droog. (Beeld: Ventistone)

Houd de dorpel droog met Ventistone

Idee is even simpel als doeltreffend: Door het aanbrengen van Ventistone profielen blijft het onderliggende kozijn droog. De afstandhouders tussen het profiel en kozijn zorgen voor een optimale ventilatie. Samen zorgt dit voor een blijvend droog kozijn. Dat levert een mooi aantal voordelen op. Zo past Ventistone binnen het beleid van duurzaam onderhoud en onderhoudskosten dalen met maar liefst 50%. Dat heeft weer tot gevolg dat kostbare schilderbeurten en steigerkosten tot een minimum worden beperkt. Houtrotschades en verfgebreken zijn verleden tijd. Ventistone heeft de uitstraling van hout, maar de sterkte en duurzaamheid van steen. Ventistone profielen zijn brandvertragend en bestand tegen alle weersomstandigheden, het systeem is ongevoelig voor vocht. Deze milieuvriendelijke oplossing is geschikt voor toepassing van een garantieperiode volgens de BRL5026 gedurende 15 jaar. (Timmerindustrie volgens concept klasse III en IV.)

Waterdichte en onderhoudsarme dorpelsystemen van Holonite

Dorpelsystemen van Holonite sluiten naadloos aan op houten (Premax®), kunststof (Kumax®) en aluminium kozijnen en worden geleverd met afdichtingsmanchetten en bevestigingsschroeven voorzien van bijbehorende kozijnpluggen. Zij voldoen allen aan het  Bouwbesluit,  DUBO-bouw en aan het Bouwstoffenbesluit. 

Alle Holonite producten zijn vervaardigd uit composietsteen en daarmee koudebrugonderbrekend. In het assortiment treffen we aan: hybride dorpels, waarbij het liggende deel van het kozijn duurzaam is en waarmee houtrot van het deur- en/of raamkozijn wordt voorkomen dankzij de perfecte aansluiting van de neut ten opzichte van de kozijnstijl. 

EEAL dorpel in combinatie met Gealan S9000. (Beeld: Venster Techniek)

Andere bouwkundige voordelen zijn: industriële montage (tijdens de kozijnfabricage), geen stelwerk en geen voegwerk. De Kumax® laagreliëfdorpels vormen een prefab dorpelsysteem dat monteerbaar is onder kunststof kozijnen. Het assortiment laagreliëfdorpels van
Kumax® past perfect onder zowel binnen- als buitendraaiende deuren. Premax® laagreliëfdorpels behoren tot een prefab dorpelsysteem voor de timmerindustrie. 

Deze dorpels zijn toepasbaar op zowel binnen- als buitendraaiende deuren, maar ook op dubbele deuren en hefschuifpuien. De dorpels worden standaard en op specificatie bewerkt. Alle Premax® laagreliëfdorpels zijn KOMO-gecertificeerd en SKH getest en bezitten de basis om aan weerstandklasse II en politiekeurmerk Veilig Wonen te voldoen. Trimax laagreliëfdorpels worden vervaardigd uit hoogwaardig vezel versterkt composiet met uniek drie-kamerprofiel, uitgevoerd in een strak design. De drie kamers zorgen voor een optimale krachtverdeling bij belasting en zijn bestand tegen een hoge druksterkte en daardoor bovengemiddeld sterk.

Ekosiet NEO-FIX kan in de opsluitbank tijdens de voormontage meegenomen worden. (Beeld: Ekosiet)

Onverslijtbare dorpels van glasvezelversterkt polyester bij Venster Techniek

Venster Techniek levert diverse dorpels, glas-en aanslagprofielen en dichtingsprofielen voor zowel houten als kunststof kozijnen. Een highlight uit het assortiment is de EEAL-dorpel. Wat zijn de voordelen van de EEAL-dorpel? De kozijn en dorpelbreedte komen overeen en alles sluit naadloos aan doordat Venster Techniek de voor het profielhuis specifieke profilering volgt met deze dorpel. Deze dorpels worden gemaakt van glasvezelversterkt polyester, ze zijn makkelijk verwerkbaar en worden compleet afgemonteerd geleverd. 

De dorpels beschikken over dubbele dichtingen en kunnen direct beglaasd worden. De neuten op de dorpel verschillen per profielhuis en zorgen voor een directe en nauwkeurige aansluiting. Waar een traditioneel kunststof kozijn altijd een tussendorpel nodig heeft voor beglazing, daar heeft deze dorpel een glaskapje in lijn met de dorpel. Er kan dus beglaasd worden zonder tussenkomst van de ontsierende tussendorpel. Het resultaat is meer glas, minder werk en een esthetische uitstraling.

De BUVA IsoStone® serie onderdorpels voor houten kozijnen is samengesteld uit glasvezelversterkt kunststof (GVK). (Beeld: Inge Nusselder)

Duurzame dorpels van Ekosiet products

Alle Ekosiet dorpels worden vanaf het basismateriaal tot aan het eindproduct door het bedrijf geproduceerd en geassembleerd. Deze dorpels hebben de uitstraling van kunststeen gecombineerd met de sterke eigenschappen van composiet. Kenmerkend aan de Ekosiet dorpels is de duurzaamheid: zo bestaat de Ekosiet-NEO voor meer dan 70% uit gerecyclede PET flessen, de Fastfix deuvels bestaan zelfs voor 100% uit gerecycled ABS kunststof en kunnen eindeloos gerecycled worden. 

De door Ekosiet ontwikkelde FastFix deuvel is een gepatenteerde kunststof deuvel die speciaal is ontwikkeld om kozijnverbindingen meteen na assemblage de nodige sterkte te geven. Zowel de dorpels dorpels als deuvels zijn KOMO gecertificeerd. Een mooie usp van Ekosiet products is NEO-FIX, het gepatenteerde en KOMO gecertificeerde dorpelsysteem dat in de opsluitbank tijdens de voormontage meegenomen kan worden. 

De winst voor de timmerfabriek tijdens de montage is duidelijk. Het monteren van tussenlatten bij kozijnen met meerdere stijlen is niet meer nodig aangezien de dorpel de tevens afstandhouder is. Spouwlatten kunnen al in de voormontage rechtstreeks op de dorpel aangebracht worden en door de slimme FastFix® deuvels kun je monteren zonder schroeven en pluggen. 

Isowel glasvezel onderdorpel van Luvema. (Beeld: Luvema)

De optimaal afgesloten woning met dorpels van BUVA

BUVA homecare systemen staat voor zorgeloos wooncomfort met de gehele bouwketen voor ogen: van bewoner tot opdrachtgever. De BUVA homecare systemen zijn een verzameling BUVA producten die zodanig op elkaar zijn afgestemd, dat een optimale samenwerking ontstaat. 

Dit leidt tot een duurzame gezonde en veilige woonomgeving. BUVA levert binnen dit concept IsoStone onderdorpels, voor zowel houten als kunststof kozijnen. De BUVA IsoStone® serie onderdorpels voor houten kozijnen is samengesteld uit glasvezelversterkt kunststof (GVK). Het profiel bestaat voor een groot deel uit glas en heeft een gestructureerd oppervlak door een zwarte UV-bestendige coating. 

Door dorpels, dichtingen en beslag op elkaar af te stemmen, creëer je volgens MACO een mooie synergie. (Beeld: Wilfred Chevalking)

De standaard BUVA IsoStone onderdorpels hebben in basis al een gunstige isolatiewaarde. Omdat de glasvezelversterkte onderdorpel holle kamers heeft, functioneert de aanwezige lucht als een perfecte isolator. In de met PUR geïsoleerde uitvoering is de Ufr-waarde van de BUVA-Iso­Stone onderdorpel beter dan die van HR++ glas. De serie IsoStone onderdorpels voor kunststof kozijnen omvat negen sterke, isolerende onderdorpels van lichtgewicht glasvezelversterkt composiet. Hierdoor is er een perfect passende dorpel voor alle profielcombinaties.  

Luvema levert valdorpels met een zeer precies mechanisme

Onderdorpels van aluminium en glasvezel vormen een belangrijke productgroep binnen het assortiment profielen van Luvema. Als maatwerkspecialist is Luvema betrouwbaar en snel. 

Voorbeelden van dorpels die Luvema levert zijn de dorpels voor vouwwanden van Centor en Henderson. Ook brandwerende materialen en valdorpels maken deel uit van het productengamma. De nieuwste generatie valdorpels is voorzien van een véél preciezer mechanisme met een verwaarloosbare tolerantie. 

DTS VARIPRO dorpels bestaan voor 90% uit gerecycleerd materiaal. Afgebeeld is de DTS TIMBER dorpel. (Beeld: Innodeen)

Daarnaast voldoen de producten aan de norm BS 476 en hebben ze een internationale certificering onder UL94. Fabrikant Comaglio garandeert dan ook 200.000 bewegingen, goed voor 15 jaar functionaliteit bij normaal gebruik. Het assortiment omvat ongeveer vijftig typen die op hout, kunststof, aluminium en glasdeuren kunnen worden aangebracht, zowel inbouw als opbouw. Naast de standaardlengtes tot 143 centimeter, is speciaal maatwerk mogelijk tot een lengte van 300 centimeter. De opbouwvarianten kunnen bovendien naar wens worden voorzien van kappen die in elke RAL-kleur kunnen worden geleverd. Verder is het mogelijk om de producten door de dichting heen te bevestigen, wat een aanzienlijk kortere montagetijd oplevert.

MACO is een 360˚ partner voor dorpels dichtingen en beslag

MACO produceert zijn eigen dorpels en zorgt daarmee voor een synergetisch effect tussen dorpel, dichting en beslag. Een sluitend geheel met KOMO-certificering. Ofwel 180 graden rondom het raam of deur is veilig en gericht op maximaal comfort. In Zelhem worden zowel hefschuifdorpels, deurdorpels als draaikiepdorpels op maat geproduceerd. De MACO dorpels zijn gemakkelijk te bestellen via de online besteltool en kunnen via een Matrix import automatisch worden ingelezen. Het bestelproces verloopt daarmee snel en efficiënt.

Dat de dorpels een belangrijk product voor MACO en de markt zijn, bewijst ook het feit dat MACO voor deze producten een productmanager heeft aangesteld. Koen Vossers. Naast dorpels is hij verantwoordelijk voor hefschuifoplossingen en dichtingen. Door dorpels, dichtingen en beslag op elkaar af te stemmen, creëer je volgens MACO een mooie synergie. Wind water en tocht maken zo geen kans meer om binnen te komen. MACO is een echte 360˚ partner voor dorpels, dichtingen en beslag. 

Innodeen dorpels met cradle to cradle certificering

Innodeen levert zowel dorpels voor kunststof en aluminium kozijnen en voor houten kozijnen. DTS VARIPRO dorpels zijn ontwikkeld voor en in samenwerking met de kunststof en aluminium kozijnindustrie. Het VARIPRO-systeem is modulair aanpasbaar, afhankelijk van de vakvulling en geschikt voor alle bekende profielhuizen. Het systeem is verdeeld in twee groepen: VARIPRO BASIC en VARIPRO PLUS. Voor houten kozijnen is er DTS TIMBER. Het Hollodeen, waarvan de DTS dorpels worden vervaardigd, is volledig recyclebaar en bestaat al tot 90% uit gerecycled materiaal. 

Pluspunten zijn: slijtvast, onbreekbaar, 100% recycleerbaar, circulair en cradle to cradle. Tevens een hoge isolatiewaarde die een koudebrug voorkomt. Verder is deze door en door gekleurd en heeft deze altijd een goede passing. DTS VARIPRO dorpels bestaan voor 90% uit gerecycleerd materiaal. Deze eigenschappen gelden dus voor zowel de DTS Varipro dorpels als voor de DTS TIMBER dorpels.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details