01:55
14-11-2016

Efficiënt beheer van sleutels en waardevolle goederen

Sommige organisaties beschikken over zowel mechanische als elektronische sleutels die op een efficiënte manier beheerd moeten worden. Bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen, overheidsinstanties en zorgcentra zijn 24 uur in touw en hebben steeds te maken met flexibel personeel en wisselende gebouwgebruikers. Het fysieke beheer van sleutels, maar ook van waardevolle goederen moet in zo’n situatie optimaal onder controle zijn, zodat er niets zoek raakt.

1-een-waardevolle-laptop-wordt-veilig-opgeborgen-op-naam-van-individu-foto-sellox

Een waardevolle laptop wordt veilig opgeborgen en zonodig opgeladen.

Sellox BV, importeur en leverancier van toe­­gangscontrolesystemen en deurbeveiligingscomponenten, zorgt met haar intelligente Ecos-sleutelbeheersystemen en lockerkasten voor een gepersonaliseerde en unieke toegang tot mechanische sleutels, tags en/of waardevolle goederen. Bij een veelheid aan mechanisch en elektronisch versleutelde ruimtes is het in een aantal situaties ondoenlijk over te stappen op een volledig digitaal en elektronisch toegangscontrolesysteem. Desondanks is het wenselijk om in grote organisaties een overzicht te hebben wie wanneer welke mechanische sleutel en/of tag gebruikt en deze terugbrengt.

Turnkey-aannemer voor toegangsbeveiliging
Ecos-systems in Duitsland, fabrikant van sleutel­beheer- en lockerkasten met elektronische verificatie, werkt al jarenlang samen met Sellox. Uit oogpunt van efficiëncy was het wenselijk dat Sellox naast de bekende Cylock elektronische sleutels en sloten aanvullend de Ecos producten ging aanbieden aan haar klanten, de professionele ijzerwarenvakhandel, system-integrators en eindgebruikers. Sellox treedt dikwijl op als turn-key aannemer van projecten die de vakhandel aanbiedt. “We assisteren de eindgebruiker en maken een compleet werkboek en inwerkprogramma, zodat deze precies weet hoe het verificatiesysteem en toegangscontrolesysteem werkt. Wij geven regelmatig trainingssessies aan facilitair managers van de gebruikers waarmee we samenwerken.”

2-elektronisch-lockersysteem-is-programmeerbaar-foto-sellox

Elektronisch lockersysteem is programmeerbaar.

Onderscheidend met intelligente locker-systemen
“Wij werkten al geruime tijd met Ecos systemen”, zegt directeur Hans van Griethuijsen van Sellox, “en sinds kort zijn wij hoofddealer geworden voor Nederland. Vooral met de unieke Ecos elektronische lockersystemen onderscheiden we ons in Nederland”.

De lockers zijn programmeerbaar op tijd en op individu of op een functiegroep. Toegang wordt verleend door een PIN ingave, proximity reader of biometrische identificatie. Alle handelingen worden opgeslagen in een database waarvoor Sellox de software levert. Via webbased software of stand-alone software worden de sleutels en waardevolle goederen, zoals medicijnen, smartphones en dergelijke ‘op afstand’ beheerd. Het zogeheten Ecos managementsysteem kan worden ingezet voor units en terminals met meerdere deuren.

4-toegang-tot-een-locker-kan-via-diverse-systemen-worden-verleend-foto-sellox

Toegang tot een locker kan via diverse systemen worden verleend.

Sleutelbeheerkasten optimaal vandalismebestendig
De sleutelbeheerkasten zijn beschikbaar in modellen die vanaf 20 tot 1000 sleutels of meer  kunnen herbergen. Er zijn acht modellen met verschillende afmetingen beschikbaar. Voor grotere sleutelbossen is de zogenaamde Wide variant beschikbaar. Het aantal sleutelplaatsen is hierbij gehalveerd, zodat er meer ruimte per sleutelbos is. De sleutels hangen aan een zogenaamde ID-plug waarin een RFID chip zorgt voor de communicatie met de sleutelkast. Meer dan 10.000 handelingen, 1000 gebruikers en 100 groepen kunnen worden opgeslagen.

Communicatie met het Ecos systeem kan op de kast zelf, via een toetsenbord of touch-screen. Ook is koppeling mogelijk met een tablet, of smartphone. Via een tablet is volledige programmering mogelijk. Voor een smartphone is een app beschikbaar met de meer elementaire functies. Het volledige beheer kan vanaf de werkplek gebeuren via de genoemde webbased software. Naar keuze kunnen hierin diverse modules, zoals toegangscontrole, tijdsregistratie en sleutelreserveringen, geïntegreerd worden.

De sleutelbeheerkasten zijn gevat in een solide stalen behuizing met een geïntegreerde control-unit. “De kasten zijn ongevoelig voor vandalisme door de naar binnen geplaatste scharnieren en de sterke staalconstructie. Er is een speciaal veiligheidsslot met twee contacten gemonteerd. Op verzoek zijn zelfs extra verstevigde varianten verkrijgbaar”, aldus Van Griethuijsen.

Tekst: Marcel van Rijnbach | Beeld: Sellox

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Profiel partners

schuifluiken