Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Eisen aan vluchtdeursloten

Eisen aan vluchtdeursloten

‘Veilig afgesloten’ en ‘door iedereen te openen’ – in strijd met elkaar?

Het waarborgen van veilige en functionele vluchtwegen is het belangrijkste uitgangspunt bij het kiezen van deuren, die in openbare of grote gebouwencomplexen moeten worden gebruikt. Het wordt echter buitengewoon problematisch als de ingang van het gebouw of de doorgang naar gevoelige gebieden van een gebouw ook tegen inbrekers of onbevoegden moet worden beschermd. Dan botsen er twee schijnbaar tegengestelde eisen: de deuren moeten veilig worden gesloten en toch door iedereen kunnen worden geopend. Juist bij buitendeuren ontstaat er hier een conflict tussen eisen aan de vluchtwegen en de toegangscontrole resp. inbraakbeveiliging. Zowel architecten als exploitanten van luchthavens, onderzoekinstituten of moderne kantorencomplexen worden voor bijzondere uitdagingen gesteld. Ze moeten aan hoge veiligheidseisen voor hun gebouwen voldoen en er voor zorg dragen dat vluchtdeuren altijd snel en betrouwbaar door iedereen kunnen worden geopend. Tegelijkertijd moeten ze de ingangen naar gebouwen of naar gevoelige afdelingen beschermen tegen ongeoorloofde toegang.

Met het elektrisch koppelbare slot (EK-slot) voor vluchtdeuren produceert de firma WILKA Schließtechnik GmbH (WILKA) uit Velbert, Duitsland, de passende oplossing voor vlucht- of branddeuren met toegangscontrole en blijft deze voortdurend ontwikkelen.

Met de WILKA-oplossing kunnen één- en tweevleugelige deuren op eenvoudige wijze op een toegangs- en gebouwbeheersysteem worden aangesloten. Daarbij wordt zowel aan de eisen voor inbraakbeveiliging als de vluchtfuncties voldaan. Eldar Halilovic, hoofd van het productmanagement Metaalprogramma en vluchtdeursystemen bij WILKA, geeft een toelichting op de functie en de verdere ontwikkeling van deze
elektromechanische oplossing.

Hoe functioneren het openen van de deuren en de toegang via het elektrisch koppelbare slot?

“De toegang voor geautoriseerde personen verloopt via een elektrisch koppelbare buitenkruk. Dit kan afhankelijk van de veiligheidseisen van het toegangsgebied en de installatiemogelijkheden een wandlezer, een intercom, een drukknop of een toegangscontrolesysteem zijn. Zodra de toegang is geactiveerd, wordt de kruktuimelaar in het slot elektronisch aangestuurd, de deurkruk wordt ingeschakeld en de deur kan worden geopend. Om de toegangsgerechtigde persoon te laten weten dat de deur nu geopend kan worden en toegang mogelijk is, kan bovendien nog een akoestisch signaal worden ingeschakeld.”

Hoe verloopt het betrouwbaar, veilig sluiten van de deur?

“De deur staat in principe altijd in de afgesloten-modus. Het handmatig afsluiten van de deuren is niet nodig. De deur kan ook na geautoriseerd openen niet per ongeluk in ongesloten toestand blijven. Na afloop van de individueel vooraf ingestelde tijd, 3 – 256 seconden, wordt de deurkruk uitgeschakeld. Deze zgn. zelfvergrendelingsfunctie wordt gebruikt bij deuren, waarbij in principe het ongeautoriseerde openen van buitenaf moet worden verhinderd. Het openen vanaf de buitenzijde gebeurt dan alleen weer na hernieuwde succesvolle toegangsverlening via de buitenkruk. Om tweevleugelige deuren in het gebruik nog grotere stabiliteit te geven en daarmee de inbraakbeveiliging te vergroten, beschikt het EK-slot voor vluchtdeuren over de mogelijkheid voor een extra bovenvergrendeling.”

Hoe wordt bij een deur, die permanent vergrendeld is, het makkelijk en snel openen bij gevaar gewaarborgd?

“Ons EK-slot voor vluchtdeuren beschikt over de gespecificeerde paniekfunctie C. Dit betekent dat er behalve een buitenkruk voor geautoriseerde toegang, de deur aan de binnenzijde is uitgerust met een paniekfunctie, bijv. een deurkruk of een paniekduwstang. De permanent vergrendelde deur kan van binnenuit dus op elk tijdstip en door iedere persoon makkelijk worden geopend. Dit wordt gegarandeerd conform de door ons voor dit gebied opgevolgde DIN EN-normen. Onze EK-vluchtdeursloten zijn toegelaten volgens DIN EN 179 voor sluitingen voor nooduitgangen met deurkrukken of drukplaten en voldoen eveneens aan de DIN EN 1125 voor panieksluitingen voor vluchtdeuren met een horizontale bedieningsstang. Het opvolgen van deze EN-normen garandeert zowel het veilig kunnen vluchten via een vluchtdeur met slechts één activering van het anti-paniekslot, als de veilige doorgang van een vluchtdeur zonder voorkennis over het bedienen van het antipaniekslot.”

Hoe worden fouten bij zelfvergrendeling van de deur en manipulatiepogingen, zoals het blokkeren van de deur, uitgesloten?

“Enerzijds hebben onze constructeurs hier een intelligente sluitvolgorde van dagschoot, hulpschoot en vergrendeling toegepast, die een foutfunctie voorkomt, zoals het voortijdig vergrendelen voordat de deur correct gesloten is. Door het gebruik van deze intelligente regeling geldt de deur ook verzekeringstechnisch als gesloten. Anderzijds hebben wij bij de constructie bewust afgezien van een gecombineerde dag- nachtschoot. Dat garandeert een grotere veiligheid van de afzonderlijke sluit-elementen De toelating van ons EK-slot volgens DIN EN 14846 voor elektromagnetisch bediende sloten en sluitplaten bevestigt voor onze elektrisch koppelbare sloten bovendien de sterkte, bescherming, continue functionaliteit en ook de werking van de verwerkte elektrische en elektronische componenten.”

“Voor de gebruikers van onze oplossing biedt het signaleringspakket ook nog de mogelijkheid de vergrendeling, de sluitbaard en de binnenkruk te controleren. Dat betekent dat via onze oplossing bijvoorbeeld in het bewakings- of controlecentrum van het gebouw kan worden aangegeven, welke elementen van het slot in functie zijn. Er wordt aangegeven of de deur net werd geopend, gesloten is, open staat, geforceerd open wordt gehouden of dat de antipaniekkruk op dat moment wordt gebruikt. Maar ook het slot zelf geeft via een controlediode aan of het goed functioneert. Dat laatste is vooral voor de verantwoordelijke elektro-installateur een grote hulp bij de ingebruikname van het slot.”

Zijn er nog uitbreidingen gepland voor het EK-vluchtdeurslot?

“Ja, op dit moment ontwikkelen we uitbreidingen voor de elektronische toegang door middel van een smartphone, die dan ook beschikbaar zijn als oplossing voor vluchtwegen met EK-vluchtdeursloten. Tot nu toe was de toegangscontrole door middel van smartphone mogelijk via onze WILKA easyApp-oplossing in combinatie met de installatie van een e-cilinder. Vanaf september 2020 zal dit ook mogelijk zijn via een wandlezer met Bluetooth®-interface. De gebouwenexploitant of -manager kan met de WILKA easyApp-oplossing ook profiteren van alle daaraan verbonden voordelen voor de gebruikte vluchtdeuren. Dat betekent dat hij o.a. de toegangsrechten niet alleen comfortabel, maar dankzij de AES 128 encryptie ook veilig vanaf de smartphone kan toekennen en weer kan intrekken. En dat voor tot 250 gebruikers en 25 deuren. Iedereen, die meer over deze productontwikkeling zou willen weten en deze vooral live wil ervaren, bieden wij van 22 tot 25 september 2020 graag de mogelijkheid daartoe op de Security in Essen op onze stand 3D81.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details