Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Energieneutraal houten kozijn dankzij gebundelde kracht
De combinatie draai/kiep en vast glas zijn geschikt voor zowel de voormontage (NEO-FIX ingepakte dorpels) als voor de afmontage.

Energieneutraal houten kozijn dankzij gebundelde kracht

De vraagstukken die dat met zich meebracht, waren onder andere welke onderdorpel toe te passen, hoe zit het met de glaslat ter plaatse van de onderdorpel en welke profilering geven we dit kozijn mee? De oplossing werd gevonden in een krachtige samenwerking, met Leitz Service en Ekosiet Products BV. Berry Jansen, productieleider bij Timmerfabriek Kernhem en Jeroen van Dijk, technical sales manager bij Leitz Service, zijn aan het woord.

Door de nieuwe oplossing loopt de zelfgemaakte glaslat naadloos door in de neut van de Ekosiet dorpel.

Vragen die de bal aan het rollen bracht

“Kernhem bedient de nieuwbouwmarkt, waar BENG de norm is geworden. Om die reden zijn we gaan nadenken over een dikker houten kozijn, voor triple glas. Daarvoor heb je ook een glaslat nodig, die haalden we het liefst uit het kozijn. Maar welke onderdorpel pas je toe en hoe regel je daar de glaslat voor?”, opent Berry het gesprek. 

Van Dijk vult aan: “Kernhem kocht een nieuwe machine bij Bos voor de productie van luchtdichte houten kozijnen en vroeg ons om mee te denken over de profilering en het daarbij behorende gereedschap. Die know how is bij Leitz aanwezig. Wij hebben samen met Kernhem de profilering voor dit kozijn bedacht en een innovatieve oplossing gevonden om glaslatten uit de raam-, deur- en kozijn-sponningen te kunnen halen. Toen resteerde de vraag: welke onderdorpel passen we toe, die beantwoordt aan de luchtdichtheidseisen? En hoe zit het met de glaslat voor de composietonderdorpel? Het antwoord op die vraag vonden we bij Ekosiet.”

Flexibel familiebedrijf met expertise

Voor Ekosiet was de vraag waarmee Kernhem en Leitz kwamen geen probleem, maar een uitdaging. Berry: “Je merkt aan alles dat Ekosiet een familiebedrijf is met passie voor het vak. Daar word je met zo’n vraag als die van ons, niet weggestuurd, maar juist aan tafel gevraagd. Dat geldt ook voor Bos als machinebouwer, die ook gehoor gaf aan onze plannen. Hans Kroon van Ekosiet ging met zijn team aan de slag om een dorpel te ontwikkelen die perfect aansluit bij de profilering van ons kozijn.” Daar voegt Jeroen aan toe: “Het probleem van glaslatten bij een composiet dorpel werd ook opgelost door hen.”

De samenwerking tussen Kernhem, Ekosiet en Leitz heeft gezorgd voor nieuwe BENG detailleringen inclusief onderdorpels.

Berry: “Ekosiet maakte speciaal voor Kernhem een matrijs en zo vonden de eerste Ekosiet dorpels hun weg naar de timmerfabriek. Leitz Service ontwikkelde voor Kernhem speciaal gereedschap voor de glaslatten. Ook voor de glaslatten van de onderdorpel, terwijl daar geen binnensponning zit. Bos heeft zich als machineleverancier van zijn meest flexibele kant laten zien en met dezelfde flexibiliteit heeft ook Groeneveld zich ingezet voor het schrijven van de juiste software voor deze machine. Dat is op zich indrukwekkend om mee te maken, vijf partijen die samenwerken om het beste luchtdichte houten kozijn mogelijk te maken.” 

NEO 2.0

Ekosiet heeft parallel aan het ontwikkelen van de ‘BENG-dorpel’ tevens de huidige NEO-dorpel doorontwikkeld. Zo is het voortaan mogelijk om een houten regel in de dam van de dorpel te plaatsen waardoor draai-/kiep beslag nog beter blijft zitten. De volgende stap is het voorpositioneren van de boorgaten van het beslag. Daarnaast zijn er profielen ontwikkeld voor zowel vast glas als draai/kiep sponningen die variabel te monteren zijn, afgestemd op de dikte van het glas. Om dit allemaal in goede banen te leiden wordt de koppeling van de software van de klant direct geïmporteerd bij het digitale bestelsysteem van Ekosiet.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details