Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Energiezuinigheid?  Ja, … maar zonder concessies op gezond en comfortabel leven!

Energiezuinigheid? Ja, … maar zonder concessies op gezond en comfortabel leven!

Nieuwbouw anno 2020 draait om klimaatbewustzijn, circulariteit, NOM, BENG, … stuk voor stuk termen die niet meer weg te denken zijn in de bouw. En dat laat zich ook duidelijk voelen in de eisen voor ventilatie én zonwering. Hoe Renson daar als pionier in die domeinen op anticipeert, inspeelt en zelfs nog een stap verder gaat, leest u hier.

Zorg voor een ‘+’ in ventilatie

Goed nieuws, want zolang u als architect, adviseur of projectontwikkelaar kiest voor een ‘+’ in ventilatie, voldoen zowel systemen met natuurlijke toevoer van verse lucht (systeem C+) als WTW-systemen (systeem D+) perfect aan de voorgeschreven eisen. En dat terwijl ze dankzij hun vraaggestuurde werking de bewoners optimaal ontzorgen en met ventilatie op maat zorgen voor het best mogelijke comfort en binnenklimaat. 2 vliegen in 1 klap, dus!

renson_creatinghealthyspaces-kopieren

Ventilatie op maat: per ruimte in huis

De ‘+’ in de Renson-ventilatieoplossingen staat namelijk voor slim ventileren of m.a.w. alleen daar extra ventileren waar en wanneer dat nodig is. Vocht- geur- en CO2-sensoren meten 24/7 de kwaliteit van de binnenlucht en stemmen het ventilatieniveau daarop af. Bij een systeem C+ gebeurt dat zelfs per ruimte in huis. Dat heeft het grote voordeel dat ruimtes met een goede luchtkwaliteit niet onnodig met verse lucht gespoeld worden, denk maar aan de keuken ’s nachts, of de slaapkamers overdag, wanneer daar toch niemand aanwezig is.

Het resultaat daarvan is dat je in totaal veel minder (want enkel op basis van wat de sensoren monitoren) ventileert, maar dat wel veel efficiënter, duurzamer en energiezuiniger doet. Met als garantie: de best mogelijke binnenluchtkwaliteit per ruimte. De praktijk bewees al dat dit werkt: Uit de analyse van de data van de geconnecteerde Healthbox 3.0 ventilatie-units in Belgische woningen, bleek dat er de hoogst mogelijke binnenluchtkwaliteit behaald werd dankzij de verregaande vraagsturing van het C+ ventilatiesysteem. En dat met een ventilatieniveau dat minder dan 30% bedraagt van het nominale debiet (zie ook uitgebreid in deze whitepaper ‘Ventileren op maat’).

Dit soort vraaggestuurde ventilatie voorkomt met z’n ventilatiedebiet op maat per ruimte in huis dat er onnodig geventileerd wordt en dat de ventilatie-unit dus ook geen overbodige stroom verbruikt. De lage ventilatiedebieten per ruimte zorgen ook voor minder warmteverlies omdat enkel in die kamers frisse lucht binnenkomt, waar de vervuilde binnenlucht op basis van de continue metingen aan vervanging toe is.

Uiteraard werkt een C+ systeem volledig zelfstandig en zorgt het steeds voor een optimale binnenluchtkwaliteit per ruimte, zonder dat de bewoner daar omkijken naar heeft.

renson_healthbox3-kopieren

C+ zeer geschikt voor BENG en NOM

Door het zeer lage warmteverlies dat met ventilatie gepaard gaat, heeft het C+ systeem een goede gelijkwaardigheid gekregen en is het daardoor uitermate geschikt voor BENG- en NOM-woningen, wat er ook beweerd wordt. Meer zelfs: als je het totaalverbruik (warmteverlies als gevolg van ventilatie én het stroomverbruik door de ventilatie-unit zelf) van zo’n C+ systeem bekijkt, kom je zelfs op een lager energieverbruik dan dat van een klassiek WTW-systeem.

En dan hebben we het alleen nog maar over het energieverbruik. Als je je daarbij ook nog realiseert dat er geen vervanging van filters en minder kanalenreiniging aan te pas komt (want hier is geen sprake van toevoerkanalen), kom je al snel op een ‘total cost of ownership’ uit die de concurrentie met de WTW-systemen zeer goed aan kan

Het voordeel dat je met een C+ ventilatiesysteem verse buitenlucht rechtstreeks binnen haalt via ventilatieroosters, krijg je er gratis bovenop. Hiermee heeft Renson het ventileren als het ware heruitgevonden, inspelend op de meest recente BENG-normen, en steeds met hetzelfde doel voor ogen: de hoogst mogelijke binnenluchtkwaliteit voor de bewoner, per ruimte, zonder dat die daar omkijken naar heeft.

renson_healthbox3.0-user-app-kopieren

Het ultieme ventilatiecomfort

Want, moet ventilatie ten slotte niet vooral de bewoner ontzorgen, hem of haar het liefst volautomatisch van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit voorzien en vooral: comfort bieden? Ook in dat geval pak je met een C+ ventilatiesysteem de volle buit. Door de rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht én afvoer van vervuilde binnenlucht per ruimte die daarom vraagt, is het namelijk mogelijk om veel lagere ventilatiedebieten te hanteren. En dat biedt meteen ook een antwoord op de veel gehoorde klachten over een klassiek C-ventilatiesysteem die deze vergaande vraagsturing niet heeft, namelijk het risico op tocht en koudeval.

C+ ventilatie met Healthbox 3.0 en Invisivent kozijnroosters voorkomt dat door:

  • Een lager benodigd ventilatievolume door zeer gerichte ventilatie in die ruimtes in huis die erom vragen,
  • De terugslagklep in het Invisivent kozijnrooster die tocht of ongecontroleerde ventilatie onmogelijk maakt,
  • De mogelijkheid om een Invisivent in zeer extreme gevallen (wanneer het buiten echt heel koud is) dicht te zetten. De vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht per ruimte zorgt ervoor dat er toch steeds via andere ruimtes voldoende verse lucht binnenkomt.

 

Dit alles voorkomt die comfortklachten, zelfs in combinatie met lage temperatuurverwarming. Dat je de Healthbox 3.0 ventilatie-unit als hart van dit systeem amper hoort, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Net zoals het feit dat er geen droge lucht in slaap- en woonkamers wordt ingeblazen en de gebruiker de activiteit en historiek van z’n geconnecteerde ventilatiesysteem perfect kan opvolgen via de app.

renson_nightcooling-kopieren

Hou de zon tegen nog voor die het glas bereikt.

Met ventilatie voldoet Renson dan wel aan de strengste EPC-normen en garandeert het de kwaliteit van de binnenlucht, maar we gaan nog een stap verder. Want gezond leven is voor ons meer dan een hoge binnenluchtkwaliteit. Het gaat ook over een aangename binnentemperatuur. Zeker met de laatste paar hete zomers en hittegolven in het achterhoofd, wordt het stilaan een grotere uitdaging over hoe onze goed geïsoleerde en luchtdichte woningen op een energiezuinige manier te koelen dan hoe die te verwarmen.

TO Juli … haalbaar dankzij buitenzonwering én nachtkoeling

BENG 4 schrijft in ‘TO Juli’ in het verlengde daarvan voor dat je als architect, adviseur of projectontwikkelaar in het ontwerp zelfs verplicht rekening moet houden met het aantal dagen dat de temperatuur te hoog oploopt om het binnen draaglijk te kunnen houden. Een oversteek, buitenzonwering en/of passieve nachtkoeling zijn dan interessante én duurzame alternatieven om niet te moeten teruggrijpen naar stroomverslindende en klimaatonvriendelijke actieve koeling zoals airco.

Renson gaat ook op dit vlak resoluut voor de natuurlijke oplossing: door met buitenzonwering de zon op de meest efficiënte manier tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken, én met inbraakwerende raamroosters die de koelere nachtlucht binnenlaten om het binnenshuis te helpen afkoelen. Gecombineerd kan dit tot 15° winst opleveren op de binnentemperatuur. Mooi meegenomen is dat je met dynamische zonwering als screens ’s winters toch steeds kan blijven profiteren van de gratis zonnewarmte. En dit soort doekzonwering is bovendien perfect integreerbaar in de gevel, zonder afbreuk te doen aan je ontwerp.

Ontdek hier wat hoe Renson inspeelt op de laatste energieprestatie-eisen:
Brochure ‘+ in ventilatie’
Whitepaper ‘Ventileren op maat’
www.renson.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details