Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Engagement voor een duurzame toekomst: in woorden én daden
Dit nieuwe hoofdkantoor met het Food Experience Center van de Vandemoortele Group is een schoolvoorbeeld op het vlak van circulariteit.

Engagement voor een duurzame toekomst: in woorden én daden

Duurzaamheid zit in het DNA van deze raam- en deurspecialist. In het productieproces optimaliseren ze de energie-efficiëntie, reduceren ze de CO2-emissie en wordt het gebruik van natuurlijke bronnen zoveel mogelijk vermeden. De producten kunnen eenvoudig gerecycleerd, geüpgraded en zelfs herplaatst worden. Om hun engagement kracht bij te zetten, stapte Schüco mee in de Green Deal Circulair Bouwen. Ze waren ook al betrokken bij meerdere projecten waar circulariteit een grote rol speelt, zoals de eigen zetel in Bielefeld (D) en het hoofdkantoor en het Food Experience Center van voedselproducent Vandemoortele Group in Gent (BE).

Er werd een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel geïntegreerd, die opgebouwd is met Schüco FWS 50 met een stijldiepte van 150 mm.

Green Deal Circulair Bouwen

De raam-, deur- en geveloplossingen van Schüco in aluminium en kunststof voldoen aan de hoogste eisen wat betreft design, comfort en veiligheid. Bovendien denkt de toonaangevende aanbieder van raam-, deur- en gevelsystemen veel na over de energie-efficiëntie en CO2-print bij het productieproces. Duurzaamheid en circulariteit maken deel uit van het DNA van deze Duitse fabrikant. Bijna 3 jaar geleden stond Schüco met heel wat andere bedrijven en instanties aan de aftrap van de Green Deal Circulair Bouwen, waarmee opnieuw het engagement om iets aan het klimaat te doen, kracht werd bijgezet. 

“Tot 2023 worden samen experimenten opgezet, worden de circulaire principes in de praktijk getest en knelpunten blootgelegd. We zijn al jaren actief in de weer om producten te ontwikkelen vanuit de filosofie dat deze eenvoudig gerecycleerd, geüpgraded en zelfs herplaatst. We staan in de eerste plaats voor kwaliteitsproducten die zo lang mogelijk op topniveau blijven. Op vlak van de recycleerbaarheid kijken we niet alleen naar het aluminium, maar ook naar het beslag, het rubber, het glas, …. We lopen ook ver vooruit als het gaat om het intensief ontwikkelen, testen en certificeren van unieke cradle-to-cradle-producten”, stelt Joep Römgens, head of engineering België & Luxemburg bij Schüco. 

“Eén van de meest waardevolle concepten binnen circulariteit is echter een heel eenvoudig onderhoud. We hebben intussen een breed gamma producten ontwikkeld, die volledig geautomatiseerde meldingen kunnen versturen, zodra er onderhoud nodig is. Zo wordt de levensduur verlengd en circulariteit met het grootst mogelijke waardebehoud bereikt.”

De gevel is uitgerust met rechthoekige Schüco ALB zonweringslamellen, die met een opvallend verspringend patroon gemonteerd werden.

Circulariteit in de praktijk

Schüco was intussen al betrokken bij meerdere bouwprojecten waar circulariteit een grote rolspeel. Een schoolvoorbeeld is het nieuwe hoofdkantoor met Food Experience Center van de Belgische voedingsproducent Vandemoortele Group in Gent. 

“Dit gebouw is gebaseerd op een stalen skelet, dat volledig demonteerbaar én modulair is. Het wordt bijeengehouden door geboute verbindingen en is op die manier maximaal demonteer- en herbruikbaar. De beton- en trapkernen zijn geprefabriceerd en ontmantelbaar. Deze stalen structuur werd ingepakt met een gordijngevelsysteem dat zelf ook demontabel en modulair is. Toen gevelbouwer Vorsselmans, de toonaangevende specialist in aluminium ramen en gevels, door de hoofdaannemer Groep Van Roey gecontacteerd werd, raakte ook Schüco bij het project betrokken”, licht Joep Römgens toe. 

“Dit circulaire project was ons op het lijf geschreven. Er werd een volledig de- en remontabele modulaire vliesgevel geïntegreerd, die opgebouwd is met Schüco FWS 50 met een stijldiepte van 150 mm. Bijkomende uitdagingen waren de brandveiligheid en de hoge eisen op het vlak van akoestische isolatie. Waar de gevel aan de trappenhuizen grenst, is hij brandwerend uitgevoerd en langs de drukke Ottergemsesteenweg werd akoestisch glas gemonteerd. De gevel is uitgerust met rechthoekige ­Schüco ALB zonweringslamellen van 400 mm breed, die met een opvallend verspringend patroon op een afstand van 160 mm van het glas gemonteerd werden.”    

Bezoek ons op Polyclose – stand 1310.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details