Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Europrovyl leidt de weg naar duurzaamheid: kozijnen van fossielvrij én gerecycled PVC

Europrovyl leidt de weg naar duurzaamheid: kozijnen van fossielvrij én gerecycled PVC

Kozijnfabrikant Europrovyl en profielleverancier Kömmerling Nederland presenteren een veelbelovende ontwikkeling: kozijnen van fossielvrij PVC en gerecycled materiaal. De kozijnen worden in het najaar van 2023 toegepast in het nieuwbouwproject Tuindershof Zuid van bouwbedrijf Heijmans. De inzet van deze innovatie op dit project in Pijnacker bespaart 8500 kilogram CO2. Ter illustratie: dit staat gelijk aan 56 keer van Amsterdam naar Parijs vliegen.

Begin dit jaar introduceerde Kömmerling profielen van bio-attributed PVC. In samenwerking met Europrovyl is deze innovatie nog duurzamer geworden door de toevoeging van een kern van gerecycled PVC. “Eén van de grondstoffen van fossielvrij kunststof is tall-olie, een restproduct uit duurzaam beheerde bossen. Dit vervangt de fossiele aardolie. Door gebruik van deze fossielvrije grondstof worden hoogwaardige materialen met een lagere milieu-impact geproduceerd.”, aldus Jelmer Bijlsma, manager duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland. Hij vervolgt: “De kern van dit profiel van bio-attributed PVC bestaat uit oude kunststof kozijnen en reststukken. Deze worden gerecycled en hergebruikt.”

Deze ontwikkeling bevestigt de leidende rol van Europrovyl op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het is een significante stap in de richting van een duurzamere toekomst en onderstreept de toewijding van Europrovyl aan milieuvriendelijke innovatie.

“Dit kozijn behoudt zijn hoogwaardige kwaliteit en functionaliteit. Tegelijkertijd heeft het een positieve impact op het verminderen van de CO2-voetafdruk en vermijdt het de afhankelijkheid van eindige bronnen”, vertelt Jan Slagman, commercieel directeur van Europrovyl. “Het typeert de voortdurende inzet van Europrovyl om duurzaamheid te integreren in haar kernactiviteiten en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke producten.”

Het is precies deze inzet die maakt dat Heijmans en Europrovyl elkaar blijven vinden in bouwprojecten. Pim Ketelaars, manager Duurzaamheid Woningbouw van Heijmans zegt daarover: “Wij dagen onze leveranciers voortdurend uit om te blijven innoveren en verduurzamen. Europrovyl is ruim tien jaar een samenwerkingspartner van ons en ze weten keer op keer antwoord te geven op onze vraag naar nieuwe producten. Deze kozijnen zijn daar een voorbeeld van. Kozijnen van hergebruikt materiaal en/of biobased materiaal was een doel. Dat is nu de werkelijkheid geworden.”

Met de introductie van kunststof kozijnen van fossielvrij PVC met een gerecyclede kern laten Europrovyl en Kömmerling zien dat een duurzamere toekomst binnen handbereik ligt. “Wij willen andere organisaties inspireren om vergelijkbare stappen te zetten en samen te werken aan een wereld waarin milieuvriendelijke en toekomstbestendige producten de norm zijn. Samen kunnen we een positieve impact hebben en een duurzame erfenis achterlaten voor toekomstige generaties,” besluit Jan Slagman.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details