Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
FEICA OCF testmethodes goedgekeurd als EN-standaard

FEICA OCF testmethodes goedgekeurd als EN-standaard

Soudal is verheugd te melden dat de PU-schuim sector er in is geslaagd teststandaarden te ontwikkelen die worden erkend door de regulerende overheidsinstanties. Als marktleider en voorloper in de mondiale PU schuimmarkt in spuitbussen, heeft Soudal een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van deze standaarden.

One Component Foam (OCF) producenten die samen meer dan 90% van de Europese markt vertegenwoordigen, hebben binnen FEICA (de vereniging van Europese lijm- en mastiekproducenten) gestandaardiseerde testmethodes ontwikkeld. Deze maken het mogelijk de prestaties van OCF-producten op een accurate manier te meten, vergelijken en communiceren. De FEICA OCF-testmethodes zijn breed erkend, en maken het voor consumenten mogelijk om in volledig vertrouwen producten te kunnen aankopen. De volgende stap was om de FEICA testmethodes in CEN-standaarden om te zetten, waardoor een hoger niveau van erkenning werd bereikt.

Op initiatief van Luc Thys, Group Marketing and R&D Director bij Soudal en voorzitter van de FEICA OCF-werkgroep sinds 2009, werd in 2016 een CEN werkgroep 8 (OCF) opgericht onder CEN TC193 (lijmen). De werkgroep, voorgezeten door Ivan Boeykens (Soudal), ontwikkelde een set EN-standaarden die werden goedgekeurd en gepubliceerd. Deze EN-standaarden bevinden zich op het gebied van het testen van rendement, expansie, applicatie, mechanische sterkte en isolatie van PU schuimen in spuitbussen.

Luc Thys: “De PU schuim industrie pleitte al jarenlang voor een methode om de performantie van hun producten op basis van objectieve en transparante criteria te kunnen meten. Maar tot zo’n tien jaar geleden was er onvoldoende samenwerking of wederzijds vertrouwen. De oprichting van de OCF-werkgroep binnen FEICA en het lidmaatschap van de meeste Europese PU schuim producenten in spuitbus, was een doorbraak. Soudal Group R&D Manager Peter Geboes was een pionier in dit proces. Maar ik zou hierbij ook alle betrokken concurrenten in de PU-schuimmarkt willen bedanken voor hun waardevolle bijdrage en samenwerking.”

EN-standaarden zorgen voor een basis voor wederzijds begrip, en faciliteren communicatie en meting. Geïnteresseerden hebben op de CEN-website toegang tot de nieuwe OCF-standaarden ‘EN 17333’. De standaarden zijn belangrijk voor zowel de sector als de consument.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details