Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
FSC-hout combineert schoonheid en milieu

FSC-hout combineert schoonheid en milieu

De gevel is allesbepalend voor het aanzicht van een woning, de eisen voor gevelbekleding liggen dan ook hoog. Architecten en opdrachtgevers kiezen steeds meer voor kwalitatief en esthetisch hoogwaardige materialen zoals tropisch hardhout. En laat dit nou ook vanuit milieuoogpunt de beste keuze zijn.

FSC

Borging voorwaarde
Bert Linge,  Sales Manager Benelux van Van den Berg Hardhout, maakt daarbij een kanttekening: “De eis van FSC-hout is wel een belangrijke voorwaarde als het gaat om hout, en tropisch hout in het bijzonder. Gebruik van gecertificeerd hout draagt bij aan bosbescherming. Is die certificering er niet, dan zijn de gevolgen voor het bos letterlijk en figuurlijk niet te overzien. Bij opdrachtgevers zien we over het algemeen dat de eis voor FSC vooraf wordt gesteld, terwijl bewoners vaak pas achteraf vragen gaan stellen over de herkomst van het hout. Daarom, als er geen FSC wordt gevraagd of voorgeschreven, is dat voor ons aanleiding om toch maar eens in gesprek te gaan.”

Hout als duurzaam gevelmateriaal
Gebruik van gecertificeerd hout, of dat nou voor kozijnen, gevels, daken of vloeren is, geeft bossen waarde als duurzame houtleverancier, en voorkomt dat bos wordt omgezet in bijvoorbeeld oliepalm- of sojaplantages.

Naast die bosbeschermingsfunctie is er nog een ander milieuvoordeel van het gebruik van (gecertificeerd) hout voor bijvoorbeeld gevelbekleding. In vergelijking met ‘fossiele’ materialen als kunststof of aluminium heeft hout een zeer lage milieu-impact. Levenscyclusanalyses (LCA) tonen dat aan. De productie van hout, mits uit goed beheerde bossen, leidt niet tot de uitputting van grondstoffen, en er is geen sprake van uitstoot van verontreinigende stoffen tijdens dat productieproces. Sterker nog, bossen leggen juist CO2 vast. 

Tekst: FSC  |  beeld: Van den Berg Hardhout BV
Uitgelichte afbeelding: 
In het project De Stadhouder in Vugt is ruim 22 m3 tropisch FSC-hout toegepast, waaronder de houtsoort Louro Preto.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details