Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Gevel Gebouw 60 speelt met de zon
Architect Menno Top van LA Architecten en Ingenieurs.

Gevel Gebouw 60 speelt met de zon

Met de komst van Gebouw 60 is de campus van Vanderlande in Veghel een nieuw, architectonisch blikvanger rijker. Het kantoorgebouw, zeven verdiepingen hoog en zo’n 15.000 m2 groot, biedt ruimte aan 800 werkplekken, een vergadercentrum, een bedrijfsrestaurant en ruimte om te sporten. Het markante karakter van het gebouw wordt grotendeels bepaald door een transparante glasgevel en een bijzonder lijnenspel van witte gevellamellen. Een unieke vondst van architect Menno Top van LA Architecten en Ingenieurs.

De zonnestand was bepalend voor de richting en diepte van de gevellamellen.

Vanderlande ontwikkelt en produceert grote, complexe en innovatieve bagage- en sorteer­systemen voor luchthavens, postdiensten en magazijnen. Het hoofdkantoor bevindt zich op een zichtlocatie aan de A50 in Veghel, op de hoek van de Vanderlande Campus. Hier zijn de afgelopen jaren diverse indrukwekkende kantoorgebouwen toegevoegd, waarvan Gebouw 60 de nieuwste loot aan de stam is. LA Architecten en Ingenieurs is sinds 2014 verantwoordelijk voor het ontwerp van de gebouwen, inclusief het nieuwe hoofdkantoor. 

“Belangrijk is dat alle gebouwen op de campus één familie vormen”, vertelt Top. “Het hoofdkantoor is het beeldmerk van het bedrijf, waarop de overige gebouwen in look & feel moeten aansluiten. Een overwegend wit gebouw en een duidelijke belijning waren bijvoorbeeld essentieel.” 

Opvallend kenmerk van de nieuwbouw zijn ook de ‘cortenstalen boomkolommen’ onder de luifel van het buitenterras, die het overwegend strakke en technische interieur doorbreken en de verbinding maken met de natuur. De luifel is aan de onderzijde bekleed met houten plafondlamellen, die harmonieus doorlopen in het bedrijfsrestaurant én in de passerelles van het landschap.

Opvallend kenmerk van de nieuwbouw zijn ook de ‘cortenstalen boomkolommen’ onder de luifel van het buitenterras.

BREEAM-NL ‘Outstanding’

Behalve de functionele en esthetische uitgangspunten gold voor Gebouw 60 een hoge duurzaamheidsambitie: BREEAM-NL ‘Outstanding’. “Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de gevel”, aldus Top. “Gebouw 60 heeft een afmeting van 40×50 meter. Om zoveel mogelijk natuurlijk licht tot diep in het gebouw te laten doordringen, is een volledig glazen vliesgevel ontworpen. Gekozen is voor het ConceptWall 50-HI systeem van Reynaers Aluminium, dat zich kenmerkt door een grote ontwerpvrijheid, een hoge isolatiewaarde en maximale transparantie. Hierdoor wordt ook een optimaal zicht op de omgeving geborgd.” 

Om te voorkomen dat met alle zonlicht ook zonnewarmte naar binnen komt, heeft LA Architecten en Ingenieurs gezocht naar een slimme combinatie van zonwering en belijning. “We wilden voorkomen dat het gebouw driekwart van het jaar te warm wordt”, aldus Top. “Maar ook wilden we voorkomendat er onnodige energie gestopt zou worden in koeling. Dankzij de luifels kunnen we de zonnewarmte op een duurzame manier controleren.” 

Rondom de zon

De zonnestand was bepalend voor de richting en diepte van de gevellamellen. Top: “Je ziet de lamellen rondom het gebouw veranderen. Zo is aan de noordoostzijde gekozen voor vrij ondiepe verticale lamellen, die de laagstaande ochtendzon weren. Aan de zuidoostzijde gaan we over in diepere horizontale lamellen, omdat hier ook de hoger staande middagzon geweerd moet worden. Zo profiteren werknemers van ruim voldoende daglicht, maar ervaren zij geen hinder van de zonnewarmte.” De dikste horizontale lamellen bevinden zich vanzelfsprekend aan de zuidwestzijde. “Hierna gaat de vormgeving weer over naar verticale en ondiepere lamellen aan de noordwestkant.”

Geen koudebruggen

Waar de witte belijningen van het hoofdkantoor zijn gemaakt van microbeton, is voor Gebouw 60 heel bewust gekozen voor wit aluminium. Hierdoor kon een aanzienlijke gewichtsbesparing gerealiseerd worden, aldus Top. “De lamellen steunen rechtstreeks af op de vliesgevels. Om dit mogelijk te maken, hebben we diverse uitdagingen moeten overwinnen. De gevel is namelijk de thermische begrenzer van het gebouw. Alles wat je aan deze gevel hangt, moet je constructief bevestigen. Hierdoor liggen koudebruggen op de loer. Hoe konden we deze koudebruggen goed en slim ondervangen? Samen met Reynaers Aluminium, gevelbouwer Thermo Konstrukties en monteur van de aluminium luifelbanden Aldowa hebben we een passende oplossing uitgedacht en doorgerekend, in de vorm van speciale bevestigingsbeugels die in de vliesgevelstijlen haken. Hiervan is ook een mock-up gemaakt. Net voor de oplevering is de luchtdichtheid van Gebouw 60 getest. Hieruit bleek dat onze keuze voor bevestiging óp in plaats van dóór de vliesgevelstijlen een hele gunstige is geweest. Uit de luchtdichtheidstest kwam namelijk een qv;10-waarde van 0,06 naar voren, waar 0,3 was voorgeschreven. Een prestatie waar we ongelooflijk trots op zijn!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details