Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Gevelplaatlijmsystemen. Snel en eenvoudig gevels monteren met slimme lijmsystemen

Gevelplaatlijmsystemen. Snel en eenvoudig gevels monteren met slimme lijmsystemen

Er wordt steeds sneller gebouwd en ook het gebruik van prefab gevelelementen zit in de lift. Daar weet Bostik, een van de toonaangevende lijm- en afdichtingsspecialisten in de wereld over mee te praten. Het bedrijf, met 55 productie-, distributie- en kantoorlocaties in 50 landen, maakt al ruim 130 jaar chemische producten en profileert zich als producent van slimme en innovatieve lijmen en kitten.

In het brede assortiment van producten voor bouw en industrie is een bescheiden maar gespecialiseerd onderdeel gericht op het verlijmen van gevelpanelen.

Eenvoudige applicatie Paneltack.

Marcel van der Most, Global Business Developer Paneltack & Fireprotect voor Bostik: “De markt voor paneelverlijming is gegroeid, omdat veel partijen in de bouwketen de voordelen onderkennen van deze manier van bevestigen. Met PanelTack™ hebben wij daar een bewezen kwaliteitssysteem voor in huis. Het is in dertig jaar doorontwikkeld tot een hoogwaardig systeem dat aan alle eisen voldoet op het gebied van certificering en kostenefficiency.”

Snel en gemakkelijk

Het Paneltack™-systeem is geschikt om een grote variëteit aan (geïsoleerde) gevelpanelen te bevestigen aan een onderconstructie,
meestal aluminium regelwerk. 

Verlijmde gevelpanelen in een strak, naadloos patroon.

“Denk aan HPL, aluminiumcomposietmaterialen, vezelcementplaten, geperste minerale wol, keramiek, beton en gevelisolatieplaten”, verduidelijkt Van der Most. “Paneltack is net als onze andere lijmen getest en gecertificeerd volgens ETA 004:2000 en is dus te gebruiken als isolatieplaatlijm zonder extra mechanische bevestigingen. Dat betekent dat de montage snel, gemakkelijk en schoon kan plaatsvinden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metselen kun je met verlijmen in één keer een vlak van drie vierkante meter overbruggen. Met of zonder naad, al naar gelang de esthetische wensen van de architect. Panelen worden verlijmd met een geventileerde spouw, dus leveren geen koudebruggen op.”

SMP-technologie

Het lijmsysteem bestaat uit Paneltack-lijm, een aantal primers voor optimale hechting en een foamtape die tegelijk dient als afstandshouder en voor de initiële hechting tijdens de montage. 

Van der Most: “De panelen zullen vlak na de montage dus niet onder hun eigen gewicht doorzakken. Paneltack is een vochtuithardende lijm op basis van SMP-technologie (silaan gemodificeerde polymeren; red.) en is vrij van oplosmiddelen en isocyanaten. De lijm hardt uit, maar veroudert niet en kan de cyclische uitzetting en inkrimping als gevolg van omgevingsinvloeden ongehinderd opvangen. Paneltack is ook prima te gebruiken om manchetten, boeiboorden, dakrandafwerkingen, plafonds, luifels, borstweringen en kozijnvullingen te fixeren.” 

Stonetack

Naast de gevelplaatverlijming ziet Bostik een opmars van de steenstripverlijming. 

Steenstrips verlijmd op penanten.

Van der Most: “Gevelelementen worden steeds meer geprefabriceerd en dat geldt ook voor de elementen waar steenstrips op verlijmd worden. Wij hebben hiervoor een duurzaam elastische montagelijm ontwikkeld, ook weer op basis van SMP-technologie, die vrijwel alle bewegingen en vervormingen van de ondergrond kan opvangen en daardoor geschikt is voor vrijwel alle ondergronden. En uiteraard ook prima toe te passen op de bouwplaats. De lijm is snel, stofvrij, geurloos en eenvoudig aan te brengen, heeft een sterke aanvangshechting en is bovendien scheuroverbruggend. Bostik Stonetack is UV- en weersbestendig en bij verlijming van of op metaal treedt geen corrosie op. Je kunt dus gerust zeggen dat ook dit een zeer duurzame manier van bevestigen is met een gunstige total cost of ownership. Maar dat geldt voor al onze producten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details