Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Het hoogste houten gebouw ter wereld – cultureel centrum Sara in Zweden in systemen van ALUPROF

Het hoogste houten gebouw ter wereld – cultureel centrum Sara in Zweden in systemen van ALUPROF

In het noorden van Zweden ontstaat het hoogste gebouw van hout en aluminium ter wereld dat 20 verdiepingen telt. Het gebouw is ontworpen door architecten van het bureau White Arkitekter en het bevat o.a. een concertzaal, spa en hotel. Het is een schoolvoorbeeld van het concept ‘groen bouwen’. Het cultureel centrum Sara in Skellefteå is uitgerust met het meest geavanceerde aluminiumsysteem van ALUPROF en wordt in de zomer van 2021 geopend.

Het gebouw, waarvan de bouw in het najaar van 2018 is gestart, moet het symbool en herkenningspunt worden van dit deel van het land. Het cultureel centrum is vernoemd naar de Zweedse topschrijfster Sara Lidman die afkomstig is uit deze regio. De makers zijn geïnspireerd door het idee om een object te creëren waarin cultuur en ontspanning elkaar ontmoeten. Hier zullen o.a. inspirerende bijeenkomsten, tentoonstellingen, concerten, spektakels en banketten gaan plaatsvinden. Sara Kulturhus wordt een dynamische ruimte voor inwoners van de stad en gasten uit heel Zweden en het buitenland.

Het object bestaat uit twee delen: een laag gedeelte van vier verdiepingen met 6 conferentie- en entertainmentzalen voor meer dan 3.200 personen en een toren van 80 meter hoog met 250 luxe hotelkamers, een restaurant met panoramisch uitzicht en een spa.

Het hoogste houten gebouw ter wereld

Het doel van de bedrijven die meewerken aan dit project is de realisatie van een milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw. Het gebouw wordt hoofdzakelijk gebouwd met hout, aluminium en glas en sluit aan bij de strategie van de gemeente Skellefteå om te bouwen met hout. De Scandinavische traditie van bouwen met hout komt hier samen met de nieuwste technische oplossingen, waardoor de investering een toonbeeld is geworden van duurzaam ontwerpen en groen bouwen.

Het onderste deel van het gebouw, waarin het cultureel centrum is ondergebracht, is gemaakt van geprefabriceerd hout dat is versterkt met betonnen platen die het gewicht van de toren verdelen. De beglazing is uitgevoerd in het systeem MB-SR50N HI+ van ALUPROF dat speciaal voor dit project is aangepast.

– De gevel in het lagere gedeelte van het gebouw is gemaakt in het systeem MB-SR50N HI+ dat kan worden uitgerust met glaspakketten tot 1100 kg, waardoor een fantastisch panoramisch uitzicht bereikt kan worden. Naast de esthetische kwaliteiten garandeert het systeem duurzaamheid en sterkte van de constructie. De gevel met stijlen en dwarsbalken is geïsoleerd met polyethyleen dat een bijzonder goede thermische (Uf vanaf 0,59 W/m2K) en akoestische isolatie oplevert en daarnaast de montage van de gevel vereenvoudigt. Verder beschikt het systeem MB-SR50N HI+ over een certificaat van het instituut PHI Darmstadt van de hoogste klasse A+. Het wordt daarom aanbevolen bij de bouw van passieve objecten – vertelt Piotr Mika, hoofd van de afdeling technische ondersteuning van ALUPROF SA.

Het hotelgedeelte is op zijn beurt opgebouwd uit geprefabriceerde, houten kamermodules met panoramische beglazing die het hemelgewelf weerspiegelt. Hierdoor lijkt het alsof de toren vrij boven het cultureel centrum zweeft. Het onderscheidende kenmerk van de gevelconstructie is de zgn. dubbele huid die de energie-efficiëntie van het object verhoogt. De gevel van het cultureel centrum bestaat uit dubbele beglazing, waardoor het lijkt op te gaan in de omgeving. De buitenste laag is gebaseerd op het systeem MB-SW55 van ALUPROF dat speciaal voor dit project is ontworpen en de BVB-milieucertificering en de classificatie GOLD/BREEM SE heeft verkregen. De drievoudige beglazing aan de binnenzijde is gemaakt in het systeem MB-86 SI dat wordt gekenmerkt door een hoge profielsterkte en goede thermische isolatie (Uf vanaf 0,92 W/m2K).

Het ontwerp Skellefteå Kulturhus heeft de prijs MIPIM Architectural Review Future Projects Awards gewonnen op het internationale evenement voor de onroerendgoedbranche dat jaarlijks plaatsvindt in Cannes. Het was ook genomineerde voor het World Architecture Festival 2018 en MIPIM Awards 2018 in de categorie Best Futura Project.

Marktleider en trendsetter

Aluprof SA is onderdeel van de Kapitaalgroep Kęty SA. – genoteerd aan de beurs van Warschau, het modernste en snelst groeiende aluminiumproductiebedrijf in Centraal- en Oost-Europa. ALUPROF is tegelijkertijd een van de marktleiders in Europa en levert erkende en hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft 5 productiebedrijven in Polen en 9 handelsondernemingen in Europa en de VS. Het is actief in 55 landen en bezig met uitbreiding naar andere wereldmarkten. Het bedrijf levert moderne gevelsystemen, brandwerende systemen, inbraakwerende constructies en energiezuinige oplossingen voor toepassing in de passieve bouw, aluminium raam- en deursystemen, garagedeursystemen en rolluiksystemen. De oplossingen van het bedrijf voldoen aan de strengste eisen van de moderne bouw.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details