Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Het miljoenenproject is in bedrijf: GEALAN opent hoogbouwmagazijn in Tanna

Het miljoenenproject is in bedrijf: GEALAN opent hoogbouwmagazijn in Tanna

Ruim twee jaren zijn verstreken sinds de start van de bouw op de GEALAN-locatie in Tanna. Het nieuwe, volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn is nu officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van talrijke prominente gasten. En inmiddels is de nieuwbouw van 16 miljoen euro ook al in gebruik genomen.

Het exterieur is al enkele maanden voltooid en de afgelopen maanden is ook het zeer complexe interieur geïnstalleerd, ingericht, gecontroleerd en geoptimaliseerd. De officiële opening van het hoogbouwmagazijn van GEALAN markeert nu de laatste grote mijlpaal in de ontwikkeling van het miljoenenproject.   

“Een bedrijf moet veerkrachtig zijn”

De twee GEALAN-directeuren namen de korte verwelkoming en introductie van de festiviteiten voor hun rekening. Ivica Maurović, woordvoerder van de raad van bestuur van GEALAN, benadrukte het strategische belang van het nieuwe miljoenenproject:   

“Onze drive bij GEALAN is om mensen te inspireren. Samen met onze partners en medewerkers willen we het kader bepalen voor de wereld van ramen, innovatie, duurzaam en klantgerichtheid. In een snel veranderende wereld is dit een echte uitdaging. Om te overleven in moeilijke tijden, om te kunnen blijven investeren en gekwalificeerde medewerkers aan te trekken, moet een bedrijf veerkrachtig zijn. Tevens moet het zich kunnen onderscheiden in de markt en zo zijn eigen concurrentievermogen vergroten. Alleen zulke bedrijven zullen de crises overwinnen en zo groei genereren.

Een dergelijke groei en de daarmee gepaard gaande verdere investeringen zijn dan ook een garantie voor de regio om nieuwe banen te creëren voor de gekwalificeerde werknemers. Ons nieuwe volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn, een van de grootste investeringen in de recente bedrijfsgeschiedenis van GEALAN, zal ons bij dit alles ondersteunen. Het zal ons helpen om eenvoud, efficiëntie, snelheid en een goed overzicht te behouden in een steeds complexer wordende wereld en ons zo op al deze gebieden voor te bereiden op de toekomst.” 

De grootschalige nieuwbouw is al van verre te zien bij het naderen van Tanna in Thüringen: 125 m lang, 26 m hoog, 22 m breed, is het nieuwe volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn, dat GEALAN in de toekomst zal ondersteunen op het gebied van logistieke efficiëntie.  

“Geschikte goederen komen nu naar de mensen” 

Tino Albert, Directeur Techniek en Financien bij GEALAN, beschrijft de grote voordelen van het nieuwe hoogbouwmagazijn in de praktijk als volgt:   

“Met onze nieuwe opties draaien we het orderpickproces om: de benodigde goederen komen nu naar de medewerker toe. Normaal gesproken leggen deze mensen lange afstanden, van 10-14 kilometer per dienst, af in het magazijn om klantorders zelf samen te stellen. Dit bespaart tijd en maakt het werk efficiënter. Bovendien wordt de fysieke belasting van de medewerkers aanzienlijk verminderd door een vereenvoudigde bediening en een ergonomisch ontwerp van de pickstations.”

Van links naar rechts: districtsbestuurder Christian Herrgott (district Saale-Orla), burgemeester Marco Seidel (Tanna), Tino Albert (directeur Techniek en Financiën GEALAN), Ivica Maurović (woordvoerder van de raad van bestuur van GEALAN), Jans-Jürgen Wittig (architect). 

Tijdens de verschillende toespraken bij de inhuldiging van het miljoenenproject spraken veel deelnemers hun waardering uit. Districtsbestuurder Christian Herrgott (district Saale-Orla) bedankte GEALAN voor de betrokkenheid bij de regio en wenste het bedrijf het allerbeste voor het nieuwe logistieke tijdperk dat nu aanbreekt. De burgemeester van Tanna, Marco Seidel, was niet alleen blij dat het nieuwe miljoenenproject in zijn stadsgebied werd gerealiseerd, maar prees ook het feit dat het nieuwe gebouw ook “visueel erg mooi en een echte blikvanger” was geworden. Tot slot blikte architect Hans-Jürgen Wittig van het gelijknamige bureau Hof dankbaar en trots terug op de plannings- en bouwperiode: “Als architect ben je blij als je het project kunt teruggeven aan de opdrachtgever. Om de opslagruimte van dit hoogbouwmagazijn in te delen: Voor een gelijkvloers blokmagazijn met ruim 5.000 cassettemagazijnen zou je anders een vloeroppervlak van 9000 vierkante meter nodig hebben.”  

Reeds in gebruik

Nog voor het officiële startsein is het hoogbouwmagazijn al in gebruik genomen. Ongeveer een kwart van de opslagruimtes in het nieuwe gebouw is nu voorzien van containers. De opslag gaat de komende weken door totdat alle 5.000 opslaglocaties gevuld zijn. Ondertussen worden de bestellingen van klanten al verwerkt via het nieuwe hoogbouwmagazijn – het aantal dagelijks gepickte artikelen neemt voortdurend toe met het aantal opgeslagen goederen. Momenteel wordt het systeem nog verzorgd door het logistieke projectteam totdat alle instellingen en software-optimalisaties zijn doorgevoerd en het magazijn grotendeels vol is. Daarna is de overdracht aan de dagelijkse gang van zaken aan de orde.   

In de toekomst wordt Tanna met zijn nieuwe mogelijkheden dé spil van de GEALAN-logistiek: vanuit de vestiging in Thüringen levert GEALAN alle West-Europese landen van alle profielsystemen in alle kleuren en in totaal ongeveer 35.000 verschillende productvarianten.   

GEALAN heeft ongeveer 16 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van het nieuwe, volledig geautomatiseerde hoogbouwmagazijn. Het hoogbouwmagazijn is uitgevoerd volgens de Duitse KfW 45-norm, d.w.z. dat het vanaf het begin uiterst energie-efficiënt is gebouwd.     

Het hoogbouwmagazijn van GEALAN in Tanna:

Eerste spadesteek ceremonie: 18 mei 2022   
Topping-out ceremonie: 21 juni 2023  
Dimensies: Lengte 125m, hoogte 26m, breedte 22m.    
Aantal opslagplaatsen: 5020    
Laadvermogen per cassette: 1700 kg    
Vermogen: tot ca. 70 cassettewisselingen per uur    

De voordelen van een hoogbouwmagazijn

Een hoogbouwmagazijn beschrijft een magazijn met planken vanaf een hoogte van 12 meter. Normaal gesproken biedt het enkele duizenden palletopslagruimtes, waar zowel platte goederen als lange goederen kunnen worden opgeslagen. Het nieuwe hoogbouwmagazijn op de GEALAN-locatie in Tanna is een zogenaamd automatisch magazijn voor lange goederen.    

Automatische hoogbouwmagazijnen of magazijnen voor lange goederen maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte omdat door de hoogte veel volume kan worden opgeslagen in een minimale voetafdruk. Bovendien is het niet nodig om lange afstanden af te leggen om goederen af te leveren of te vervoeren. Dankzij de volledige automatisering worden zelfs grote, zware en volumineuze goederen snel en efficiënt door het systeem bediend. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details