Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuws

Het oudste bouwmateriaal opnieuw in gebruik?!

file-7-kopiëren

14 april 2019 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Ruim zes jaar geleden heeft een aantal bouwbedrijven en toeleveranciers samen met FSC Nederland het Bouw en Hout convenant opgesteld. Dit convenant spreekt zich uit over de toepassing van gecertificeerd duurzaam hout in de bouwsector.

Er is een gezamenlijke ambitie geformuleerd om zo snel mogelijk alleen maar gecertificeerd hout in te kopen en te offreren. Sindsdien hebben de betrokken partijen enorme stappen gezet en is gecertificeerd hout meer regel dan uitzondering op de bouwplaatsen in Nederland.

Hout van nature circulair
Door het rijksbrede programma Nederland circulair 2050 wordt de rol van het biobased materiaal hout, dat van zichzelf al 100% circulair is, alleen maar belangrijker. Het hergebruik van materialen is een goede manier om schaarse grondstoffen uit te bannen. Nog beter is om in de ontwerpfase grondstoffen te kiezen die hernieuwbaar, hergroeibaar zijn. Daarom verdienen biobased materialen zo’n belangrijke rol binnen het circulaire denken. Hout voorop. En nu de praktijk nog. Helaas lijkt het in het circulaire gedachtegoed nog vooral te gaan over energiebesparing en recycling. Aan ons de taak om in de basis al meer focus te leggen op hout als duurzaam alternatief voor andere materialen.

FSCBegin maart gaan de deelnemende partijen opnieuw met elkaar om tafel. Het is tijd om onze doelstellingen te verbreden. Naast borging van de herkomst van hout ook meer toepassing van hout in de bouw in het algemeen. Dit jaar zal er weer een aantal nieuwe partijen deelnemen aan het convenant. Hierdoor wordt het convenant nog breder gedragen en staan we sterker dan ooit.

Wilt u meer weten over het convenant? Neem dan contact op met Rick Kamphorst of Ben Romein van FSC Nederland. r.kamphorst@fsc.nl b.romein@fsc.nl    

Tekst en beeld: FSC
Uitgelichte afbeelding: Hoofdkantoor Triodosbank. (Beeld: Rick Kamphorst)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Profiel netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details