Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Hoe kies je de beste accu voor jouw gereedschap?

Hoe kies je de beste accu voor jouw gereedschap?

Accugereedschap vraagt om goede accu’s
Accugereedschap is prachtig materiaal om mee te klussen, maar je hebt niets aan accuapparaten – bijvoorbeeld voor kwaliteitsmachines uit de serie Milwaukee M18– zonder kwalitatief goede accu’s. Wat elke doe-het-zelver wil is naast goed elektrisch gereedschap betrouwbare accu’s die lang meegaan en veel power leveren. Maar hoe kies je zulke accu’s eigenlijk uit? Waar moet je precies op letten bij een accuaankoop?

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie hebt
Het kiezen van een geschikte accu, bijvoorbeeld voor apparaten uit de Milwaukee M18 -serie, begint met zorgen dat je zoveel mogelijk informatie vergaart. Let op de kenmerken, eigenschappen en precieze specificatie van de potentiële accu’s die op jouw lijst staan. Cruciale aandachtspunten zijn onder meer de accu laadtijd, het vermogen van de accu (hoeveel power levert deze en hoe lang kan de accu worden gebruikt?) en de gebruikte batterijtechniek.

De levensduur van accu’s kan sterk uiteenlopen
De levensduur van accu’s voor een apparaat van Milwaukee M18 of een ander merk, is een belangrijk aandachtspunt. De periode dat een accu mee kan, wordt meestal uitgedrukt in ‘cycli’. Het blijkt dat zogenoemde Ni-CD accu’s liefst duizend cyclussen meegaan, terwijl de categorie Li-Ion al moeite heeft met de helft van dit aantal cycli. Hoe lang er gewerkt kan worden met één accu wordt wel capaciteit genoemd. Deze wordt uitgedrukt met de code ‘Ah’ of ‘mAh’, ofwel het aantal ampères per uur Ah. Hoe hoger deze codering, hoe langer je met één specifieke accu kunt weken.

Het voltage is ook belangrijk
Het voltage van jouw accugereedschap is ook een niet te verwaarlozen aandachtspunt. Het voltage bepaalt namelijk hoe krachtig de accu werkt. Bij de keuze voor de voltagehoogte kun je uitgaan van de volgende standaard:

  • Accusterkte bij lichte werkzaamheden: 6 volt tot 15 volt
  • Accusterkte bij middelzware werkzaamheden: 12 volt tot 18 volt
  • Accusterkte bij zware werkzaamheden: 18 volt tot 36 volt

‘Luie accu’: iets wat je moet zien te voorkomen
Een zogenoemde luie accu’ is iets dat doe-het-zelvers lieve niet hebben. Luie accu’s ontstaan wanneer accu’s niet tot zelden volledig leeg getrokken worden. Hierdoor gaan de batterijen zich instellen op het maar half opgeladen worden, en verliezen ze daardoor aan capaciteit. Als gebruiker kun je hier het nodige aan doen: zorg dat je jouw accu niet telkens halverwege oplaadt, maar laat de accu ook geregeld helemaal leeglopen om deze daarna volledig op te laden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details