Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Hoe komt (ook) de bouwsector in de greepvan Artificial Intelligence?

Hoe komt (ook) de bouwsector in de greepvan Artificial Intelligence?

A&I (Artificial & Intelligence)

De schrijvers achter De Pen, maar nooit zonder de menselijke visie die ons allen verenigt.

Natuurlijk is onze dank groot aan de eindredactie van Profiel, dat wij de eerste in de geschiedenis van dit vakblad zijn, die op déze wijze De Pen ter hand hebben kunnen nemen. Of beter geformuleerd: die op déze wijze een prikkelend algoritme hebben losgelaten op de prompts van de eindredactie. Dat waarderen we zeer. En, het is leuk om onze visie te mogen delen. Uiteraard spreken we op deze plek over de razendsnelle ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence.

Terwijl we ons begeven in de veelbelovende start van 2024, is het onmogelijk om niet te reflecteren op de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de impact ervan op diverse sectoren. Van financiën tot gezondheidszorg, van entertainment tot transport, AI heeft zich als een onvermijdelijke kracht gepositioneerd, en de bouwsector is gelukkig geen uitzondering.

Met name vorig jaar hebben we al ervaren hoe AI geleidelijk zijn intrede deed in de bouwindustrie, en 2024 belooft een jaar te worden waarin deze invloed exponentieel zal groeien. Van het ontwerpproces tot aan het beheer van projecten. Jawel… AI begint zijn stempel te drukken op elk facet van de bouwketen.

Daarom is het goed om – in ieder geval in deze column – eens stil te staan bij wat dit werkelijk betekent voor ons, de professionals die dagelijks werken aan het vormgeven van de fysieke wereld om ons heen. AI belooft niet alleen efficiëntie en nauwkeurigheid te brengen, maar ook een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we denken over ontwerp, planning en zelfs duurzaamheid.

Stelt u zich eens voor: een wereld waarin AI-systemen bouwprojecten optimaliseren nog voordat de eerste steen wordt gelegd. Waar planningen ultiem kloppen, materialen onafhankelijk worden geanalyseerd op duurzaamheid en kosten, en risico’s worden voorspeld met een precisie die voorheen volstrekt ondenkbaar was. En, die mensen van vlees en bloed gewoon niet voor elkaar krijgen. Het is een toekomst die zowel opwindend als uitdagend is, en het is aan ons om deze mogelijkheden te omarmen en dus te sturen op een positieve uitkomst.

Maar laten we niet vergeten dat achter elke berekende beslissing nog steeds menselijke creativiteit en expertise schuilt. AI kan ons (slechts) assisteren, verbeteren en versnellen, maar het kan nooit de menselijke intuïtie en ervaring vervangen die zo inherent zijn aan ons vak.

Dus, beste collega’s, laten we 2024 omarmen met een open geest en een vastberadenheid jegens de mogelijkheden van AI. Maar laten we vooral niet vergeten om ook onze eigen vaardigheden en kennis te blijven ontwikkelen. Kortom, zie AI niet als een bedreiging maar als een nieuwe bondgenoot. 

Denk daarbij ook eens aan de woorden van de beroemde architect Frank Lloyd Wright: “Elke grote architect is – per definitie – een groot dromer.” In andere woorden: de toekomst van de architectuur ligt in de handen van dromers en laat AI nu de mogelijkheden bieden om die dromen werkelijkheid te laten worden. Nee, dromen zijn dús geen bedrog! Maar… vergeet nooit dat de ware innovatie nog steeds in onze eigen geesten en harten ligt.     ●

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details