Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Hoe zit het met duurzaamheid in EDGE in Amsterdam West?

Hoe zit het met duurzaamheid in EDGE in Amsterdam West?

EDGE Amsterdam West is een icoonproject en een absolute blikvanger in het stedelijke landschap van Amsterdam. Het 54.000 m² grote gebouw met een kantoor oppervlakte van 42.000m² is door EDGE herontwikkeld met de hoogste ambities op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en gezondheid. Er is in het gebouw veel aandacht voor luchtkwaliteit, door in te zetten op ruime ventilatie en inkomende lucht. Het bedrijf ging daarvoor de samenwerking aan met de bekende ventilatiespecialist DUCO Ventilation & Sun Control. 

Intensieve ventilatie in atriumdak

Bij de renovatie van Edge Amsterdam West is een atriumdak gemaakt in de vorm van een koepelconstructie met een patroon gerelateerd aan het ontwerp van het bestaande gebouw. De koepel overspant 76 meter en bestaat uit een achthoekige hoofdconstructie die een raster van driehoeken met radialen vormt. Dit is de op één na grootste glaskoepel van Europa.

Binnen deze structuur werden 40 DucoGrille NightVents aangebracht voor de toevoer van verse lucht. Dit ventilatieluik ventileert op basis van behoefte en kan perfect ingezet worden om de volledige binnenruimte af te koelen door gebruik te maken van grote debieten verse buitenlucht. Als alles tegelijk openstaat kunnen we 106,000 m3/h ventileren. Een normaal woonhuis heeft ongeveer 260 m3/h nodig om te ventileren. Dus dit zijn dan aardig wat woonhuizen. 

Zelfregelend, geluiddempend ventilatierooster

De DucoMax Largo ZR roosters werden onzichtbaar geplaatst – compacte kalfplaatsing – en voorzien de kantoorruimtes van verse lucht.  DucoMax Largo ZR is een zelfregelend, geluiddempend ventilatierooster, specifiek ontwikkeld voor situaties waar sprake is van zware geluidsbelasting (demping tot 48 dB). Dit is absoluut noodzakelijk in een complex zoals EDGE Amsterdam opdat de mensen geen last hebben van het atriumgeluid. Hier werd de DucoMax Largo Wit gebruikt met een totale lengte van 347meter. 

Waterwerende lamellenroosters

Aan de buitenzijde van het gebouw werden DucoGrille Classic 130HP (Klasse-A) waterwerende lamellenroosters gebruikt. Deze is een inbouw muurrooster en werd speciaal ontwikkeld voor intensieve ventilatie dankzij de lage weerstandsfactor. De uniek gevormde aerodynamische ‘High Performance’-lamel zorgt voor een combinatie van zeer goede luchtdoorlaat (grote debieten) samen met een uitstekende waterwerendheid (klasse A). Aan de binnenzijde is gekozen voor onze DucoGrille NightVents die sturen op basis van behoefte.

De opzet van Edge om optimale luchtkwaliteit te verzorgen binnen het complex is hiermee absoluut geslaagd. Door in te zetten op natuurlijk, intensieve ventilatie met extra filtering van inkomende lucht, mag dit project gerust een toonbeeld genoemd worden van energiezuinigheid en duurzaamheid. Iedereen die zich in het gebouw bevindt, kan zo genieten van een aangenaam en gezond binnenklimaat/buitenklimaat.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details