Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuws

Horizontaal schuivende pui met ingebouwde ultraslanke profielen

Aliplast4_R1-zwart-open
Met MINILINE is ook een open hoek oplossing mogelijk

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Aliplast Aluminium Systems

27 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Design in minimalisme

Onze hedendaagse architectuur wordt gekenmerkt door veel en grote glaspartijen. We willen immers zoveel mogelijk daglicht laten binnenkomen en op elk moment onbelemmerd op de tuin en de omgeving uitkijken. Schuiframen vormen een ideale oplossing. Hoe slanker de profielen van het schuifsysteem, hoe groter de lichtinval en hoe minder het zicht naar buiten beperkt wordt. Aliplast Aluminium Systems heeft al diverse aluminium schuiframen in het gamma. De firma introduceert vandaag een innovatief horizontaal schuivend systeem, waarbij de kaders volledig in vloer, wand en plafond verdwijnen en enkel een ultraslanke middenstijl van slechts 20 mm zichtbaar blijft: MINILINE.

De stijlen zijn slechts 20 mm breed en de kaders worden in vloer, wand en plafond geïntegreerd. Hierdoor is het systeem volledig drempelloos.

Aluminium (hef)schuiframen

Naast raam-, deur- en vliesgevelsystemen omvat het aanbod van Aliplast met de VG500 en Ultraglide ook (hef)schuifsystemen. “Toen de vraag naar slanke profielen bleef toenemen, hebben we intussen ruim 5 jaar geleden onze Max Light technologie ontwikkeld. Die werd ook voor de (hef)schuifpuisystemen VG500 en Ultraglide toegepast”, vertelt sales manager Nederland Marc Mulders.

“Deze schuiframen zijn uitgerust met een middenstijl van slechts 45 mm breed, waardoor een praktisch ononderbroken uitzicht en een grotere lichtinval mogelijk is. Een optionele vlakke dorpel zorgt voor een perfecte overgang tussen interieur en exterieur, zonder zichtbare aluminium drempel.”

Met de MINILINE introduceert Aliplast een innovatief horizontaal schuivend systeem met ultraslanke profielen.

MINILINE – minimalistisch horizontaal schuifsysteem

Vandaag gaat Aliplast nog een stap verder en introduceert het een ­systeem voor horizontaal schuivende ramen met ultraslanke aluminium kaderprofielen, die bovendien in vloer, wand en plafond ingebouwd worden. Bij deze MINILINE zijn alleen de verticale middenstijlen met een breedte van 20 mm zichtbaar. Ook een open hoek oplossing is hier mogelijk. Dit systeem is volledig drempelloos en reguleert de ontwatering met een schuin aflopend sokkelprofiel dat op een drainagegoot aan de buitenzijde van de pui aangesloten kan worden. 

Bij de ontwikkeling lag de uitdaging voor de R&D-afdeling van Aliplast echter op meer dan alleen maar het minimalistische design en de ultraslanke profielen. De schuifsystemen moesten immers ook voldoen aan de technische specificaties die vandaag voor nieuwbouw en renovatie gelden. Met een Uw-waarde van 1,2 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4, een waterdichtheid klasse 8A en een akoestische waarde Rw (C;Ctr) van 38,1 dB (-1,-5) past deze oplossing echter perfect in toepassingen met de strengste eisen op alle vlakken. 

“Met dit systeem zijn heel grote schuifpuien mogelijk met 500 kg per vleugel in een manuele versie en zelfs 1000 kg voor elektrisch bediende vleugels. De wielen worden niet in de vleugel, maar wel in het kader geïntegreerd, waardoor alles soepeler loopt, ook bij grotere gewichten. Glaspartijen van 5500 mm lang bij 3500 mm hoog zijn geen uitzondering”, gaat Marc Mulders verder. 

“Net als bij onze andere raam-, deur-, schuif- en vliesgevelsystemen worden ook de profielen van MINILINE in onze eigen productiehal gepoederlakt. We geven de aluminium profielen eerst een speciale voorbehandeling (altijd Qualicoat Seaside) en poederlakken die dan met klasse 2 poeders, die een zeer grote weerstand tegen UV-stralen hebben. Op het volledige TC-, MT- en T-kleurenaanbod geven we een Seaside garantie van 25 jaar, op alle andere lakkleuren een 15 jaar Seaside garantie.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Profiel netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details