Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Houten binnendeurenkozijnen: eenvoudig, snel en milieuvriendelijk bevestigd

Houten binnendeurenkozijnen: eenvoudig, snel en milieuvriendelijk bevestigd

Eenvoudig, snel en milieuvriendelijk houten ombouwkozijnen monteren, zonder gebruik van stelwiggen, klemmen en (chemisch) montageschuim; de Häfele Frame Fix maakt het mogelijk. Niet voor niets wordt de innovatieve kozijnbevestigingsset door steeds meer timmerfabrieken, deur-/kozijnfabrikanten en montagebedrijven omarmd.

De traditionele montage van houten deurkozijnen is niet alleen arbeidsintensief en complex, maar ook zeer tijdrovend, weet Michel Mulder, Product & Category Manager bij Häfele Nederland BV.

“Het is immers niet eenvoudig om de kozijnen goed in de beschikbare ruimte in te passen. Voor de montage zijn bovendien flink wat gereedschappen en tools nodig. Denk niet alleen aan hamers, boormachines, elektrische schroevendraaiers, kozijnspanner, schroeven en pluggen, maar ook aan het chemische polyurethaanschuim (PUR-schuim). Na plaatsing moet het kozijn middels stelwiggen en klemmen horizontaal en verticaal worden gesteld en stevig worden vastgezet, waarna de profiel­ankers bevestigd kunnen worden en het PUR-schuim kan worden aangebracht. De Häfele Frame Fix vereenvoudigt dit proces aanzienlijk.”

Direct na de montage van het houten ombouwkozijn kan de deurlijst worden aangebracht.

 

Eenvoudig positioneren en vastzetten

Häfele Frame Fix bestaat uit drie onder­delen: een basisplaat, een bevestigingshoek en een montagehoek van verzinkt plaatstaal, waarmee deurgewichten tot 40 kg eenvoudig gemonteerd kunnen worden. “Voor de montage van een kozijn heb je zes sets Frame Fix nodig. Elke set bestaat uit een grondplaat, een bevestigingshoek en een montagehoek”, aldus Mulder.

“De montageplaat wordt eenvoudig op het kozijn geschroefd, waarna hier twee klemplaten op worden bevestigd. De eerste klemplaat – de bevestigingshoek – wordt al aangebracht voordat het kozijn op zijn plek wordt gezet. De tweede klemplaat – de montagehoek – kan hier vervolgens eenvoudig overheen worden geschoven en klemt zich om de muur heen. Middels twee bouten kan het kozijn vervolgens eenvoudig worden gepositioneerd en vastgezet.”

De montageplaat wordt eenvoudig op het kozijn geschroefd, waarna hier twee klemplaten op worden bevestigd.

 

Een groot voordeel van Häfele Frame Fix ten opzichte van traditionele montagewijzen is dat het kozijn op het moment van plaatsen nog eenvoudig te stellen is. “De montage is bovendien niet afhankelijk van temperatuur of luchtvochtigheid. Ook zijn geen chemische stoffen, zoals PUR-schuim, nodig om het kozijn te fixeren. Dat maakt de montage niet alleen milieuvriendelijk, maar ook beter voor onze gezondheid. Wanneer het houten ombouwkozijn aan het eind van zijn levensduur komt en gedemonteerd moet worden, kunnen de diverse onderdelen eenvoudig gedemonteerd en gescheiden afgevoerd worden. Het verwijderen van de deurlijst en losdraaien van de bouten is hiervoor voldoende.”

Häfele Frame Fix is gebaseerd op een klem­mechanisme, dat horizontaal, verticaal en naar de zijkant toe wordt uitgelijnd.

 

Enorme tijdswinst

Tijdens BAU München 2019 is een prototype van Häfele Frame Fix aan het grote publiek getoond. Vervolgens zijn verschillende pilotprojecten uitgevoerd en enkele kleine optimalisaties doorgevoerd, waarna de Häfele Frame Fix begin dit jaar officieel in de markt geïntroduceerd is. De eerste reacties op de kozijnbevestigingsset zijn zeer positief. Timmerfabrieken, deur-/kozijnfabrikanten en montagebedrijven zien enorme voor­delen, met name wat betreft tijdswinst, vertelt Mulder.

“Met de Häfele Frame Fix kunnen houten ombouwkozijnen in de helft van de tijd gemonteerd worden! En hoewel de initiële aanschafkosten misschien iets hoger zijn dan de materialen voor standaardmontage, verdienen verwerkers dit tijdens de montage ruimschoots terug. Bovendien zijn voor de montage minder gereedschappen en handelingen nodig, waardoor ook de kans op fouten tot een minimum wordt beperkt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details