Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Innovatieve textielgevel beschermt gebouw tegen klimatologische omstandigheden
FACID werd intussen bij een aantal projecten toegepast, bijvoorbeeld bij de nieuwe parkeergarage van Schüco, de Brandenburg luchthaven in Berlijn en event center Luxexpo in Luxemburg.

Innovatieve textielgevel beschermt gebouw tegen klimatologische omstandigheden

De gevel is in veel gevallen hét visitekaartje van het gebouw. In onze hedendaagse architectuur wordt daarbij heel vaak gekozen voor grote glaspartijen, die zorgen voor gezelligheid en de nodige lichtinval. Om het gebouw te beschermen tegen klimatologische omstandigheden introduceerde aluminium raam- en deurproducent Schüco een wel heel innovatieve oplossing, de FACID textielgevel. Bovendien functioneert deze gevelbescherming ook als een flexibel designelement, waardoor het gebouw dankzij digitale prints of kleurstelling eenvoudig een andere look kan krijgen.

Schüco ramen, deuren en vliesgevels worden wereldwijd toegepast in woningen, appartementen, kantoren en openbare gebouwen. Daarvoor werken ruim 12.000 gevelfabrikanten, architecten, aannemers en investeerders met de producent van aluminium ramen en deuren. De Schüco Group, met hoofdzetel in het Duitse Bielefeld, blijft continu inzetten op innovatie, spitstechnologie en servicegerichtheid. Zo introduceerde de marktleider begin 2020 een wel heel speciale innovatie: de FACID textielgevel.

De stof is in verschillende kleuren beschikbaar en er kunnen digitale prints, zelfs met 3D-vormen, op gemaakt worden, zodat de gevel gaat communiceren.

Onbeperkte ontwerpvrijheid

Bij renovatie of nieuwbouw gaan architecten en bouwheren op zoek naar oplossingen om het gebouw af te schermen van klimatologische invloeden. FACID is een ideale gevelbescherming met eindeloze vormgevingsmogelijkheden. Het bewaart maximaal het zicht van binnen naar buiten én beschermt optimaal tegen zon en regen. Deze textielgevel draagt ook haar steentje bij aan het energiezuinig maken van gebouwen. FACID functioneert immers als zon- en windwering en beperkt het opwarmen en afkoelen van de gevel. Afhankelijk van de functionele eisen kan het textiel uit verschillende materialen, waaronder pvc en glasvezel, gemaakt worden. Om bijvoorbeeld aan de ventilatievereisten voor parkeergarages te voldoen, kunnen maaswijdte en materiaaldikte aangepast worden.

Gevel als communicatietool

Zoals we van Schüco gewoon zijn, heeft ook deze innovatie een bijkomende troef. Het is immers niet zomaar een eenvoudige textielgevel, maar tegelijk ook een flexibel designelement. De stof is in verschillende kleuren beschikbaar en er kunnen digitale prints, zelfs met 3D-vormen, op gemaakt worden, zodat de gevel een echte communicatietool kan worden. Zowel het design als de erop aangebrachte communicatie kunnen snel en flexibel gewijzigd worden, zonder dat het gebouw zelf erdoor beïnvloed wordt. FACID is dus heel efficiënt aan te passen aan gewijzigde omstandigheden of vereisten. In de huidige tijd, waar alles rond circulariteit draait, draagt dit positief bij aan de levenscyclus van het gebouw. Bovendien zijn de elementen in hoge mate recycleerbaar, prefabriceerbaar én eenvoudig te installeren.

FACID is een textielbekleding om gebouwen af te schermen van klimatologische invloeden.

In de praktijk

FACID werd intussen bij een aantal nationale en internationale bouwprojecten geïntegreerd. Zo is de nieuwe parkeergarage van de hoofdzetel van Schüco zelf in Bielefeld volledig uitgerust met deze textielgevel en bij de Brandenburg luchthaven in Berlijn werd in totaal 20.000 m² gevel met FACID bekleed. Ook in België en Luxemburg zijn de eerste projecten afgerond. Onder meer de firma Vervaeke, die in de loop der jaren een ruime ervaring en know how op het vlak van productie en montage van technisch textiel op maat opbouwde, zorgde reeds voor enkele mooie referenties. Zo schittert de FACID gevelbekleding bij het event center Luxexpo in Luxemburg Stad.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details