Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Je personeel is het mooiste en kostbaarste sieraad van je bedrijf’
Het nieuwe pand van HEBO is statig en heeft een fraaie architectuur.

‘Je personeel is het mooiste en kostbaarste sieraad van je bedrijf’

Eind vorig jaar plaatsten we een artikel over het 40-jarig bestaan van het bedrijf. Wij waren benieuwd naar de vorderingen van de nieuwbouw en ook nieuwsgierig naar hoe HEBO wordt ervaren door de vaklieden die er werken. Reden voor Kuipers om ons uit te nodigen om eens met het personeel te komen praten en meteen een kijkje te nemen in het nieuwe pand. Gewapend met blocnote en camera bezochten we Hengevelde.

We bevinden ons ten kantore van het eerste HEBO-pand, waar zich het bedrijfsbureau, de productie van houten kozijnen en de showroom bevinden. “Met onze productie in houten kozijnen bedienen we vooral de kleinschalige woningbouw”, opent Kuipers het gesprek. “Veel vrijstaande woningen worden voorzien van onze kozijnen. We werken veel samen met de zogenaamde ‘catalogus bouwers’. Onze partners hebben veelal een eigen showroom, maar soms niet alle producten om te laten zien. Andere partners hebben geen showroom en in beide gevallen bieden wij onze showroom aan. Klanten die naar ons gestuurd worden door onze partners, worden netjes opgevangen en rondgeleid. We beantwoorden al hun vragen, serveren een lekker kopje koffie en laten hen de sfeer beleven en zich thuis voelen.” 

Björn Hegeman (L): “Die 11 jaar zijn letterlijk omgevlogen!” Peter Jurjens (R): “Wij zorgen ervoor dat data zuiver de fabriek ingaat.”

Hengeveldse gastvrijheid

“Komt een klant van ver, dan boeken wij voor hen een gezellig hotel in ons mooie dorp. Dan kunnen ze na het bezoek aan de showroom even lekker eten en tot rust komen en na een nacht gezonde slaap een mooi tochtje op de fiets maken, door onze schitterende omgeving. Wij omringen deze mensen graag met dezelfde aandacht en zorg als waarmee wij onze producten omringen. Dat is een stuk gastvrijheid dat door hen ongelooflijk gewaardeerd wordt.”

Een rondje HEBO door de ogen van de medewerkers

Kuipers neemt ons mee het bedrijf in, om in chronologische volgorde te laten zien wie er allemaal werken aan een kozijnenorder, vanaf het moment dat een klant in de showroom staat, tot en met het inladen van het kant en klare product. Hij is zichtbaar trots op zijn mensen en voordat we de showroom betreden, zegt hij: “Je personeel is het mooiste en kostbaarste sieraad van je bedrijf, dat mag je nooit vergeten als ondernemer.”      

Berend Voortman (L): “De betrokkenheid en aandacht bij HEBO vormen een mooie Ronny Ooink (R): “Ik werk al 27 jaar met veel plezier voor HEBO.”

Wij worden vervolgens overgedragen in handen van Björn Hegeman, verkoper en showroommedewerker.“Als er particulieren binnenkomen, dan sta ik klaar om hen te helpen en toon het ons hele assortiment”, vertelt Björn. “Ik neem hen mee langs alle kozijnen, rolluiken en screens. De showroom is zo ingericht dat we onze producten tot leven kunnen laten komen. Het is een echte ‘experience’.” Björn werkt inmiddels 11 jaar bij HEBO en heeft het naar zijn zin. “De sfeer is goed, het is een echt familiebedrijf. We delen lief en leed samen, letten op elkaar. Mijn werk in de showroom vind ik top, ik hou van het contact met de klant. Straks in het nieuwe pand ga ik een stuk voorbereiding en uitwerking van orders verzorgen. Orders compleet maken, details uitwerken, keuzes op papier uitwerken. Ik heb mijn hart verpand aan de kozijnen.”

We komen vervolgens aan op het bedrijfsbureau en maken kennis met Peter Jurjens. Hij is werkvoorbereider en 18 jaar in dienst bij HEBO. “Werken voor HEBO is werken in een gemoedelijke sfeer in een horizontaal geprogrammeerde organisatie”, vertel Peter. “Ik bestel materialen en zorg ervoor dat de kozijnen op een goede manier over ‘de machinale’ gaan, ik zorg dat wat er besteld is, ook gemaakt kan worden. Goede controle van details en tekenwerk is daarbij een voorwaarde. Omdat alles computergestuurd geschiedt, is het onze taak om ervoor te zorgen dat alle data zuiver de fabriek ingaan. Het leuke hier is dat geen dag hetzelfde is. En klanten met bijzondere wensen? Die omarmen we, geen uitdaging gaan we uit de weg.”

In de productie

Op ‘de machinale’ worden we welkom geheten door Ronny Ooink, de machinale man voor de houtafdeling. “Ik controleer de bestanden en check de codes met de bijbehorende gereedschappen. Met Peter (de werkvoorbereider) overleg ik onder andere de boordata, beslagboringen of nieuwe beslagen en de afwijkingen. Daarna voeren we testen uit en maken we de vertaalslag tussen het digitale gedeelte en de werkvloer. Hier wordt gezaagd, geboord, gefreesd en gebouwd (opsluiting). We gebruiken eigen programma’s voor veilig frezen en boren. Dagelijks – minimaal 4 keer per dag – controleer ik de maatvoering, volgens de IKB-richtlijnen. Ondanks digitale aansturing doen we de finetuning aan de machine handmatig. Alles wat je met ervaring finetunet levert namelijk een beter product op. Wanneer wij klaar zijn, gaat het kozijn naar de spuiterij.” 

Schuren, dompelen, spuiten

Berend Voortman, 28 jaar in dienst bij HEBO, licht een tip van de sluier op over de spuiterij, waarover hij de leiding heeft. “Hier worden de kozijnen geschuurd, gedompeld en gespoten. We schuren alles voor om het mooiste resultaat te krijgen. Tussendoor zetten we glaslatten en panelen. Met dompelen wordt de eerste beschermlaag aangebracht. Daarna volgt de spuitautomaat, voor de afwerklaag, waarna er twee keer handmatig gespoten wordt. Ik bewaak het hele proces en zorg ervoor dat alle bij het kozijn horende onderdelen compleet in de afmontage terecht komen.” Met 28 jaar dienst zit het wel goed bij HEBO. Berend: “Hier wordt je gezien en tel je mee, je voelt je als familie.”

Arjan Pierik (L): “Wij zijn de laatsten die het kozijn in de vingers hebben en controleren alles nog eens extra, zowel hout als lakwerk. Op onze afdeling heb je de laatste kans om het kozijn perfect te laten zijn.” Rob ter Huurne (R): “Het mooiste aan dit werk is de afwisseling.”

Afmonteren en glaszetten

Met 14 jaar HEBO ‘op de teller’ vertelt Rob ter Huurne ons vervolgens over zijn afdeling, waar hij de mensen aanstuurt die zorgen voor de afmontage en die het glas zetten. “De kozijnen komen hangend aan de baan uit de spuitcabine bij ons binnen. Twee man zijn continu bezig om de kozijnen van de baan te halen. We werken met ‘flowbladen’ waar alle details op staan. Alles wordt door ons afgemonteerd, kozijnen worden met deuren en ramen samengesteld en als laatste monteren we het glas erin. Eventueel voegen we nog roeden toe. Het mooiste aan dit werk is de afwisseling, ik verdeel taken en spring zelf bij waar nodig. Wat dat betreft ben ik echt een man van de werkvloer en ik weet hoe het in de praktijk werkt”, aldus Rob.

Klaar om naar de klant te gaan

Op de expeditie wacht Arjan Pierik op ons. Hij ziet 45 kozijnen per dag voorbijkomen: “We pakken de kozijnen in, in folie of ritsfolie (enkelzijdig). Dan zetten we de spouwlatten erop en de bakken. Deze kunnen luchtroosters zijn of opvuldelen. De kozijnen krijgen van ons hijsvoorzieningen en onze welbekende reclamefolie. Daarna takelen we de kozijnen op de transportbok. Mocht er lood bij de spouwlatten toegepast moeten worden, dan verzorgen we dat ook. Door goed inpakken komt alles net zo netjes aan als het bij ons vertrekt.” Arjan werkt 6 jaar voor HEBO en geniet van de afwisseling.

Norbert Kuipers: “We zijn we trots op dit kunstwerk. Gemaakt met onze eigen kozijnen en helemaal in stijl met het interieur.”

Een uitstapje naar het nieuwe pand

Tot besluit neemt Norbert ons mee naar het nieuwe pand (tevens de locatie waar momenteel reeds de kunststof kozijnen gefabriceerd worden). Daar is het een bedrijvigheid van jewelste. Het pand torent imposant de hoogte in, eenmaal binnen zien we nu al hoe fraai het wordt.

“Het is bijna klaar”, zegt Kuipers. Tijdens de rondleiding herkennen we alles waar we al kennis mee gemaakt hebben op de artist impressions… Het is in het echt nog mooier. Bij het verlaten van het pand wijst Kuipers op een kunstwerk dat in het trappenhuis hangt: “Daar zijn we trots op. Gemaakt met onze eigen kozijnen en helemaal in stijl met het interieur.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details