Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Jubileumeditie vakbeurs maakt verwachtingen waar

Jubileumeditie vakbeurs maakt verwachtingen waar

Volgende editie gaat toch weer in januari door

Flanders Expo was van 31 augustus tot en met 2 september opnieuw de arena voor alle innovatieve ontwikkelingen uit de wereld van de raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. De vakbeurs Polyclose was toe aan de 20ste editie. Meer dan 12.200 professionele bezoekers, vooral uit België en Nederland, tekenden present om kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen van bijna 230 exposanten. Deze jubileumeditie maakte dan ook de verwachtingen waar. Intussen zijn de exposanten bezig met de opvolging en daarom werd er al even vooruitgeblikt naar de volgende editie van 17 tot 19 januari 2024.

Polyclose werd voor het eerst georganiseerd in 1991, toen nog met de klemtoon op raam- en deurtechniek. Dat was meteen de start van een tweejaarlijks evenement midden januari die zich intussen naast de raam- en deursector ook richt op de wereld van de zonwering, gevelbouw en toegangstechniek. Toen we twee jaar geleden richting Flanders Expo reden, was dat meteen één van de laatste keren dat we echt mochten buitenkomen. Daarna ging alles op slot en bleven we ‘op bevel’ in ons kot. Gelukkig kon de 20ste editie van de beurs opnieuw fysiek doorgaan, al was het nodig om af te wijken van de traditionele januarimaand naar een periode eind augustus/begin september. 

Deze keer dus niet met de dikke jas en de sjaal richting Gent, maar eigenlijk liever in korte broek en T-shirt of toch beter wat lichter gekleed. In plaats van een koude wind en soms eens een regen- of sneeuwvlaag was er nu volop de zon en zag je overal nog de gebruinde gezichten als herinnering aan het verlof. 

Toch was iedereen opnieuw op de afspraak. Aannemers, schrijnwerkers, zonvakkers, architecten en bouwheren uit binnen- en buitenland – 12.222 in totaal – legden er nieuwe contacten, maar maakten er vooral kennis met de producten en innovaties van bijna 230 exposanten met een focus op raam-, deur- en gevelsystemen in aluminium, kunststof én hout, automatisering, biometrische systemen, bouwbeslag, coatings, dichtingen, gereedschappen, glas en toebehoren, machines, poorten en hekken, rolluiken, hang- en sluitwerk, toegangscontrole, ventilatiesystemen, vliegenramen, zonwering, software,…, en nog veel meer.

Tevredenheid op alle banken

Natuurlijk zorgen de stijgende grondstof- en energieprijzen voor heel wat vraagtekens naar de toekomst toe en lijkt er een economische recessie onafwendbaar. Toch was het algemene gevoel op de beursvloer positief met een drukke voormiddag en iets kalmere namiddag op de eerste beursdag en nadien een aangename drukte op donderdag en vrijdag. 

Net als tijdens de vorige edities van de vakbeurs werden de klemtonen ook nu weer mee bepaald door de trends. Duurzaamheid en circulariteit zijn twee thema’s die al langer niet meer weg te denken zijn in de bouwsector en dat was ook op veel beursstands te merken. Door de klimaatverandering en de stijgende temperatuur ligt de klemtoon meer en meer op het efficiënt koelen van gebouwen. Daarbij spelen zonwering en intensieve ventilatie een belangrijke rol. En als de pandemie dan toch een voordeel voor onze economie had, dan was het wel dat de consument meer geld investeerde in de optimalisatie en uitbreiding van de woning met nieuwe ramen, deuren en daken, buitenruimtes, ….

Bezoekers konden opnieuw kennismaken met nieuwe raam- en deursystemen, vaak met ultraslanke profielen en grote glaspartijen, en de ontwikkelingen op het vlak van zonwering en gevelbekleding. Bij de fabrikanten van terrasoverkappingen zagen we onder meer het resultaat van de vele inspanningen om elementen te ontwikkelen, die het comfort naar een nog hoger niveau tillen, ook op koudere dagen: verlichting, verwarming, zonwering, glaswanden, shutters, horren, vloerbedekking, …. 

Wie op zoek was naar mechanische, motorische en elektronische sluitsystemen, al dan niet bedienbaar via een app op smartphone of tablet, kon in Flanders Expo zeker zijn gading vinden. Verder was er aandacht voor de correcte en esthetische inbouwwijze én de isolatie en afdichting bij ramen, deuren en andere bouwelementen alsook de al dan niet onzichtbare integratie van binnendeuren en de eenvoudige productie van deuren in het algemeen. Verder stellen we vast dat ook deze sectoren een versnelling of twee hoger geschakeld zijn als we het hebben over automatisering én digitalisering van hun bedrijfsprocessen. Een geschikte software is daarbij onmisbaar. Tot slot konden ook de machinebouwers hun bewerkingscentra en productielijnen voor de productie van profielen en kozijnen weer live demonstreren.

Toch terug naar januari

Ook deze eerder uitzonderlijke editie loste dus de verwachtingen van exposanten en bezoekers in, bleek uit navraag bij verschillende standhouders. Nu volgt voor hen de opvolging om zo binnenkort de eerste echte resultaten te boeken en bestellingen te noteren. De organisatoren van Polyclose kunnen tevreden zijn over deze jubileumeditie, maar denken intussen toch al aan de volgende editie. Die gaat door in 2024 en staat dan toch opnieuw aan het begin van het jaar op de planning, met name op 17, 18 en 19 januari, want om met hun woorden af te sluiten: een goede traditie verander je niet.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details