Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Juiste aansluiting kozijn op bouwkundig kader is essentieel’
De fraaie showroom is één van de blikvangers van HEBO Kozijnen.

‘Juiste aansluiting kozijn op bouwkundig kader is essentieel’

Infomiddag over kozijnverankering eye-opener voor bouwbedrijven

HEBO Kozijnen en Gebr. Bodegraven hebben hun kennis gebundeld in een nieuw initiatief: een trainingsfaciliteit waar alles draait om de juiste kozijnverankering. Om de bouwwereld te laten kennismaken met dit Techniekplein, organiseerde HEBO Kozijnen op zijn thuisbasis in het Twentse Hengevelde een aantal introductiemiddagen. Op woensdag 17 april was ook vakblad Profiel van de partij.

Met zijn prefab kozijnconcept is HEBO Kozijnen al optimaal voorbereid op de Wet kwaliteitsborging.

Uit alle hoeken van het land zijn bouwprofessionals naar het ultramoderne experience center van HEBO Kozijnen gekomen. Na een gezamenlijke lunch in het stijlvolle restaurant begeeft het gezelschap zich naar het HEBO-theater waar directeur Norbert Kuipers een korte presentatie geeft over de geschiedenis van het familiebedrijf. Op het programma staat ook een uitgebreide rondleiding door de twee fabrieken van de kunststof en de houten kozijnen. Maar waarvoor de meeste aanwezigen vooral zijn gekomen, is het Techniekplein: een praktijkruimte met zo’n vijfentwintig kozijnopstellingen waarop klanten zélf kunnen oefenen met het afstellen of bijstellen van kozijnen.

Gewicht kozijn opvangen

Voor verankering van kozijnen naar de binnenmuur – hetzij van beton, kalkzandsteen, hout of een ander materiaal – werkt HEBO nauw samen met Gebr. Bodegraven, specialist in verbindingen voor de bouw. Zodra Michel Vernooij, technisch adviseur Gebr. Bodegraven, op het Techniekplein aan zijn relaas begint, hangen alle aanwezigen aan zijn lippen. 

“Wees altijd bewust wat je doet, want glas is het zwaarste element in je bouwdeel”, zo waarschuwt hij. “Wat je ook ziet, is dat glas steeds zwaarder wordt en steeds verder naar buiten toe gaat. En hoe verder het glas naar buiten gaat, hoe langer en dikker je anker moet worden. Je moet dus heel goed opletten op welke manier je het gewicht van een kozijn gaat opvangen, niet alleen in het kozijn zélf, maar ook naar de vloer en de wand. De meeste hedendaagse problemen in de bouw worden namelijk veroorzaakt door een onjuiste kozijnverankering.”

Op het Techniekplein, een praktijkruimte met zo’n vijfentwintig kozijnopstellingen, kwamen de bouwprofessionals ogen tekort.

Herkenning

De duidelijke praktische uitleg van Michel Vernooij roept bij de aanwezige bouwprofessionals veel herkenning op. “Bij het verankeren van een kozijn wordt al snel gezegd: ach, het houdt wel. Terwijl het vaak beter is om langere pluggen te gebruiken”, zegt Ron van Dijk, werkvoorbereider bij Van Wiggen Bouw uit Vianen. 

“Maar voor onszelf is deze middag vooral een bevestiging dat wij het in veel opzichten ook al heel goed doen.” 

Een werkplaatstimmerman van Bouwgroep Huiskes uit Tubbergen vond de uitleg ook heel verhelderend: “Bij de verankering van schuifpuien hebben wij er weleens last van dat de onderdorpel iets naar voren zakt. Maar door grotere en zwaardere ankers te bevestigen – zoals hier duidelijk werd gedemonstreerd – blijft de onderdorpel keurig recht.” 

De bouwprofessionals krijgen uitleg over hoe je het gewicht van een kozijn het beste kunt opvangen.

Ook hoofdtuitvoerder Marty Nijland van bouwbedrijf Van Wijnen uit Eibergen vindt de toelichting heel waardevol: “Bij het plaatsen van een kozijn ga je er al snel vanuit dat het allemaal wel stabiel is, maar hier word je er nog eens extra bewust van gemaakt hoeveel kracht er eigenlijk op een kozijn wordt uitgeoefend. Wat dat betreft, is het ook goed om te horen dat Gebr. Bodegraven technische ondersteuning en rekenmodules voor kozijnverankering kan geven.” 

Eigenaar Jeroen Exterkate van Bouwbedrijf Exterkate uit Borne vindt vooral de uitleg over de lengte van de ankers heel verhelderend. “De meeste ankers die wij op de bouw gebruiken, zijn inderdaad nogal kort. Het advies om voor kozijnverankering langere ankers te gebruiken, is dan ook echt van meerwaarde.” 

Weinig opleverpunten

Tijdens de aansluitende uitgebreide rondleiding door de fraaie showroom en de productielocaties voor de kunststof- en houten kozijnen, kijken de bezoekers zich de ogen uit. “Heel interessant om te zien hoe de producten waarmee je dagelijks werkt, worden gemaakt”, zegt een kozijnmonteur van Velners Kozijnen en Timmerwerken uit Enter. Directeur Eric Huiskes van Bouwgroep Huiskes, als sinds tien jaar klant van HEBO, zegt ook geen spijt te hebben van zijn komst naar de infomiddag. “Waar gaat het mis en waar gaat het goed bij de verankering van een kozijn op het bouwkundig kader? Op die vragen hebben we vanmiddag antwoord gekregen. Ons doel is namelijk om ervoor te zorgen dat wij bij de oplevering van ons eindproduct zo weinig mogelijk opleverpunten hebben. Deze middag heeft er zeker toe bijgedragen om dat nóg beter voor elkaar te krijgen.” 

Wet kwaliteitsborging

Het klinkt HEBO-directeur Norbert Kuipers allemaal als muziek in de oren. Volgens hem biedt zijn bedrijf ook veel aanknopingspunten om de Wet kwaliteitsborging handen en voeten te geven. “Met ons prefab kozijnconcept zijn wij al optimaal voorbereid op deze wet die moet aantonen of een aannemer een werk goed heeft uitgevoerd”, zegt hij. “Wat kwaliteitsborging van kozijnen betreft, hoeven aannemers het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Daarbij gaan wij ook regelen dat de wijze van kozijnverankering wordt opgenomen in het KOMO-certificaat. Daardoor is straks zowel voor de beton-, hout- en staalframe-industrie goed doordacht hoe de juiste aansluiting van een kozijn op een bouwkundig kader er moet uitzien.  Daarmee bieden wij aannemers een totaaloplossing.” 

Kundige kozijnpartner

Projectleider Marco Leunissen van Metrix Bouw uit het Limburgse Herten – gespecialiseerd in staalframebouw – is helemaal vanuit het diepe zuiden naar Twente gereisd. “Tijdens de Beurs Eigen Huis in Utrecht heb ik kennisgemaakt met HEBO en ben ik tevens uitgenodigd voor deze infomiddag. Voor ons bedrijf heel interessant, want wij zijn op zoek naar een kundige kozijnpartner waarop je kunt bouwen”, zegt hij. “Overigens is ook bij staalframebouw het verankeren van schuifpuien en het goed afstellen van de onderdorpel een heikel punt. Daarom is het interessant om nader te onderzoeken wat HEBO daarin voor ons kan betekenen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details