Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kies voor luchtdichte rolluiken en bespaar op de energiefactuur

Kies voor luchtdichte rolluiken en bespaar op de energiefactuur

Onder invloed van de Europese klimaatdoelstellingen verstrengt de regelgeving op het vlak van energieprestaties aan een razendsnel tempo. Een goede luchtdichtheid is cruciaal om aan die strengere eisen te voldoen. Vanaf nu kunnen ook rolluiken, net als zonwering, een rol spelen bij het bepalen van het energiepeil. Wilms, specialist in zonwering, rolluiken en buitenlevenproducten, introduceerde met de  ShutterX® een rolluik met de focus op luchtdicht bouwen.

Met traditionele inbouwrolluiken en opbouwrolluiken kon je tot nu toe bij een blowerdoortest nooit een goed resultaat boeken. Een woning kon immers niet luchtdicht zijn met deze producten.

“Wie een rolluik wilde inbouwen, moest ook een deel van de isolatie verwijderen om de kast te kunnen monteren. Zo ontstond een bouwknoop, waarlangs warmte eenvoudig van binnen naar buiten kon ontsnappen. Bovendien liep men het risico dat op de plaats waar de kast in de spouwmuur zat op de binnenmuur condens optrad. Ramen in combinatie met dergelijke rolluiken konden ook nooit bovenaan tegen de binnenmuur bevestigd worden en daardoor verloor de installatie vaak veel van haar stevigheid”, licht Ronny Tiri, marketing manager bij Wilms, de problematiek toe. “Onze R&D afdeling onder leiding van CEO Erik Wilms gaat elke dag opnieuw de uitdaging aan om duurzame systemen te ontwikkelen, die problemen kunnen oplossen of inspelen op trends in de markt. Getuige daarvan zijn de opbouwkast met ventilatie, de screen die in een spouw ingebouwd kan worden of de aluminium en carbon assen van onze screens.”

Wilms ontwikkelde in 2013 ook ZipX®Zero, de eerste luchtdichte screen die in de spouw ingebouwd kan worden.

 

Rolluik voor luchtdichte gebouwen

Zo ontwikkelde de specialist uit Meerhout ook een innovatief rolluik dat gegarandeerd luchtdicht is en dus komaf maakt met alle bovenvermelde problemen en bovendien ook een esthetische meerwaarde voor de gevel betekent. Terwijl Wilms met de ZipX®Zero in 2013 al een screen ontwikkelde, die luchtdicht geïntegreerd kon worden, bestond dit nog niet voor rolluiken. Nu brengt de specialist in zonwering, rolluiken en buitenlevenproducten, daar dus veranderingen in.

Het rolluik ShutterX®, onzichtbaar in de gevel geïntegreerd, wordt luchtdicht in de spouwmuur weggewerkt, zonder dat daarbij de binnenmuur geraakt en geperforeerd wordt. De isolatie die daarvoor uit de spouw verwijderd wordt, ruimt plaats voor een composiet verstevigingsprofiel dat ter hoogte van de kast in de binnenmuur geïntegreerd wordt en de isolatiewaarde van de ontbrekende spouwmuurisolatie overneemt en zelfs verbetert.

Bovendien kan het raam vanuit de bovenzijde aan de binnenmuur bevestigd worden. Een raam met rolluik ShutterX® wordt rondom in de dagopening afgewerkt met isolerende constructieplaten, als barrière tussen de koude buiten- en de warme binnenlucht. Om in de winter geen last van koude vensterbanken te hebben, wordt een composiet raamondersteuningsprofiel gebruikt, waarop zowel de binnen- als de buitenvensterbank rust.

Detailbeeld van de integratie van het luchtdichte rolluik in de gevel.

 

De bouwheer wint

Wie voor luchtdichte rolluiken kiest, krijgt er heel wat voor terug. De bouwknopen, die de kast, geleiders en vensterbank veroorzaken, werden opgelost. Met rolluiken zorg je ook dat de warmte in de koude wintermaanden gemakkelijker binnen blijft en voorkom je oververhitting, waardoor geen energieverslindende airco’s nodig zijn.

“Als eigenaar kan je de zonne-instraling zelf onder controle houden. In de winter, herfst of lente kan de zonnewarmte heel interessant zijn, terwijl de zon op warmere dagen beter buitengehouden wordt om het binnen fris te houden”, sluit Ronny Tiri af. “Testen hebben uitgewezen dat een consument per raam van 1,50 x 1,50 m met een luchtdicht ShutterX® rolluik jaarlijks meer dan 40 euro op de energiefactuur bespaart.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details