Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kozijn van de toekomst

Kozijn van de toekomst

Hout is een geweldige grondstof. Licht, makkelijk bewerkbaar, van nature circulair, een zeer lage milieu-impact. Voorwaarde is natuurlijk dat het hout uit een goed beheerd bos komt. Niets lijkt een succesvolle toekomst van hout in de weg te staan. Toch een kanttekening: een grondstof met veel mogelijkheden is niet automatisch een product dat voldoet aan alle wensen die de markt telt. Alle reden voor FSC Nederland om samen met onderzoeksinstituut TNO aan de slag te gaan met het ‘Kozijn van de Toekomst’.

Initiatiefnemer FSC Nederland

Mark Kemna van FSC Nederland legt uit hoe dit project tot stand kwam: “Er is in de bouw een sterke trend van verduurzaming: minder CO2-uitstoot en andere milieu-impact, circulair bouwen, samenwerking in de keten. Hout is een materiaal dat daar prima invulling aan kan geven. Om het zo tastbaar mogelijk te maken besloten we ons te focussen op een concreet, gangbaar product: het kozijn. En daar is een goede reden voor. Houten kozijnen worden al tientallen jaren op vrijwel dezelfde manier geproduceerd. Alle reden om eens goed te kijken naar verbetering van isolatie en ventilatie, minder onderhoud, en een flexibeler ontwerp dat demontabel is.”

TNO

Jan de Jong, senior onderzoeker van TNO, vult aan: “Voor bedrijven in de houtverwerking en -handel is belangrijk om bij nieuwe trends als klimaat en circulariteit aan te sluiten en het kozijn op een zo duurzaam mogelijk manier te produceren en toe te passen. Diezelfde wens ligt ook bij bouwers en opdrachtgevers. Daarom verwachten we dat bedrijven en opdrachtgevers graag meedenken om uitdagende, maar ook haalbare innovatierichtingen voor het kozijn op te stellen.”

3 december presentatie resultaat

Die verwachting van TNO werd bewaarheid. Woningcorporaties, bouwers, timmerindustrie en toeleveranciers meldden zich in september om mee te denken tijdens drie werksessies: circulariteit, ontwerp en fabricage en tenslotte co-makership en beheer. Het resultaat van de sessies is een potloodschets die op 3 december door TNO wordt gepresenteerd.

Interesse om er bij te zijn op 3 december (middag)? Stuur een mail naar m.kemna@fsc.nl 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details