Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Krachtige ERP-software  voor de gevelbouwer

Krachtige ERP-software voor de gevelbouwer

Enterprise Resource Planning is een prachtig hulpmiddel voor organisaties en bedrijven om efficiënter te kunnen werken en als instrument voor het management om inzicht krijgen in en grip krijgen op de werkprocessen. ERP-software vindt daarom steeds meer ingang. En er zijn ook steeds meer aanbieders van ERP-pakketten. Dat maakt het lastig kiezen.

Profity is ook een leverancier van ERP-pakketten. Oorspronkelijk was dit bedrijf uit Rijssen alleen actief in de staalbouw, vandaaruit heeft het bedrijf software ontwikkeld voor de gevelbouw en is het specialist geworden voor de gevelsector. Recent is daar met de overname van een gespecialiseerd softwarebedrijf de prefab betonsector als focusgebied bijgekomen.

Kracht

Focus op de doelgroep is ook de kracht van Profity. Sales consultant Bert-Jan Haarkamp:
“Wij richten ons alleen op projectmatig werkende bedrijven in de gevelbouw, beton- en staalbouw. Onze mensen zijn hierin gespecialiseerd, onze software is erop doorontwikkeld en dat is onze kracht. Pakketten die gemaakt zijn voor toepassingen in productie, dienstverlening en non-profit zijn veel te complex en omvangrijk. Wij richten ons op een overzichtelijke doelgroep en daarvoor leveren we maatwerk.”

Schema Profity ERP voor gevelbouw.

 

All-in systeem voor de gevelbouwer

Met de specifieke ERP-software van Profity kan een gevelbouwer het hele (productie)proces van een project vanaf offertefase tot en met de productie tot in detail beheersen en sturen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Haarkamp: “Bij de meeste bedrijven waar we komen werkt men nog met losse programma’s. Excel-lijsten, een calculatiepakket, de tekstverwerker voor de offertes, een boekhoudprogramma, een bestelsysteem, allemaal onderdelen die niet met elkaar communiceren. Dat levert enorm veel tijdverlies op en de kans op fouten is aanzienlijk. Wij vervangen dat door één systeem. Daarin maak je offertes, begrotingen en orderbevestigingen, beheer je relaties en regel je de werkvoorbereiding. Daarnaast kun je de inkoop organiseren en plannen, inkoopdocumenten digitaliseren, uur-, dag- en weekplanningen maken, uren registreren, nacalculatie doen op uren en mate­rialen, facturen versturen, gereedschapsbeheer doen en faalkosten registreren. Alles hangt samen, alles werkt in dezelfde taal en de kans op fouten is erg klein.”

“Als een bedrijf het ERP-systeem onder de knie heeft, bezit het een formidabel instrument om processen efficiënter te laten verlopen en kosten in bedwang te houden. Daarbij is het systeem eenvoudig te koppelen aan calculatiesoftware als LogiKal en ontwerpprogramma’s als Autocad en Revit. Bovendien zijn producten van systeemleveranciers als Alcoa, ODS en Schüco snel in te lezen.”

Naar een hoger niveau

Als je leest wat ERP-software allemaal kan en doet, besef je ook dat het implementeren ervan grote impact heeft op een organisatie. Haarkamp: “Je moet dat inderdaad niet onderschatten. Het betekent allereerst een grote investering in tijd en energie. Het ERP-systeem grijpt in op de hele organisatie en wat dat betreft hebben wij eigenlijk de rol van businessconsultant die samen met de klant het hele bedrijfsproces tegen het licht houdt en waar nodig opnieuw inricht. Zo breng je het bedrijf naar een hoger niveau. Dat is dus iets anders dan een softwarepakket kopen. De implementatie is ook een proces op zich. Voor een gevelbouwer zijn we twintig tot dertig dagen bezig om een volledig ERP-pakket te installeren en de medewerkers ermee te leren werken, afhankelijk van de grote van het bedrijf en de hoeveelheid modules die ze hebben genomen.”

En het resultaat? Haarkamp: “Het bedrijf krijgt met ons ERP-systeem echt meer grip op haar logistieke, administratieve en financiële processen. Dat is heel waardevol. Uit onze ervaring blijkt dat de meeste winst wordt behaald uit de nieuwe inzichten in het onderhanden werk. Daar ontstaan vaak met het doorgeven van lijstjes en miscommunicatie de meeste faalkosten. Wij kunnen voor de klant verschillende dashboards maken waarmee ze inzicht krijgen in die belangrijkste processen. En zo bijvoorbeeld onnodige verliezen bij onderhanden werk weghalen. We zijn nu bezig functionaliteiten uit de betonbouwsoftware ook voor de gevelbouwers beschikbaar te maken, waardoor we een nog krachtiger totaaloplossing krijgen voor de klant. In de beton­bouw kunnen we nu al de productie aansturen met BIM vanuit een 3D-model, in de gevelbouw gebeurt dat nog niet.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details