Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kunststof stelkozijnprofielen op basis van gerecyclede content 
Ingebouwd RecyStel stelkozijnprofiel in combinatie met een kunststof kozijn.

Kunststof stelkozijnprofielen op basis van gerecyclede content 

De cirkel is (bijna) rond!

De eisen rondom duurzaamheid en energiezuinigheid worden steeds strikter. Naast een uitgekiende isolatie van daken, vloeren en gevels is het zorgvuldig afdichten van naden en kieren essentieel om een optimale luchtdichting te garanderen. RecyStel draagt hieraan bij met een divers assortiment stelkozijnprofielen voor kunststof, houten en aluminium kozijnen, waaraan een speciaal schuimgas is toegevoegd. Dankzij dit schuimgas kunnen de stelkozijnprofielen net zo eenvoudig verwerkt worden als hout en profiteren gebouweigenaren, gebruikers en bewoners van een uitmuntende thermische isolatie. Uniek is bovendien dat de stelkozijnprofielen voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen bestaan, afkomstig uit oude, gedemonteerde kozijnen, reststukken en zaagafval. Het ‘donormateriaal’ betreft hoogwaardig kunststof dat vrij is van weekmakers. Hierdoor zijn de profielen vele malen duurzamer dan hout.

RecyStel is een joint venture van de Zwaag groep (waartoe ook GevelNed, ColorNed, Select Windows behoren) en Profextru. De RecyStel stelkozijnprofielen worden onder private label geproduceerd door Profextru, een Nederlands maakbedrijf met meer dan 60 jaar ervaring in de ontwikkeling en productie van kunststof profielen voor uiteenlopende doelmarkten. 

Extrusie van een RecyStel stelkozijnprofiel.

“Naast profielen voor de bescherming van oevers en watergangen produceren wij kunststof wandsystemen voor onder andere de hallenbouw, stallenbouw en car- en truckwash”, vertelt algemeen directeur Bert Nijhuis. “Ook maken wij gevelbekledingen. In 2003 is hier de productie van de RecyStel stelkozijnprofielen aan toegevoegd. Als organisatie hechten wij veel waarde aan duurzaamheid en circulariteit. Zo kiezen wij heel bewust voor gerecycled kunststof als basisgrondstof voor onze producten. Alleen aan de zichtkant wordt vaak nog nieuw materiaal toegevoegd, waardoor duurzaamheid en esthetiek perfect gecombineerd worden.” 

Het RecyStel stelkozijnprofiel bestaat inmiddels voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen.

Vaak gaat het hierbij om laagjes van slechts een paar tiende millimeter, vertelt hij, die bijvoorbeeld de kleur en UV-bestendigheid van de eindproducten bepalen. “Aan het eind van de levensduur zijn onze profielen 100% herbruikbaar als grondstof voor nieuwe eindproducten.”

Van oud kozijn tot nieuwe grondstof

Het gerecyclede basismateriaal is bij voorkeur afkomstig van oude kunststof kozijnen, die door afvalverwerkers in heel Europa worden ingezameld, vertelt Nijhuis. Van Nederland tot Duitsland, Polen, Engeland en Italië. “Sinds de jaren ’60 hebben kunststof kozijnen een enorme opkomst doorgemaakt. Sinds circa 15 jaar worden deze kozijnen vervangen door nieuwe kunststof kozijnen, met een hogere isolatiewaarde. De oude kunststof kozijnen die hierbij vrijkomen, worden door gespecialiseerde bedrijven afgevoerd en gezuiverd van glas, aluminium, rubber en ijzerwaren. Vervolgens worden zij verwerkt tot waardevolle nieuwe grondstof.” 

Om dit mogelijk te maken, worden de oude, gedemonteerde kozijnen eerst in kleine stukjes gebroken. “Om vervuiling te elimineren, worden de stukjes bovendien gegranuleerd tot kunststof korrels, die opnieuw in onze productie ingezet worden.”

Uitgebreide kwaliteitstests

“Het gebruik van gerecycled PVC in onze productie is alleen mogelijk, omdat onze leveranciers heel duidelijk de bron en kwaliteit van de kunststof korrels aangeven”, benadrukt Nijhuis. “Bovendien doorlopen alle big bags die bij ons binnenkomen diverse tests, alvorens het materiaal wordt verwerkt tot nieuwe profielen. Naast thermische stabiliteit en stortgewicht testen wij bijvoorbeeld op vervuiling. Zo krijgen we een heel duidelijk beeld van de verwerkingsmogelijkheden.” 

Afhankelijk van de kwaliteit worden de kunststof korrels toegepast voor de productie van oeverbeschermingen, wanden, gevelbekledingen en kunststof stelkozijnprofielen. “Waar voor de oeverbeschermingen bijvoorbeeld de slagvastheid van het basismateriaal doorslaggevend is, kijken we voor de RecyStel stelkozijnprofielen met name naar de mate van verontreiniging en de geschiktheid voor opschuimen. Ook mag het materiaal niet kromtrekken of werken (uitzetten of krimpen).”

Gesloten materiaalkringloop

De RecyStel stelkozijnprofielen bestaan inmiddels voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen, weet Nijhuis. “Onze ambitie is om dit aandeel voor alle stelkozijnprofielen op te waarderen naar 100%, zodat een gesloten materiaalkringloop ontstaat en geen nieuwe grondstoffen meer aangewend hoeven worden. Diverse producten laten inmiddels zien dat dit kan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details