Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Laat het licht binnen, hou de warmte buiten

Laat het licht binnen, hou de warmte buiten

Nieuwe screens op slanke raamprofielen in hartje Gent

Een appartement op de Kouter, hartje Gent in België, biedt een prachtig uitzicht dankzij de grote raampartijen. Dit uitzicht moet zo ongestoord mogelijk zijn, zelfs op zonnige dagen. Maar wat als je tegelijkertijd de warmte buiten wilt houden? Dat was de uitdaging voor Kristof Torck, directeur van het gelijknamige familiebedrijf, dat als Renson Premium Ambassador met de Fixscreen Minimal als oplossing op de proppen kwam.

Voor screens en buitenoplossingen werkt Torck – dat daarnaast ook deuren en poorten installeert – sinds 2008 nauw samen met Renson. “Onze relatie gaat verder dan die van een klant tot een leverancier. Ook de strategie en de behoefte aan verbetering aan beide zijden worden immers uitvoerig besproken. We onderhouden een open communicatie en zitten op dezelfde golflengte”, aldus Kristof Torck. 

“Als Premium Ambassadeur voor Renson moet je enkele jaren ervaring hebben met Renson producten en verschillende stadia doorlopen. Het is ook een blijk van vertrouwen: Renson gaat af op onze goede prestaties op het vlak van verkoop, installatie en latere dienst na verkoop. Of, anders gezegd, Renson geeft ons volop steun om haar producten op een kwaliteitsvolle manier op de markt te vertegenwoordigen, ook in
onze showroom.”

Halt aan oververhitting

Op een project in Gent kon Torck zijn expertise ten volle uitspelen met de zonwering van Renson. “De bewoners van dit appartement zochten naar een oplossing die hittegolven zoals die van enkele afgelopen zomers grotendeels buiten zou houden. Omdat zij in hun vorige appartement goede ervaringen hadden opgedaan met zonwering, wilden zij opnieuw zo’n oplossing. Het kan immers een groot verschil maken voor de kamertemperatuur op warme dagen, want doekzonwering houdt de zon tegen langs de buitenkant, nog voor die het glas kan bereiken.”

Maximaal behoud van zicht naar buiten

Torck ontdekte echter ter plaatse dat verschillende obstakels de installatie van traditionele doekzonwering of screens bemoeilijkten. “De bewoners wilden natuurlijk het zicht naar buiten optimaal behouden. Dat kan perfect dankzij de transparantie van het zonwerend doek, maar om die reden mochten ook de zijgeleiders en de doekkast niet voor de raamprofielen uit komen.” 

Aangezien het om een betrekkelijk nieuw gebouw ging met grote raamoppervlakken en slanke profielen, was dat tot dan niet duidelijk. “We zagen op het eerste gezicht dat gewone 35 mm zijgeleiders niet zouden passen. Aan de buitenkant van het raam was het profiel al niet erg zichtbaar, zodat deze geleiders buiten het raamprofiel zouden uitsteken en zo het gezichtsveld zouden beperken, en dus stelden we de bewoners de Fixscreen Minimal van Renson voor.”

Voordelen voor slanke raamprofielen

De bewoners waren onmiddellijk overtuigd. “Dankzij de smalle zijgeleiders bleek dit de ideale oplossing zonder de grote ramen met slanke profielen te hinderen”, zegt Kristof Torck. De Fixscreen Minimal heeft zijgeleiders van 20 mm die van binnenuit niet zichtbaar zijn. “Ook de doekkast was in dit geval niet zichtbaar van binnenuit. Dit was nog een pluspunt voor de klant.”

Bovendien zou de installatie in verschillende fasen kunnen worden uitgevoerd. Kristof Torck herinnert zich hoe verbazend eenvoudig alles was: “Eerst hebben we de doekkast en de geleiders gemonteerd, daarna de stofas en ten slotte de onderlat. Heel praktisch, want onze monteurs kunnen het gewicht bij montage daarmee tot een minimum beperken.” 

De juiste kleur

Het was een bijkomende uitdaging om de juiste kleur te vinden voor de screens opdat deze zo dicht mogelijk aansloot bij de speciale champagnekleur van de raamprofielen. “We hebben er alles aan gedaan om de juiste match te vinden. Uiteindelijk kozen we in overleg met de klant voor een RAL-kleur die er sterk op leek. Van een afstand kun je het kleurverschil niet zien.”

Kristof Torck beschouwt het project als een succes. “Na de installatie kwamen enkele huisgenoten naar de screens kijken. Zij waren nieuwsgierig naar het resultaat omdat zij met hetzelfde probleem van oververhitting binnenshuis worstelen. En kijk: intussen kregen we zelfs bericht dat dit type ‘minimalistische’ doekzonwering in die specifieke kleur voortaan in de huisregels van het appartementsblok opgenomen werd. Wie er zonwering wil plaatsen, moet daarvoor kiezen om geen afbreuk te doen aan de uniforme look van het gebouw. Wij zien dit als een groot compliment voor ons werk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details