Wereldwijd is gestart met een ‘grote verbouwing’ om aan de duurzaamheidsdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Een belangrijke afspraak is dat in 2050 maar liefst 7 miljoen Nederlandse woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Conform de ‘trias energetica’ moeten we onze woningen zodanig isoleren, dat de warmtevraag tot een minimum wordt beperkt. De warmtevraag die resteert, moet bovendien zo duurzaam mogelijk worden opgewekt. Als eerste stap moeten in 2030 al 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Luchtdicht renoveren speelt hierin een sleutelrol, omdat de maatregelen niet alleen eenvoudig door te voeren zijn, maar zicht ook razendsnel terugverdienen. Zowel in kosten als comfort.
Nick Haring, business developer bij Bostik, vergelijkt luchtdicht renoveren graag met het aantrekken van een goede ski-jas. “De goed isolerende voering van een ski-jas is luchtdicht én ademend”, vertelt hij. “Hierdoor kan overtollig lichaamsvocht op een gecontroleerde manier worden afgevoerd. Een functie die alleen goed werkt als de rits van de jas dicht is. Staat de rits open, dan ervaar je direct hinderlijke en koude tocht en verlies je onnodig veel warmte. Een goed geïsoleerde gebouwschil werkt exact hetzelfde, waarbij de luchtdichte afdichtingen de ritssluiting vormen. Juist deze ritssluiting is één van de specialisaties van Bostik.”
Het Zwaluw® Luchtdicht Bouwen productassortiment van Bostik draait volledig om het creëren van een duurzame en efficiënte ritssluiting, vertelt hij. “Met onze producten kunnen alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw worden afgedicht, met als doel om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Dankzij de juiste maatregelen kan koude buitenlucht niet langer ongewenst onze warme ruimtes binnendringen, waardoor koude- en tochtklachten worden vermeden. Ook gaat niet langer ongewenst warmte van binnen naar buiten verloren, waardoor flink bespaard kan worden op de energierekening en waardoor het thermisch comfort wordt verhoogd. Dankzij goe-de functionele verbindingen en een waterdichte barrière aan de buitenkant van het gebouw voorkom je bovendien dat damp of vocht in de constructie kan trekken. Als extra bonus houden isolerende maatregelen het geluid van buiten naar binnen tegen.”
Elke liter luchtlekkage kost circa 1 m3 gas per jaar, weet Haring. “Er zijn drie plekken in een woning waar het risico op luchtlekken het grootst is: de vloer, de kozijnen en het dak. Daarom is het verstandig om deze plekken als eerste aan te pakken.” Deze aanpak start het best met een grondige inventarisatie. “Luchtdicht renoveren betreft altijd maatwerk. Per woning moet gekeken worden welke maatregelen praktisch, doeltreffend en met minimale bouwkundige ingrepen uitgevoerd kunnen worden. Bostik kan hierin ondersteunen met een uitgebreide locatieschouw. Ook hebben wij voor elk detail van de woning specifieke luchtdichte oplossingen beschikbaar. Voor meer informatie over luchtdicht renoveren is op onze website een uitgebreide whitepaper te vinden.”
Een compressieband maakt de voeg tussen het kozijn en de muur slagregendicht. Hierdoor wordt de primaire waterbelasting zoveel mogelijk geweerd. “Een compressieband is ademend, zodat eventueel vocht wel naar buiten kan en zich niet ophoopt in de constructie”, aldus Haring. “Bij vooraf gestort beton en metselwerk ontstaan dilatatie- en aansluitvoegen. Deze voegen werk je af met een hybride kit, die de primaire waterbelasting tegenhoudt. Om tot een juiste verhouding tussen voegdiepte en voegbreedte te komen, kun je een rugvulling gebruiken.”
Voor luchtdichte, waterdichte en dampopen verbindingen tussen gevelelementen en draagconstructies biedt Bostik luchtdichte zelfklevende tapes. “Deze technische tapes zijn voor binnen luchtdicht en damp-remmend, terwijl de buitenkwaliteit zowel luchtdicht, damp-open als waterdicht is”, aldus Haring. “De muurplaat dicht je af door aan twee zijden een flexibele PUR te gebruiken. Aan de binnenzijde werk je deze PUR af met een Zwaluw Hybriseal® 306 coating.”
Ook in de nokaansluiting kun je flexibele PUR-schuim of een goede compressieband gebruiken. “Voor de dak-/muuraansluiting wordt daarnaast een Luchtdicht Tape Interieur gebruikt. Deze tape is luchtdicht en damp-remmend en goed overstucbaar, zonder primers. Een polyurethaanschuim (PU-schuim) is geschikt voor het luchtdicht maken en thermisch isoleren van voegen rondom kozijnen en bouwkundige constructies onderling, zoals de voeg tussen plafond en wand.”
Het luchtdicht afdichten van een stelkozijn kan op verschillende manieren, vertelt Haring. “De opening tussen het stelkozijn en de constructie kan gevuld worden met Zwaluw Elast-O-Foam, zodat de isolatiebreuk wordt hersteld. Ook zorgt deze flexibele PUR-schuim voor geluidreductie op het kozijn. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden voor een goede luchtdichting, zoals Zwaluw Hybriseal® 306 coating, Zwaluw Luchtdicht Tape (damp-open voor de buitenzijde) of Zwaluw Luchtdicht Tape Interieur (damp-remmend voor de binnenzijde). Voor complexe kozijnen zoals schuifpuien is er de luchtdichte, damp-open, waterdichte en thermisch isolerende Zwaluw Luchtdicht Schuimband. Met deze producten maak je voegen eenvoudig slagregendicht en kan koude lucht niet meer toetreden tot de warme woonruimtes.”
Haring adviseert om ook de voegen tussen de ramen en kozijnen luchtdicht af te dichten. Bijvoorbeeld met een hybride kit. “Hierdoor heeft de koude lucht geen toegang meer tot de warme vertrekken en kan er nog comfortabeler, fijner en energiezuiniger gewoond worden.”