Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Machinebouwer creëert systeem op maat van de klant en zijn toepassing
Vanaf het eerste gesprek tot de installatie was er nauw overleg tussen fabrikant en klant om het systeem volledig op de behoeften af te stemmen. Ook na de inbedrijfstelling blijft het contact om waar nodig bij te sturen.

Machinebouwer creëert systeem op maat van de klant en zijn toepassing

Future-proof productielijn moet vakmanschap verder versterken

‘Vakmanschap en precisie’ zijn twee belangrijke termen in het jargon van Ramaco, al bijna 50 jaar gespecialiseerd in de productie van ramen en deuren uit aluminium, PVC en hout. De firma uit Eeklo kan daarvoor rekenen op een team van vaklui en beschikt tevens over een hypermodern machinepark.

Zodra de profielen op de invoertafel gelegd zijn, voert de machine de gevraagde bewerkingen volautomatisch en perfect uit, zonder dat daarbij een operator aanwezig moet zijn.

Zo werd recent een op maat gemaakte productielijn van Soenen Hendrik geïnstalleerd en in gebruik genomen. Dit hybride (ALU & PVC) bewerkingscentrum, het resultaat van nauw overleg tussen machinebouwer en eindklant, moet helpen om sneller en nauwkeuriger te produceren en een nog betere service te garanderen. Dit high tech center zal vooral worden ingezet voor het verwerken van aluminium profielen.

Volgend jaar viert het bedrijf van gedelegeerd bestuurder Frans Huysman en bestuurders Nick Gasnier en Olivier Bouckaert zijn gouden jubileum. Al 50 jaar kiezen ze bewust voor kwaliteit in product en service. Ramen, deuren en schuiframen die bij Ramaco het atelier verlaten zijn het product van vakmanschap en technologische vernieuwingen. Bovendien staat de firma garant voor een piekfijne plaatsing. 

Deze investering zal het vakmanschap van Ramaco alleen maar versterken: nog sneller, nauwkeuriger en efficiënter produceren.

“We hebben bewust gekozen om ons te specialiseren in de productie van systemen in aluminium, PVC en hout, waardoor we onze B2B- en B2C-klanten steeds een gepaste oplossing kunnen voorstellen. We leveren maatwerk voor alle mogelijke types woningen en andere projecten – van strak en modern over traditioneel tot retro – en dat voor zowel nieuwbouw als renovatie. Klanten vinden bij ons een totaaloplossing inclusief hang- en sluitwerk, scharnieren en krukken, rolluiken en zonwering. In onze vernieuwde showroom kunnen bezoekers zowat 60 verschillende modellen ontdekken”, stelt Nick Gasnier, verantwoordelijke voor de verkoop. 

Olivier Bouckaert, hoofd van de studiedienst en de productie, vult aan: “Vakwerk hangt af van de kwaliteit van het basismateriaal, maar vooral ook van de manier waarop het bewerkt wordt. We kunnen daarvoor rekenen op ons team van zowat 50 gedreven medewerkers met oog voor detail. We besteden veel aandacht aan een hoogwaardig machinepark, dat continu up-to-date gehouden wordt. Elke investering gebeurt doordacht. We gaan nooit over één nacht ijs. Toen we plannen hadden om een nieuw profielbewerkingscentrum aan te kopen, hebben we opnieuw ruim de tijd genomen om alle merken en oplossingen met elkaar te vergelijken.”

Maatwerk

Het team van Soenen Hendrik kreeg finaal de opdracht om een Smart Machine te ontwikkelen, die specifiek op de behoeften van en volledig in overleg met Ramaco uitgewerkt werd. Dit systeem voert alle bewerkingen, zoals boren, frezen, zagen, draadtappen, tegenprofileren, etiketteren, …, in één doorloop uit. 

Deze volautomatische productielijn werd recent geïnstalleerd en in gebruik genomen.

“Zodra de profielen voor ramen, deuren en schuiframen door een operator op de invoertafel gelegd zijn, voert de machine de gevraagde bewerkingen volautomatisch en perfect uit. Er werd zelfs een extra speciale zaagkop toegevoegd, waardoor het systeem in één doorloop 360° zaagbewerkingen kan uitvoeren. Zo kunnen alle mogelijke hoekverbindingen probleemloos gerealiseerd worden”, licht Pepijn Carlier, sales representative bij Soenen Hendrik, toe. 

“De kennis zit in de machine, die dankzij de open source software met eender welk pakket van de klant aangestuurd kan worden. Nieuwe profielen of bewerkingen toevoegen is kinderspel. Ramaco zal dit center vooral gebruiken voor de bewerking van aluminium profielen. Indien gewenst, kunnen echter ook PVC-profielen verwerkt worden, zonder tools of instellingen te veranderen. Er is ook automatische breukdetectie van de gereedschappen, waarna de bewerking steeds door andere beschikbare gereedschappen overgenomen wordt. Machinestilstand wordt dan ook te allen tijde vermeden. Dit bewerkingscentrum zal dan ook de snelheid en efficiëntie op de werkvloer aanzienlijk verhogen, het risico op fouten reduceren, autonoom werken en het productieproces verder automatiseren.”

Ramaco investeerde in een op maat gemaakt hybride (ALU & PVC) zaag- & bewerkingscentrum van Soenen Hendrik.

Continu overleg tussen fabrikant en klant

De relatie tussen Soenen Hendrik en Ramaco gaat heel ver terug. Maar dat contact was door de jaren heen wat verwaterd en de machinebouwer kwam alleen voor het onderhoud en eventuele herstellingen aan oudere machines over de vloer. Nu komt daar dus opnieuw verandering in. 

“Met onze investeringsplannen in het achterhoofd trokken we in 2020 naar Polyclose. We maakten toen ook kennis met de technologie van Soenen Hendrik. Er was echter nog twijfel over het hoe, wat en wanneer, maar toen we in de volle COVID-periode dit project verder wilden uitwerken, kwam Pepijn op het juiste moment langs”, legt Nick Gasnier uit. “Hij mocht dan wel niet binnen, hij kon wel zijn catalogus ‘onder de deur schuiven’, maar zo kwamen hun systemen opnieuw onder de aandacht.” 

Dit systeem voert alle bewerkingen, zoals boren, frezen, zagen in verschillende vlakken, draadtappen, tegenprofileren, etiketteren, …, in één doorloop uit.

Olivier Bouckaert vertelt verder: “We wilden vooral de vrijheid om zelf mee te denken over hoe ons systeem er moest uitzien en welke mogelijkheden ze moest hebben. Naast de kwaliteit van de machine was het tevens interessant om samen te werken met een machinebouwer, die alles in eigen beheer uitvoerde en flexibel op onze wensen kon inspelen. Zo was er nauw overleg van het eerste gesprek tot het receptioneren. Er werden immers heel wat testen uitgevoerd, vooraleer het systeem uiteindelijk bij ons geleverd en geïnstalleerd werd.” 

Pepijn Carlier sluit af: “Dit project stopt niet met de inbedrijfstelling van deze productielijn. Het contact tussen onze beider teams blijft om waar nodig nog bij te sturen. Dankzij de MR-bril zullen we hen bij eventuele technische vragen nog sneller kunnen helpen, zelfs zonder dat we ter plaatse hoeven te zijn. Indien nodig, zal uiteraard onmiddellijk een technieker naar Eeklo rijden. En ja, dit is dus nóg een voordeel van het werken met een machinebouwer uit de buurt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details