Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Meer hout in de bouw: een logische stap

Meer hout in de bouw: een logische stap

Bijna dertig koplopers uit de bouw- en houtsector ondertekenden sinds 2012 het Bouw & Hout Convenant, en dat deden ze met een duidelijk doel: gecertificeerd hout moet een vanzelfsprekendheid worden. Het resultaat mag er zijn: alle deelnemers kopen anno 2019 minimaal 90% gecertificeerd hout in. Daarom werd dit jaar besloten tot een nieuwe doelstelling: méér hout toepassen in bouwprojecten.

10% meer hout

De doelstelling van het Bouw & Houtconvenant is afgeleid van de strategie van FSC Nederland om de komende vijf jaar 10% meer hout in de bouw toe te passen. Vanzelfsprekend gaat het hier om gecertificeerd hout, afkomstig uit goed beheerde bossen. Is dat het geval, dan is hout een van de milieuvriendelijkste bouwmaterialen, en bovendien van nature circulair.

Natuurlijke grondstof

TBI Holding is deelnemer aan het convenant van het eerste uur. Wendeline Besier, Manager MVO, vertelt hoe zij met de doelstelling om meer hout toe te passen aan de slag gaan. Zij ziet heel veel aanknopingspunten: “Het herziene convenant is een goede weerspiegeling van de huidige ‘stand’ van hout in de bouw. Bijna al het hout dat vandaag de dag wordt toegepast is duurzaam gecertificeerd, maar er liggen nog volop kansen om méér hout te gebruiken Met het ondertekenen van dit vernieuwde convenant onderschrijven we als TBI het belang van gecertificeerd hout als circulair bouwmateriaal. Het is immers een natuurlijke grondstof, slaat CO2 op en is goed herbruikbaar.”

Concrete projecten

TBI geeft nu al concreet invulling aan de ambitie om meer projecten met hout te bouwen. Voorbeelden zijn het dit jaar opgeleverde kantoor van de Triodos Bank in Driebergen-Zeist en de woontoren ‘HAUT’ in Amsterdam, die voor een groot gedeelte uit hout bestaat. Ook bij de ontwikkeling van onze circulaire conceptwoning (TBI WOONlab) speelt hout een centrale rol.  

Meer weten over het Bouw & Hout Convenant? Stuur een e-mail naar info@fsc.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details