Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Metaglas schuiframen in prijswinnende gevel van TU Delft studenten

Metaglas schuiframen in prijswinnende gevel van TU Delft studenten

Tijdens de Solar Decathlon Europe, kampioenschap energiezuinig bouwen, grijpen TU Delft studenten net naast de wereldtitel. Hun plan voor het bouwen van een energie-onafhankelijke woning, aangedreven op zonne-energie, is bekroond met een tweede plaats.

Het MOR-team (Modular Office Renovation) is een team van zo’n 54 TU Delft-studenten met 14 verschillende nationaliteiten. Samen met professionals uit de bouw hebben zij maanden gewerkt aan een prototype om energie slurpende kantoorgebouwen om te toveren naar flexibele wooncomplexen. Hierbij zijn de termen modulair, circulair en netto-positief samengevoegd in één ontwerp/prototype dat zij hebben gepresenteerd tijdens het kampioenschap energiezuinig bouwen in Hongarije.

Transformeren van inefficiënt kantoor

Bestaand vastgoed transformeren is volgens MOR de oplossing. Meer dan de helft van alle kantoorpanden in Nederland heeft een energielabel D of lager en zijn door veranderende wetgeving vanaf 2023 verboden. Dit in combinatie met de één miljoen woningen die nodig zijn voor 2030 en de grote vraag naar betaalbare starterswoningen heeft het MOR-team aan de hand van een casestudie een ontwerp gerealiseerd. Het ontwerp is gebaseerd op een typisch kantoorpand in Nederland: kantoorpand met een vast stramien en een betonnen structuur. Door het ingrijpen van het team wordt het pand omgetoverd naar een energieneutraal, circulair, flexibel en slim wooncomplex. Volgens MOR biedt het concept een bijdrage aan de uitdaging voor het verminderen van het grote aantal inefficiënte kantoorpanden. De renovatie van de kantoren is mogelijk met behulp van vier modules: gevel, badkamer/keuken, bed/bureau en wand. Hierdoor wordt het renoveren laagdrempelig en betaalbaar.

Voor de gevel hebben de studenten gekozen voor de verticale schuiframen van Metaglas, de wens was namelijk om zowel passieve als actieve systemen te implementeren in de gevel. Zo zorgen de verticale schuiframen in de zomer voor frisse lucht, terwijl deze in de winter sluiten en de inkomende lucht door de “PV-chimney” wordt voorverwarmd. De gevelelementen die gerealiseerd zijn in samenwerking met De Groot & Visser bieden veel voordelen en flexibiliteit die de efficiëntie op een bouwplaats sterk doen toenemen. Metaglas heeft voor dit project de profielen geoptimaliseerd en triple beglazing toegepast om energieverliezen zo laag mogelijk te houden.

SDE19 in Hongarije

Tijdens de Solar Decathlon Europe (SDE) 2019 zijn de prototypen van de deelnemende teams binnen tien dagen opgebouwd en beoordeeld op tien onderdelen. Voor elk onderdeel was een deelprijs te winnen, waarnaar alle punten bij elkaar zijn opgeteld om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Het MOR-team heeft maar liefst 8 podiumplekken weten te bemachtigen in de diverse onderdelen en met een verschil van 1,7 punten met het Franse team zijn ze op een schitterende 2e plek geëindigd in het algemene klassement.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details