Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Modern modulair bouwen met Aluprof-oplossingen

Modern modulair bouwen met Aluprof-oplossingen

Snel, milieuvriendelijk en zonder beperkingen – dat is de toekomst van de moderne bouw. Productie van hoogwaardige, volledig gemeubileerde modules in de fabriek voorkomt overschrijdingen van het budget, een regelmatig verschijnsel bij traditionele technologieën. Modulaire bouw verkleint bovendien de negatieve invloed op het milieu en de investeringskosten en zorgt voor een vermindering van de arbeidstijd op de bouwplaats met maar liefst 70 procent. Op deze wijze ontstaan niet alleen scholen en ziekenhuizen, maar ook luxe hotels aan de andere kant van de oceaan en eengezinswoningen.

Modulaire technologie

Modulaire bouw krijgt steeds meer aanhangers en biedt een reeks voordelen die meestal niet haalbaar zijn bij traditionele uitvoering van objecten. De belangrijkste voordelen zijn punctualiteit, uitstekende controle op de uitvoeringskwaliteit en compleetheid. De modules ontstaan aan de hand van exacte specificaties die in de fabriek zijn uitgewerkt op basis van de behoeften van de investeerder. Vertragingen op de bouwplaats of ongunstige weersomstandigheden hebben geen invloed op het verloop van de werkzaamheden. Elementen als wanden en vloeren, ramen en deuren, installaties en zelfs daken, inclusief dakbedekking, worden in de productiehal gemonteerd. Het grootste deel van de bouw- en afwerkingswerkzaamheden vindt in de fabriek plaats. Dit geeft controle over de kwaliteit van de gebouwde modules en maakt het verder mogelijk om gelijktijdig werkzaamheden op de bouwplaats uit te voeren. Dankzij de prefabricage ontstaan complete modules die zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen en die – afhankelijk van de gewenste standaard – “sleutelklaar” en gemeubileerd worden afgeleverd, klaar om aan elkaar te koppelen op de bouwplaats.

Modulaire parels van de architectuur

De visie van architecten komt op de bouwplaats tot leven. In slechts enkele weken tot enkele maanden ontstaat een volledig uitgerust object dat bovendien slechts minimaal ingrijpt in de omgeving met een zo laag mogelijke invloed op de natuurlijke omgeving. De modulaire technologie kenmerkt zich door een aanzienlijk efficiënter materiaalverbruik en beperkte CO2-emissie. Dit is vooral van betekenis bij projecten in stadscentra, waar bouwwerkzaamheden vaak belastend zijn voor de inwoners en een grote impact hebben op de stedelijke flora en fauna.

Een goed voorbeeld van zo’n veeleisend project is het New York Bowery hotel, gelegen in Soho, een van de meest aantrekkelijke wijken van Manhattan, op een steenworp afstand van Little Italy dat geliefd is bij toeristen en de New Yorkers zelf. Het luxueuze boetiekhotel is gebouwd in 2018 en was destijds het hoogste modulaire hotel in de VS. De productie van de modules voor het 21 verdiepingen tellende gebouw werd uitgevoerd door Polcom Modular en ALUPROF SA, fabrikant van architectonische aluminiumsystemen. De units van 15 meter bij 2,5 meter bij 3 meter omvatten twee hotelkamers en een deel van een gang. Elke module werd gemonteerd met een aangebouwde gevel die uiteindelijk aan de straatkant zou worden geplaatst.

Het transport van de 210 geproduceerde modules was een behoorlijke uitdaging. De lading werd eerst vervoerd naar Gdańsk en van daaruit met een schip naar de haven Red Hook, gelegen in Brooklyn. Een konvooi vrachtwagens was verantwoordelijk voor het transport van de modules naar de bouwplaats via East River. Vanwege het hoge karakter van het gebouw moesten de constructeurs speciale beugels gebruiken die in de fundering waren gemonteerd in de vorm van een betonnen kern langs de zuidwesthoek van het hotel en de muur die aan de noordkant oprijst. Deze elementen namen een deel van de lasten over en zorgden voor de stabiliteit van het gebouw. Op de bouwplaats zijn de modules met een kraan gestapeld en met schroeven vastgezet. Op het hoogtepunt bouwde het team van aannemers een verdieping per week.

De kenmerken van de uitgevoerde objecten, namelijk het bouwen van gevels op aparte stalen of houten segmenten, waardoor de gevelconstructie feitelijk verstevigd wordt, maakt het mogelijk om diverse oplossingen toe te passen uit systemen met stijlen en dwarsbalken en raam-deursystemen. De modules van het New York Bowery hotel zijn uitgerust met aluminium raam-deursystemen van ALUPROF.

– Veel factoren beïnvloeden de keuze voor een bepaald systeem. Het gedrag van de constructie van het gebouw is hiervoor bepalend. In modulaire bouw moeten architecten nieuwe vraagstukken oplossen op het gebied van verplaatsing van de segmenten ten opzichte van elkaar. Ook goede vochtisolatie voor volledige dichtheid van de modules en de verbindingen tussen de modules zijn bijzonder belangrijk. Verder moeten goede thermiek en akoestiek gegarandeerd zijn. Vaak houden we bij het implementeren van objecten in het buitenland rekening met aspecten als aardbevingsrisico’s of orkaandreigingen. De architectonische aluminiumsystemen van ALUPROF voldoen goed aan deze eisen. In dit project zijn constructies gebruikt die zijn ontworpen op basis van een speciaal systeem met stijlen en dwarsbalken, gebaseerd op het gevelsysteem MB-SR50N, zegt Rafał Majza, directeur uitvoering van ALUPROF SA.

Een nieuw voorbeeld van een investering op een vergelijkbare locatie is het 6th Avenue Hotel. De montage van de onlangs voltooide modules op de bouwplaats staat gepland in de tweede helft van 2020. In dit project is gebruik gemaakt van de gevel met stijlen en dwarsbalken MB-SR50N en ramen op basis van het systeem MB-70 van ALUPROF.

Voor kantoor en thuis

De experts van ALUPROF bieden voortdurend nieuwe projecten aan voor binnen- en buitenlandse bedrijven uit de vastgoedsector. Het resultaat is o.a. de permanente samenwerking met de investeerder Vastint Hospitality die hotels bouwt onder het merk Moxy Hotels voor de keten Marriott International. Voor de bouw tot van objecten in modulaire technologie met houten segmenten leverde ALUPROF speciale oplossingen op basis van de systemen MB-70 en MB-86.

– Vermeldenswaard is de moderne organisatie in de fabriek van de Nederlandse fabrikant naar het voorbeeld van de auto-industrie. De productie van de modules wordt gecombineerd tot technologische lijnen, zoals die in autofabrieken, waar individuele modules worden uitgerust met opeenvolgende elementen in aparte, speciaal daarvoor ingerichte stations. Dit is een van de factoren die de optimalisatie van het productieproces beïnvloeden. Het uitvoeren van objecten op basis van geprefabriceerde modules leidt tot stroomlijning van de montagewerkzaamheden. Hierdoor kan de montagetijd met de helft worden verkort in vergelijking met standaard gebouwde objecten. Dit vertaalt zich in echte besparingen voor de investeerder en een snellere terugverdientijd, voegt Rafał Majza eraan toe.

Daarnaast heeft de fabrikant van aluminium schrijnwerk uit Bielsko-Biała, in samenwerking met o.a. het bedrijf Ganther, voor deze objecten gevels geleverd, uitgevoerd in het systeem met stijlen en dwarsbalken, waarmee het toegangsgedeelte van het object, het zgn. storefront, is gemaakt.

Naast de standaardgebouwen die zijn opgetrokken in modulaire technologie, zoals openbare nutsvoorzieningen, hotels of grootformaat winkels, worden ook eengezinswoningen, bestaande uit individuele of groepen onderling verbonden segmenten, steeds populairder.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details